NL FR EN

8-9 december: Wintervertellingen Deel 1_Oude Meesters & Antiquiteiten, live online veiling
Veilingen / 04 november 2020 14:55
Het huis Bernaerts heeft besloten om middels de kunstwerken die haar werden toebedeeld de wintermaanden warm en in aangenaam gezelschap door te komen. 

Begin december en half februari 2021 wordt zo een verzameling waardevolle schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, antiquiteiten en kunstvoorwerpen uit de 15de tot de 19de eeuw aangeboden onder de titel 'Wintervertellingen, deel 1 & 2'.  
 


Veiling 'Wintervertellingen, deel 1'
8 december, 14u (1-200)
9 december, 14u (201-399)


Expo 'Wintervertellingen, deel 1'
Er zal geen gebruikelijke tentoonstelling worden opgesteld maar,
de werken zullen wel op aanvraag en op afspraak kunnen worden bekeken van 1 t.em. 7 december
Volg de updates hier.  


Meer info over bieden op deze veiling vindt u hier
Catalogus online vanaf 18 november. 


'Wintervertellingen, deel 1':

Heldere toetsen in olieverf komen tot hun recht in het kunstlicht dat de donkere decembermaand doet opleven. Daarbij schuwt hun broze leeftijd de alles-verblekende zonnestralen. Oude en Romantische Meesters in december fluisteren lange avonden vol met verhalen uit het verleden. Verhalen over de stad Antwerpen, over de Vrouw, over geloof. Een proloogveiling in december met een ontknoping in februari, wanneer deel twee wordt verteld. 

Francina Louise Schot


Carnaval in het 17de eeuwse Antwerpen
Soms vinden we verhalen terug in de grond onder onze voeten. Bij stadsvernieuwing komen ze nog eens boven piepen van onder een dikke laag zand en vervlogen eeuwen. De Kipdorppoort in Antwerpen werd recent terug zichtbaar. We rijden er zelfs onderdoor dankzij een nieuwe tunnel. Ooit werd er geschaatst en carnaval gevierd. Toen het nog vroor in februari. Het water langs de Spaanse omwalling transformeerde dan in een piste om met wapperende gewaden, arm in arm, al keuvelend het ijs te verkennen en te feesten.

Sebastiaen Vrancx ( 1573–1647) brengt ons terug naar carnaval, het decadente feest dat het vasten vooraf gaat. Hij schildert dit tafereel op paneel omstreeks 1620. Het is de meest gekende weergave van carnaval in de Zuidelijke Nederlanden uit de 17de eeuw.


Sebastiaen Vrancx

Het origineel werk van de meester werd op 8 december 2015 bij Christie’s in Londen geveild (lot 4). Voorts zijn er nog vier gekende versies waarvan er zich één in de collectie van het Prado (inv. nr. P001346) bevindt en één, hier afgebeeld, in december in onze zaal onder de hamer zal gaan.

Dit mooi bewaarde exemplaar leunt erg dicht aan bij het originele prototype en kan daarom gesitueerd worden in het atelier van Sebastiaen Vrancx of toegeschreven worden aan een leerling. 

Antwerpen hoofdrolspeler, ook in de 19de eeuw
Eigentijdse kunstvoorwerpen tot objecten uit de 19de eeuw zullen in een aangepast kader van tijdvakse meubelen gepresenteerd worden. Antwerpen, het graafschap Vlaanderen en de Brabantse omgeving spelen hierbij in meerdere stukken de hoofdrol. Zo worden er enkele Mechelse 'albastjes' gepresenteerd naast retabelfragmenten en gemerkte Maria-beelden in gesculpteerde eik van rond 1515, komt er een imposante, vermoedelijk Antwerpse, ivoren Christus ter veiling en wordt het uitkijken naar een Antwerps kabinet in ebbenhout met schildpadfineer (est.: € 5/6000). 

Van de Antwerpse schilder Louis Van Engelen, voornamelijk bekend geworden door portretten, landschappen, dierstukken, genretaferelen en stadszichten, soms in buitenformaat - in het Red Star Line museum in Antwerpen hangt bijvoorbeeld het reusachtige ‘Landverhuizers in de Antwerpse haven’ - is er een komisch aandoend ‘Ave’ (est.: € 2/3000) waarbij een licht aangeschoten figuur de ‘Christus van Sint-Amands’ groet waarop, volgens de legende, de corpus Christi antwoordt en de benevelde met verstomming doet slaan.

Om in de ‘koekenstad’ te blijven, citeren we graag een kerkinterieur met Peter-Paul Rubens in gesprek met Xaverius Collantes, geborsteld door Petrus-Josephus Witdoeck, geschilderd in de herfst van zijn leven, in 1870. Van een andere Antwerpenaar, Gerard Portielje, presenteren we een ‘dorpsleraar’ en Petrus Kremer verbeeldt op zijn beurt de Antwerpse dierenschilder Frans Snijders in diens atelier. 

'Elck zijn waarom', in vrouwelijk gezelschap
Een ander hoofdstuk in deze 'Wintervertellingen' wordt gewijd aan de vrouw in de kunst. 
Vooraleerst stippen we een mahoniehouten paneel aan van dé 19de eeuwse specialiste in het penselen van poezen, Henriette Ronner. Het stuk, 32 x 44 cm, is afkomstig uit de galerij Campo en werd sindsdien niet meer op de openbare markt gebracht. De voorstudie van dit werk werd aangeboden bij Christie's Amsterdam, en een gelijkaardige compositie werd geveild bij hetzelfde huis in Londen in 2019. Het staat geschat tussen € 15 à 20000.

Een tijdgenote, ook Nederlands én vrouw - meestal miskend in de kunstgeschiedenis - is Francina Louise Schot, present in de catalogus met een stilleven met bloemen in een Delftse vaas. Het uit 1846 gedateerde paneel is getekend 'Mej F. L. Schot’ en werd door de huidige eigenaar verworven bij Gebr. Douwes Fine Art in Amsterdam (est.: € 5/6000).

En om dit hoofdstukje af te sluiten, werd een 'Eerste dag in het weeshuis' van de weinig in onze contreien voorkomende Thérèse Van Duyle Schwartze (1851-1918) in veiling opgenomen. 

Salongarnituur en schouwklok uit Empire tijdperk.


Le 19ième siècle, de eeuw van Empire en het historicisme
Voor liefhebbers van Empire en Napoleon III-tijdvakse kunstvoorwerpen lichten we graag een immense ‘Boulle’-kartel in Louis XIV-stijl, een vuurvergulde pendule alsook een gueridon en een elfdelig Empire salongarnituur afkomstig uit Château de la Garenne. Afwachten ook of er bieders afkomen op een uitzonderlijk groot neorenaissance kabinet (337 x 234 x 72 cm, est.: € 10/15000), toe te schrijven aan de de firma of één van de leden van de familie Fourdinois. 

Enkele Qianlong-borden in Chinees exportporselein w.o. twee naar ontwerp van Cornelis Pronk, klassiek meubilair en antiquiteiten worden voorts aangeboden, naast een 25-tal 19de eeuwse juwelen met bv. een paar oorstekers in geel goud (750/1000), 7.5 g, bezet met turkoois in cabochon, een collier in spirotube-stijl in geel goud (750/1000), 98 g, bezet met turkoois in cabochon, gestempeld met meesterteken van Wolfers (est.: € 3/4000).

Een grote collectie topografische kaarten en oude prenten zal tot slot worden geveild in de Timed Online veiling, 'tegen de klok', die loopt van
18 november tot 14 december


Gerard Portielje​

 
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2020 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be