NL FR EN

Juni 22-24: Reis rond de wereld
Veilingen / 19 mei 2020 16:24
Op de veiling van 22 t.e.m. 24 juni organiseert het huis Bernaerts drie veilingen* met als subthema
'Reis rond de wereld'
waar etnografie en exotica ook een plaats krijgen tussen het traditionele veilingaanbod van schilderijen uit de Belgische schilderschool, beeldhouwwerk en toegepaste kunsten. 

Van Karel van Belle is er een 'Columbus zet voet aan land in Amerika', een doek uit 1928 (afm.: 145 x 370 cm), gemaakt in opdracht van een Antwerpse redersfamilie, van Georg Hendrik Breitner een paar natiepaarden (est.: 3/4000 euro) en ook vijf zgn. 'Congo'-schilderijen van de Antwerpse kunstenaar Floris Jespers zullen worden aangeboden. Afkomstig uit het Brusselse en daterend uit de vroege jaren 1950, kregen ze schattingen tussen 3000 en 10000 euro.Een belangrijke privé-verzameling Nepalese 'ghurra's' komt van één van de prominente stemmen in deze niche, dhr. De Smedt. Hij is een autoriteit op het vlak van deze eigenaardige en bekoorlijke 'karnstokhouders'. Dhr. De Smedt is niet alleen auteur van het boek 'Divine support. Ghurras. Wooden churning-rod holders from Nepal' (New Delhi, 2000) maar ook groot bezieler van de tentoonstelling Ghurra - Goden uit de Himalaya die liep in Sint-Niklaas in 2004. Hij was tevens mede-auteur van de catalogus van deze expositie. 
 
Hoewel er ook menselijke figuren en dieren zijn afgebeeld op een ghurra, zien de meeste eruit als abstracte sculpturen. Toch gaan alle motieven terug op natuurlijke vormen zoals de zonneschijf, een lotusbloem, een slang of een fallus. Voor de Nepalezen hebben deze strak gestileerde motieven een religieuze betekenis. De versiering van de karnstok wil hen aanzetten tot meditatie tijdens het werk en legt een verband tussen het karnen van de melk door de mens en het karnen van de oeroceaan door de goden, waaruit volgens een hindoemythe de schepping voortkwam.De Hindoes kennen het concept van een zondvloed, een geweldige chaos in het begin van de schepping. Om opnieuw orde te scheppen, besloten goden en demonen samen de oceaan te karnen en zo de goede dingen uit de chaos af te scheiden. Zo kwamen onder meer de zon en de sterren uit de oeroceaan voort. Voor die scheppende activiteit is het karnen van de melk, waarbij de vaste deeltjes van de vloeibare worden gescheiden, een metafoor. Zij brengen een religieuze boodschap via een object uit het dagelijks leven en maken van een eentonig karwei zoals het karnen een moment van bezinning. De combinatie van geometrische patronen en religieuze symbolen maakt dat de ghurra's vaak bijzonder complex in elkaar zitten. En toch komen de ingewikkelde combinaties van zonneschijf, schildpad, trommel, visgraat en andere motieven telkens weer tot een perfect harmonische vorm. Het is volkskunst van een zeldzaam vernuft en met een betekenis die respect afdwingt.

Werk op Papier
Ook komt er in de Werk op Papier-veiling van 24 juni het tweede deel van de in maart fel bevochte fotoboeken uit het einde van de 19de eeuw aan bod. De verzameling originele foto's van o.m. Charles Kröhe beelden zichten en figuren af van uitheemse gebieden in Zuidoost-Azië (van Java , Nieuw-Guinea, Brits-Indië, Australië, Hollands-Indië tot Japan). Verdeeld over meerdere albums, met enkele honderden originele zwart-witfoto's, wordt er hier een fascinerend beeld gegeven van het leven, gebruiken, bevolking en ontwikkeling van deze uitheemse gebieden: zowel het 'ontwikkelde' leven in de uitdijende stedelijke gebieden als de inheemse bevolking wordt uitgebreid in beeld gebracht, en gaf zo vaak een eerste zicht op een nog verre en grotendeels ongerepte wereld. 

De veiling 'Works on Paper, Books & Editions' belooft verder een heel gevarieerde en aantrekkelijke veiling te worden. Uit een Mechelse privé-verzameling komen enkele niet alledaagse 19de eeuwse geïllustreerde uitgaven zoals bv. Amédée Varins 'L'Empire des Légumes (1851)' (est. 500-750) en enkele uitgaven omtrent klederdracht in Frankrijk 'Les Français peints par eux-mêmes' uit 1840-42 of 'Collection complète des Tableaux Historiques de la Révolution Française (Paris, chez Auber, 1802-04)'. 

En als Antwerps veilinghuis is het altijd een plezier om kleine maar uitgelezen verzameling van Red Star Line ephemera (menu's, passagierslijsten, logboeken, affiches etc) voor te stellen op veiling. Hetzelfde geldt voor een reeks van drie Van Ostaijen-uitgaven met ondermeer een luxe-exemplaar van 'Bezette Stad' en een luxe-opdrachtexemplaar van 'De Trust der Vaderlandsliefde'. Uit de late 19de eeuw zullen we ook een uitgelezen verzameling literaire uitgaven op veiling brengen van symbolistische grootheden zoals Stéphane Mallarmé, Emile Verhaeren, Maurice Maeterlinck, Charles Van Lerberghe (waarvan we een 24 pagina tellend reisdagboek uit 1888 voorstellen). 

Op gebied van tekeningen zal Eugeen Van Mieghem met zijn veelzeggende 'maison close' scene uit 1912 de nodige aandacht opwekken, net zoals ruim een halve eeuw later Roger Raveel zal doen met zijn voorstudie voor een van de illustraties 'Een vierkant op het einde van de zomer' ui 1974, bij teksten van Roland Jooris. 

Van Raveel bieden we ook het uiterst zeldzame album 'De Schilderijen Optocht van 1978 te Machelen-aan-de-Leie' uit 1979. Tenslotte vermelden we ook twee iconen uit het domein van de artists' books die hun opwachting zullen maken: Seth Siegelaub's mythische 'Xerox Book' uit 1968, de boekuitgave als tentoonstelling, en Gordon Matta-Clark's even roemruchte 'Walls Paper' uit 1972.

*De veiling gaat vooralsnog door met publiek met inachtname van de voorzorgsmaatregelen, ca. 50pp op voldoende afstand van elkaar. 
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Verlatstraat 18

Ingang via Verlatstraat 18.
Uitgang via Verlatstraat 20 (wegens Covid19-voorzorgsmaatregelen).

Lees meer...


Corona update 5-5-2020

Onze zaal is geopend voor ophalingen, expertises of afleveringen
Graag afspraak via mail en telefoon.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2020 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be