NL FR EN

 

FAQ - Veel gestelde vragen

ALGEMEEN

Waarin verschilt de Live online Veiling van een gewone veiling? (Covid-19: zonder publiek)

In deze veranderende Covid19-omstandigheden die ook de kunsthandel treft, is het zaak om voorrang te bieden aan veiligheid van zowel klanten als ons personeel. Daarom organiseert het huis in december opnieuw een veiling in een lege zaal. 

Dit wil zeggen dat de veilingmeester zal roepen zonder een live publiek. De veiling zal live gestreamd worden vanuit de veilingzaal. Bieden kan dan vanachter de computer, tablet of smartphone, via kooporder of via telefoon. Er zijn echter nog steeds verschillende manieren om mee te bieden, deze vindt u hier.


VOOR de veiling

Er is enkel expo op afspraak, hoe kan ik de kwaliteit van een stuk beoordelen?

Er zijn verschillende extra tools die de beoordeling van een stuk kunnen bevorderen: 

 1. er zijn meer foto’s beschikbaar
 2. de resolutie van de foto’s is verdubbeld en u kan extra inzoomen op het stuk
 3. u kan via mail (info@bernaerts.be)/ chat of telefoon (03 248 1921) extra foto’s opvragen
 4. u kan een conditierapport aanvragen, waarin in detail de conditie van het object wordt beschreven
 5. u kan bij bepaalde stukken filmpjes online op onze site vinden en ook op de sociale media
 6. u kan  rechtstreeks met onze experten chatten waar u vragen kan stellen over een specifiek lot of over de veiling zelf

 

Een conditierapport aanvragen, hoe doe ik dat?

Een conditierapport beschrijft de materiële staat van het kunstwerk. Dit kan gaan over een restauratie, schade, verdoeking, verkleuring, een (latere) handtekening, de achterkant van het doek of de onderkant van een object, eventuele onvolkomendheden, etc.
Deze gegevens worden systematisch en overzichtelijk genoteerd en aangevuld met fotografische (detail)opnames.

U kan zo’n rapport opvragen via mail (elise@bernaerts.be), via de chatfunctie op onze site of telefonisch (03 248 19 21). Vermeld hierbij zeker het lotnummer en uw contactgegevens.

Moet ik me vooraf registreren om mee te bieden?

Ja. Als u online wil meebieden, dient u zich minstens 5 uur voor aanvang van de veiling te registreren. Hou rekening met wachttijd tot aanvaarding van uw registratie.
Voor veiling van dinsdag 8 december: tot 8 december 9u
Voor veiling van dinsdag 9 december: tot 9 december 9u


Registreren doet u op het online platform zelf. Hierbij vindt u de rechtstreekse linken Invaluable , Auction Mobility of Droutonline.
Let wel, vanaf het moment u uw inlog hebt gekregen, moet u zich daarna nog effectief registreren om mee te kunnen bieden.

Ben ik na registratie verplicht om te kopen?

Neen, u kan de veiling vanop afstand vrijblijvend volgen.

Heb ik een account bij Bernaerts nodig om te kunnen bieden?

Ja, maar alleen om vooraf biedingen te laten, niet voor de live online veiling. De commissie bedraagt hierbij 22%. Een account bij Bernaerts maakt u hier aan. Eens geregistreerd, wordt u op de hoogte gehouden van al onze komende veilingen en randactiviteiten (concerten, evenementen, exposities) en heeft u toegang tot de conditierapporten.

Om live online te willen bieden, moet u een account creëren via één van deze drie platformen: Invaluable , Auction Mobility of Droutonline. De commissie bedraagt hier 28%.

Moet ik de volledige veiling mee volgen om te kunnen bieden?

Dat hoeft niet. Aan de hand van het lotnummer kan u een inschatting maken van wanneer uw lot ongeveer zal worden geveild.
De veilingmeester veilt 80 à 100 loten per uur. U kan online ook altijd opzoeken waar we ergens in de veiling zijn.

Wat moet ik doen voor de veiling om mee te kunnen bieden?

