8 & 9 juni 2022 : Veiling ‘Here Comes the Sun’
Met haar ‘Here comes the sun’-veiling zal Veilinghuis Bernaerts de ontknoping van de lente en de lonkende zomer vieren met een verscheidenheid aan hoogstaande kunstwerken en -voorwerpen. De keuze is wederom gevarieerd.
Kijkdagen
donderdag 2 t.e.m. zondag 5 juni van 10-18u doorlopend
dinsdag 7 juni van 10-12/13-17u
Catalogi
Op 19 mei komen de live veilingen online via deze link, en op 1 juni de timed online veilingen.
Live Veilingen
woensdag 8 juni 10u & 14u Classic vs. Modern
donderdag 9 juni 10u & 14u Werk op Papier
Timed Online Veilingen
2 juni – 13 juni
De veiling zal sterk van start gaan met een reeks antieke beelden, zowel afkomstig uit Europa als daarbuiten. Zo komt er een eiken, 14de-eeuwse Madonna aan bod, maar evengoed een omvangrijk Cambodjaans hoofd van Siddharta Gautama uit de vroege Ayutthaya-periode.
Ook de Oude Meesters kennen hun vertegenwoordiging, met werken naar Guido Reni, Pieter Huys, Atalante en Meleager van Rubens en een Boetvaardige Maria van Gerard Seghers.
Voorts kunnen we bij de Romantische Meesters heel wat klinkende namen laten vallen, zoals Frederik Marinus Kruseman (present met een meesterlijk winterlandschap met schaatser en jagerskoppel), naast een subliem zigeunersportret van Eugène Siberdt, om Henri Leys, Alexis Van Hamme, Adolphe Dillens, Agapit Stevens, François Musin, Edward en Gerard Portielje nog niet te noemen.
Het fin-de-siècle krijgt dan weer een plaats met het werk van Felicien Rops, die een magnifiek ‘Vue du village d’Eze’ penseelde en Alfred Stevens die de havengeul van Tréport als onderwerp koos.
Voorts kunnen we onder de Moderne Meesters o.a. Frits Van den Berghe rekenen. In onderhavig werk (Langui (1966), nr. 172) staat de artiest op de tweespan tussen zijn vroege fijngevoelige impressionisme en het expressionisme waar hij later bekender door zou worden.
Ook vermelden we graag het magnifieke en aanzienlijke doek ‘Deux arbres (Menton)’ van Anna De Weert, een interieur door Leon de Smet, een achterglasschildering van Floris Jespers, surrealistische werken van Gaston Bogaert en twee figuren in een haventafereel door Paul Joostens. Springen verder in het oog: twee portretten van Sam Dillemans en de assemblage van klei, haar en aardappel door Thierry De Cordier.
Voorts kan u ook bieden op twee grote werken, van >2m, van twee grote namen: Fred Bervoets en Philippe Vandenberg. Deze worden geflankeerd door eveneens grootse werken, zij het in kleiner formaat, van Jef Verheyen en René Heyvaert.
Bij de bronzen sculpturen noteren we met stip Louis Auguste Moreau, Eugène Marioton, Eutrope Bouret, Pièrre Jules Mène, Alfred Pierre Richard, Antoine Boffil en Oscar De Clerck.
Een serie Chinees ivoor, met verscheidene loten onsterfelijken en krijgers in wisselende formaten, uiteraard met vereiste CITES-attesten, maken ook deel uit van deze veiling, naast ook een Han-dynastie vaas en enkele Yixing-theepotten.
Een Italiaans tafelkabinet, uitgewerkt met ebbenhout, schildpadschelp, verguld brons en robbellijsten kreeg voorts een plek in deze catalogus, maar eveneens een statig eiken ‘tresoor’ uit de tweede helft van de 15de eeuw of een Frans-Italiaanse panelenkast van ca. 1650 zal aan bod komen. Met vier kartels en een magnifieke staanklok van Amsterdamse makelij door Martinus Anthonius Klok maken we een mooie overgang naar een kleine reeks juwelen, waarbij de uurwerkenliefhebber zeker zijn gading zal vinden tussen polshorloges van merken als Baume & Mercier, Jaeger-LeCoultre, Omega, Breitling en Piaget.
We maken met het klassieke meubilair ook het contrast met de designstukken die later in de zitting aan bod zullen komen, namelijk een reeks van zo’n 20 Cees Braakman garderobes, het welbekende model KB02 uit de serie Berken, naast o.a. fauteuils van Pierre Paulin, ‘Sabrina’-stoelen van Gastone Rinaldi en een armstoel van Marco Zanuso.
De sessie Werk op Papier zal ook menig kunst- en literatuurliefhebbers aanspreken, met een sublieme ets van Rembrandt van Rijn, getekend in de plaat, alsook tekeningen van oude bekenden, zoals Henri Cassiers, Felicien Rops, Firmin Baes, Eugeen Van Mieghem, Leopold Survage, Rik Wouters en Jean Brusselmans.
De kleurenets van René Magritte, ‘Le 16 septembre’, daterend uit 1956 zal zeker de nodige aandacht wekken, net als verscheidene werken van Panamarenko, gaande van zijn assemblage ‘Versneller’ uit 1979 (een van de 28 gerealiseerde exemplaren), tot ‘Umbilly Ritz’ uit 1997 tot de inkt-, potlood- en kleurpotloodtekening ‘Monocedo’ uit het jaar 2000 (1090 x 1090 mm excl. kader).
Twee werken van Dan van Severen, de originele tekening ‘Monstre’ van Niki de Saint-Phalle, een multiple door Marcel Broodthaers en een exemplaar van ‘Passage’ door Daniel Buren, uitgegeven door Artestudio in 1972, maken van deze Werk op Papier-sessie een waar genoegen.
Daarenboven nog verscheidene loten affiches, waaronder de uitermate zeldzame poster voor de tentoonstellingsruimte ‘A379089’ in de Antwerpse Beeldhouwersstraat of nog de ‘FN’-affiche (Fabrique Nationale) door Marcello Nizzoli.