Meteen naar de inhoud

DE ZINGENDE SNAREN

Atelier Anima bij Bernaerts

Anima Eterna is in maart 2022 geland bij Bernaerts in Antwerpen voor een veelbelovende samenwerking!
Tijdens het eerste concert genoten we van het schitterende ensemble Beethoven & Berwald Septets met topmuzikanten Lisa Shklyaver (klarinet), Jane Gower (fagot), Ulrich Hübner (hoorn), Helena Druwé (viool), Esther van der Eijk (altviool), Tine Van Parys (cello) & James Munro (contrabas).  

Het concept blijft nog steeds hetzelfde.

Muziek uit een ver of nabij verleden, omringd door de tentoongestelde werken in zaal Platform– van oude meesters, over Japanse pentekeningen tot vroeg twintigste-eeuwse klassiekers: dat kan alleen maar bijzondere synergieën opleveren. Het verleden krijgt in het veilinghuis een hedendaagse echo-kamer. Hetzelfde beoogt ook Anima Eterna met haar historische uitvoeringen.

Benieuwd wat er nu uit het spanningsveld tussen beiden voortkomt? Met deze samenwerking installeert Anima Eterna opnieuw een Antwerpse halte voor de kamermuziekconcerten van Atelier Anima: intiem, lokaal en altijd verrassend.

28 september 2022
zaal Platform Bernaerts
inkom: Verlatstraat 20
let op! wijziging!
deuren: 19u (in plaats van 19u30)
concert: 19u30 (in plaats van 20u)

Programma:
Gioachino Rossini (1792-1868) – Sonata a quattro No. 6 in D major ‘La Tempesta’ (ca. 1804)
Luigi Boccherini (1743-1805) – Quintetto op. 39 (1787)

Muzikanten:
Jos Van Immerseel (piano)

Giovanni Antonini (artistieke leiding)
Stefano Barneschi (1e viool)
Barbara Erdner (2e viool)
Chloé Parisot (altviool)
Tine Van Parys (cello)
James Munro (contrabas)

Giovanni Antonini is één van de vier nieuwe dirigenten die de komende seizoenen met Anima Eterna aan de slag gaat. Hij heeft een vraag, een zoektocht, een droom: hoe klonk het echte, historische belcanto van Rossini en Bellini? Zingt hun muziek misschien anders dan we vandaag gewend zijn? Die vraag draait voor hem niet alleen om de zangers – zoals je zou denken – maar ook om de instrumentisten. Kunnen ook de strijkers zingen zoals de operadiva’s van toen?

In Atelier Anima: zingende snaren gaat Antonini samen met de aanvoerders van Anima Eterna op verkenning uit, ter voorbereiding van het belcanto-project met het hele orkest dat in januari 2023 in première gaat. Geen beter oefenterrein dan de wervelende Sonata a quattro van Rossini. Geschreven toen Rossini nauwelijks twaalf was en toch al helemaal doordrenkt van de geest van het belcanto. In de zoetgevooisde kwintetten van Luigi Boccherini horen we dan weer het prille begin van wat later belcanto zou worden.

RESERVEREN VIA
events@animaeterna.be
050 95 09 29
of via eventbride

Standaard: € 20
-26 jaar: € 7
(inclusief hapje en drankje)
meer info: www.animaeterna.be