Voor de 3 verschillende manieren bieden zijn er verschillende deadlines:

1 'Live Bidding' via 3 platformen: Invaluable , Auction Mobility of Droutonline.
Hiervoor dient u zich minstens 5 u voor aanvang van de veiling te registreren op één van de drie platforms om tijdens de veiling online van achter uw scherm te kunnen meebieden. Hou rekening met wachttijd voor aanvaarding van uw registratie.

2 Schriftelijk via het online 'kooporders'-formulier'

Hiervoor dient u ten laatste 12u voor de veiling het online 'kooporders'-formulier'  door te mailen naar info@bernaerts.be.

U kan ook schriftelijk mee bieden door middel van een ‘pre-bid’ online uit te brengen. Hiervoor dient u zich vooraf te registreren op één van de drie online platforms. Na aanvaarding (wat even kan duren) vult u uw maximumbod in naast het lot. Om een prebid uit te brengen dient u zich minstens 5u op voorhand te registreren.

3 Telefonisch via het 'telefonisch biedingen'-formulier'
Hiervoor dient u ten laatste 12u voor de veiling het online 'telefonisch biedingen'-formulier'  ingevuld door te sturen naar info@bernaerts.be.

 

Meer uitgebreide info over ‘hoe kopen’ vindt u hier.

Wat zijn de voorwaarden voor het bieden op de veiling?

Onze veilingvoorwaarden voor de koper vindt u hier.
Grosso modo komt het erop neer dat de veilingprijs dient vermeerderd met de commissie:

25% voor de telefonische biedingen en 22% voor de vooraf ingestuurde schriftelijke biedingen of kooporders.

28% voor de live biedingen en de prebids via één van de drie platformen Invaluable , Auction Mobility of Droutonline, en dat de kavels dienen betaald uiterlijk vijf werkdagen na afsluiten van de laatste veilingdag.


TIJDENS de veiling:

Hoe verloopt het opbieden op een veiling?

De veilingmeester leidt de veiling onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De deurwaarder vertegenwoordigt de Belgische Staat en let erop dat elke handeling conform de wet verloopt.

De veilingmeester start de biedingen met een basisbedrag dat hij voor een bepaalde kavel redelijk acht of met een bedrag waardoor hij gebonden is en verhoogt dit telkens er een hoger bod komt. Doorgaans verhoogt een bod de vorige bieding met ca. 10 tot 20%, dit afhankelijk van het bedrag.
Ter illustratie: Vanaf 10, 20, 30; vanaf 100, 120, 130,... vanaf 200, 220, 240,... vanaf 400, 450, 500; vanaf 1000, 1100, 1200, …; vanaf 2000, 2200, 2400,...; vanaf 5000, 5500, 6000,...; vanaf 10.000, 11.000, 12.000,...; vanaf 20.000, 22.000, 24.000,... etc. De veilingmeester kan hier uitzonderlijk van af wijken. Hij bepaalt de uiteindelijke prijsverhoging.

De uiteindelijke koper is diegene die het laatste bod uitbrengt.

Let wel, bij ieder bod betaalt u een commissie bovenop de hamerprijs, afhankelijk van de manier waarop u biedt. Voor de telefonische biedingen en de vooraf ingestuurde schriftelijke biedingen of kooporders is de commissie 22%. Voor de online live biedingen en de prebids via één van de drie platformen bedraagt de commissie 28%.

Kan ik de veiling volgen zonder te bieden?

Dit kan via onze site. Onder het kopje ‘veilingen’ klikt u op ‘enkel online + live bidding’. Ook zal de veiling via Facebook Live gestreamd worden. Boeiend.

Hoe kan ik online live mee bieden van achter mijn laptop, tablet of smartphone?

U kan de veiling via livestream mee volgen van achter uw computer, table of smartphone. Dit kan via 3 online platformen: Invaluable , Auction Mobility of Droutonline

Hou er rekening mee dat u zich minstens 5 uur voor aanvang van de veiling dient te registreren voor deelname aan de veiling.

