NL FR EN

7-10 december: live online veiling Oude Meesters - inbreng tot 1 november
Veilingen / 10 juli 2020 14:55
December is een maand om terug te blikken. Vele blikken terug op wat een bewogen jaar geweest zal zijn. Wij kijken echter veel verder terug. Terug naar de Europese geschiedenis van de laatste eeuwen die majestueus in beeld wordt gebracht door de oude meesters. De heldere toetsen in olieverf komen tot hun recht in het kunstlicht dat de donkere decembermaand doet opleven. Daarbij schuwt hun broze
leeftijd de alles-verblekende zonnestralen. Oude Meesters in december fluisteren lange avonden vol met verhalen uit het verleden.

Soms kunnen we deze verhalen ook terugvinden in de grond onder onze voeten. Bij stadsvernieuwing komen ze nog eens boven piepen van onder een dikke laag zand en vervlogen eeuwen. De Kipdorppoort in Antwerpen werd recent terug zichtbaar. We rijden er zelfs onderdoor dankzij een nieuwe tunnel. Ooit werd er geschaatst en carnaval gevierd. Toen het nog vroor in februari. Het water langs de
Spaanse omwalling transformeerde dan in een piste om met wapperende gewaden, arm in arm, al keuvelend het ijs te verkennen en te feesten.

Sebastiaen Vrancx ( 1573–1647) brengt ons terug naar carnaval, het decadente feest dat het vasten vooraf gaat. Hij schildert dit tafereel op paneel omstreeks 1620. Het is de meest gekende weergave van carnaval in de Zuidelijke Nederlanden uit de 17de eeuw.Het origineel werk van de meester werd op 8 december 2015 bij Christie’s in Londen geveild (lot 4). Voorts zijn er nog vier gekende versies waarvan er zich één in de collectie van het Prado (inv. nr. P001346) bevindt en één, hier afgebeeld, in december in onze zaal onder de hamer zal gaan.

Dit mooi bewaarde exemplaar leunt erg dicht aan bij het originele prototype en kan daarom gesitueerd worden in het atelier van Sebastiaen Vrancx of toegeschreven worden aan een leerling. De toeschrijving wordt momenteel nog volop onderzocht en zal in de catalogustekst verder worden toegelicht.

In deze klassiek getinte veiling wordt voorts een uitzonderlijke Premier Empire salongarnituur en een tijdvakse schouwklok met Diana van ca. 1810, afkomstig uit het Brusselse Château de la Garenne geveild naast een grote collectie topografische kaarten en oude prenten. 

De veiling Oude Meesters vindt plaats op 7, 8 en 9 december.
De kijkdagen (op afspraak) lopen van 3 tot en met 6 december van 10u tot 18u.

U kan dit stuk echter reeds komen bekijken, weliswaar op afspraak.

Wenst u zelf stukken aan te bieden op deze veiling?
Dan raden we u aan foto's te sturen naar info@bernaerts.be of een afspraak in te plannen om met één van onze experten te overleggen. We komen ook graag bij u thuis.
De afsluitdatum voor deze veiling is bepaald op 1 november.
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Werken Verlatstraat in oktober

Er zullen wegenwerken uitgevoerd worden in de Verlatstraat, en dit van maandag 19/10 tot vrijdag 30/10. De rijbaan zal gedurende deze hele periode niet toegankelijk zijn voor verkeer.
Bezoek en leveringen via tijdelijke ingang Museumstraat 25. De voetpaden blijven wel steeds toegankelijk.
Dank voor uw begrip. 

Lees meer...


Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2020 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be