Voor het platform Auction Mobility volgt u onderstaand stappenplan:

 1. Ga naar bernaerts.be
 2. Klik op ‘Veilingen’, vervolgens op ‘ENKEL ONLINE + LIVE BIDDING’ (nu komt u op de site van Auction Mobility)
 3. Maak een ‘Auction Mobility- account’ aan door op registreren te klikken en zend ons (eenmalig) een kopie van uw identiteitskaart
 4. Aanvaard de veilingvoorwaarden via de link die u in uw mailbox ontvangen heeft
 5. Wacht even op de aanvaarding van het platform (dit kan tot 2u duren)
 6. De veiling wordt online toegankelijk vanaf een kwartier voor aanvang van elke sessie.
 7. Log in met uw gegevens en klik op 'Enter Auction'. Volg de biedingen live en plaats uw bod wanneer u wil.

Commissie = 28% 

Op de andere twee platformen kan u rechtstreeks bieden na registratie op hun site: Invaluable of Droutonline.

Wat is het verschil tussen de drie online platforms om mee te bieden?

Deze worden gehost vanuit verschillende landen.
Onze Belgische klanten bieden meestal via Auction Mobility. Internationale bieders gebruiken de andere platformen, Droutonline (die wordt gehost vanuit Parijs) of Invaluable (die zo’n 4000 veilinghuizen en kopers uit 180 landen begeleidt vanuit Boston, USA).

Hoe kan ik bieden tijdens de online veiling zelf ? Welke verschillende manieren zijn er om op de Stay-in veiling te bieden?

Er zijn 3 verschillende manieren om mee te bieden:

1 'Live Bidding' via 3 platformen: Invaluable , Auction Mobility of Droutonline
2 Schriftelijk via het online 'kooporders'-formulier' of via een ‘pre-bid’ op één van de online platformen

3 Telefonisch via het 'telefonisch biedingen'-formulier'

Meer uitgebreide info over ‘hoe kopen’ vindt u hier.

Kan ik bieden zonder daarom live de veiling te volgen?

Dat kan, via prebid of via een schriftelijke bieding of kooporder.
U kan op voorhand een maximum bod uitbrengen. Hiervoor hebt u twee mogelijkheden:

1. Via een kooporder: het online 'kooporders'-formulier'  vindt u hier. U stuurt deze uiterlijk 12u voor de veiling ingevuld naar info@bernaerts.be en wij bieden voor u. Aan de hand van dit formulier probeert de veilingmeester uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.

Voorbeeld : u geeft via het kooporder aan om voor een bepaald stuk te bieden tot max. € 1.000; het item stond geschat € 500/750; de veilingmeester start met een basisbedrag van € 400, vanaf dan start het bieden. De veilingmeester biedt tot aan uw maximum bod (€ 1.000). Blijft het bieden in de zaal hangen aan € 650 dan verwerft u het stuk voor het eerstvolgende bod (€ 700). Wordt het item aan € 1.100 toegewezen, dan is het stuk niet voor u.
De commissie voor deze schriftelijke biedingen bedraagt 22%.

 

 1. Via een prebid: Dit kan via een online platform (Invaluable , Auction Mobility of Droutonline). U dient zich hiervoor uiterlijk 5u voor de aanvang van de veiling te registreren. Let op, dit kan enige tijd in beslag nemen. Na goedkeuring gaat u naar de veiling op het betreffende platform en naast het lot waarop u wil bieden, kan u een prebid (leave bid) uitbrengen door erop te klikken. Dit is het maximumbedrag dat u aan dit kunstwerk wil spenderen.
  Voor dit prebid wordt gezorgd door onze klerken.

 

Voorbeeld : u geeft via de site aan om voor een bepaald stuk te bieden tot max. € 1.000; het item stond geschat € 500/750; de veilingmeester start met een basisbedrag van € 400, vanaf dan start het bieden. De klerk biedt voor u tot aan uw maximum bod (€ 1.000). Blijft het bieden in de zaal hangen aan € 650 dan verwerft u het stuk voor het eerstvolgende bod (€ 700). Wordt het item aan € 1.100 toegewezen, dan is het stuk niet voor u.
De commissie voor deze prebids online bedraagt 28%

Hoe kan ik telefonisch mee bieden?

U mailt een ingevuld online 'telefonisch biedingen'-formulier' naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voor de start van de veiling.
Eén van onze medewerkers belt u op enkele kavels voor het lotnummer waarin u geïnteresseerd bent. Als het lot in kwestie wordt verkocht, kan u aangeven of u mee wilt gaan met het bod of niet.
Voor de veiligheid bieden we u ook de mogelijkheid om ons op voorhand een ‘safety-bid’ mee te geven. Dit is een maximum bod dat we mogen gebruiken in geval we u telefonisch niet kunnen bereiken tijdens de veiling.

Belangrijk is dat het veilinghuis is op geen enkele wijze aansprakelijk kan worden gesteld voor onbereikbaarheid, verbreking van het netwerk of welk technisch probleem dan ook tijdens het veilen van een door u aangeduid item. Het is een service, een dienst die het huis levert.

De commissie voor telefonische biedingen bedraagt 25%.

Wat is er nodig om een schriftelijk bod uit te brengen?

U kan op 2 manieren een schriftelijk bod uitbrengen:

1. Via een kooporder: hiervoor dient u (uiterlijk 12u voor de start van de veiling) het online 'kooporders'-formulier'  ingevuld door te sturen naar info@bernaerts.be en wij bieden voor u. Aan de hand van dit formulier probeert de veilingmeester uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven. De commissie voor deze schriftelijke biedingen bedraagt 22%.

 1. Via een prebid: Dit kan via een online platform (Invaluable , Auction Mobility of Droutonline). Hiervoor dient u zich uiterlijk 5u voor de start van de veiling te registreren. Let op, dit kan enige tijd in beslag nemen. Na goedkeuring gaat u naar de veiling op het betreffende platform en naast het lot waarop u wil bieden, kan u een prebid (leave bid) uitbrengen door erop te klikken. Dit is het maximumbedrag dat u aan dit kunstwerk wil spenderen. Voor dit prebid wordt gezorgd door onze klerken. De commissie voor deze prebids online bedraagt 28%
Wat is het verschil tussen een kooporder en een prebid?

In beide gevallen gaat het over het maximum bedrag dat u wil spenderen aan een bepaald kunstwerk. Het verschilt echter in de manier waarop u dat kenbaar maakt.

Voor een kooporder dient u dit bedrag in te vullen op het 'kooporders'-formulier' en te versturen naar info@bernaerts.be. De veilingmeester zal uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs trachten te kopen voor u. Hierbij geldt opgeld/ commissie van 22%.
Voor een pre-bid dient u (na registratie) dit bedrag online in te vullen naast het lot dat u wil kopen. De klerk die dit platform bestuurt tijdens de veiling, zal dit voor u behartigen. Hierbij geldt opgeld/ commissie van 28%.

Voor de volledigheid vermelden we ook nog het safety-bid. Hier gaat het opnieuw over het maximum bod dat u wil spenderen aan een bepaald kavel. Dit kan u (desgewenst) invullen op het  'telefonisch biedingen'-formulier'. Dit ‘veiligheidsbod’ kunnen we dan gebruiken in geval we u telefonisch niet kunnen bereiken tijdens de veiling.

Kan ik op elk online platform een prebid plaatsen?

Dat kan, maar hou rekening met wachttijd aanvaarding/ registratie.

Wat is het verschil tussen een ‘online only veiling’ en een ‘live online veiling’?

Een Online only veiling of nog Timed online veiling of ook de Aftersale is een veiling zonder veilingmeester. Alle loten worden uitsluitend online per opbod aangeboden met een einddatum waarop het bieden wordt afgesloten. Door uw maximale bod in te vullen online gaat het systeem automatisch opbieden tegen andere mededingers. Via de website en via email wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van het biedproces. De commissie bedraagt hier 30%.

 

Een Live online veiling is een veiling zonder publiek in de veilingzaal. Onze komende veiling van 8 en 9 december zal op deze manier worden georganiseerd. Dit wil zeggen dat de veilingmeester zal roepen zonder een live publiek. De veiling zal live gestreamd worden vanuit de veilingzaal. Bieden kan dan enkel online, via kooporder of via telefoon. Waar anders kan geboden worden vanuit de zaal zullen de deuren van de veilingzaal voor deze veiling gesloten blijven voor het publiek.
Er zijn echter nog steeds verschillende manieren om mee te bieden, deze vindt u hier.

Wat zijn de kosten als ik bied op de veiling?

De extra commissie (of opgeld) die u per lot dient te betalen is afhankelijk van de manier waarop u uw bieding doet:

22% op de toewijzingsprijs in de zaal en via kooporder op bernaerts.eu
25% voor telefonische biedingen
28% op de toewijzingsprijs via webcast of via kooporder via de veilingplatformen Invaluable, Auction Mobility of Drouotonline
30% op de toewijzingsprijs via de timed online sale, zgn. ‘Silent Sale’ of ‘After Sale’


alle inclusief btw.
Bovendien geeft ieder lot aanleiding tot inning van administratiekosten ten bedrage van € 2 vermeerderd met het eventueel volgrecht (4%) op een origineel kunstwerk, toegewezen vanaf € 2.000.

Hoe weet ik of een lot aan mij is toegewezen?

Tijdens de live online veiling krijgt u de melding van de veilingmeester en het

veilingplatform dat u de succesvolle bieder was.
Na de veiling krijgt u een bevestigingsmail met een overzicht van de door u aangekochte loten.

Kunnen andere mensen online zien dat ik aan het bieden ben?

Nee, voor de buitenwereld biedt u volledig anoniem.

Hoe zit het met privacy?

We volgen de gdpr-regelgeving en springen uiterst zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. 

Wat als ik problemen heb met bieden tijdens de veiling?

Tijdens de veiling is er een permanente helpdesk ter beschikking die u vindt op onze site. Via telefoon en mail zijn we beschikbaar.


NA de veiling:

Wanneer mag ik mijn gekochte loten komen ophalen? Hoe worden de aangekochte loten geleverd? Wat zijn de transportmogelijkheden?
Als alles goed gaat, zijn onze zalen vanaf 14 december terug open voor publiek. Tot dan kan u uw gekochte goederen op afspraak en na betaling afhalen. 

U kan ook gebruik maken van een aantal alternatieven aan:

 • Kavels afgehamerd vanaf €500 worden gratis verzonden in België (met contactloze levering door een erkend transporteur)
Hoe en wanneer moet ik mijn gekochte loten betalen?

Er zijn verschillende manieren om uw gekochte loten te betalen:

 • Bancontact (dit kan enkel vanaf 14/12)
 • Kredietkaart (Visa, Mastercard of Eurocard) (dit kan enkel vanaf 14/12)
 • Via overschrijving met vermelding van uw naam/klantcode, veiling en lotnummer op rekeningnummer
  645-1049351-40
  IBAN BE02 645104935140

BIC/SWIFT JVBABE22

Gelieve er bij overschrijving rekening mee te houden dat het enkele dagen kan duren vooraleer wij het bedrag op onze rekening ontvangen.


Het gekochte goed kan pas worden afgehaald na ontvangst van betaling.
De betaling dient uiterlijk binnen een termijn van 5 kalenderdagen na de veiling te worden uitgevoerd.

Wat is een aftersale?

Een Aftersale is een Online only veiling of nog Timed online veiling. Deze veiling komt online daags na de live veiling en loopt af, de eerstvolgende maandagmiddag. Hier worden (met permissie van de inbrengers) de onverkochte stukken van de Stay-in veiling online aangeboden. Deze veiling gebeurt zonder veilingmeester. Alle loten worden uitsluitend online per opbod verkocht met een einddatum waarop het bieden wordt afgesloten. Door uw maximale bod in te vullen online gaat het systeem automatisch opbieden tegen andere mededingers. Via de website en via e-mail wordt u op de hoogte gehouden van het verloop van het biedproces. De commissie voor deze aftersale bedraagt 30%.

Contact

Bernaerts Auctioneers BV
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
Belgiƫ

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0789572080

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news


Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...


Gewijzigde verkeerssituatie vanaf 3 oktober

Aanleg Zuidpark.
Vanaf 3 oktober tot voorjaar 2023 zal de Vlaamskaai afgesloten zijn.
Ons veilinghuis in de Verlatstraat blijft gemakkelijk bereikbaar via de Leopold De Waelplaats.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2022 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be