NL FR EN

8-9 december: Een nieuwe winter, Oude Meesters, live veiling
Veilingen / 20 oktober 2020 14:55
December is een maand om terug te blikken. Vele blikken terug op wat een bewogen jaar geweest zal zijn. Wij kijken echter veel verder terug. Terug naar de Europese geschiedenis van de laatste eeuwen die majestueus in beeld wordt gebracht door de oude meesters. De heldere toetsen in olieverf komen tot hun recht in het kunstlicht dat de donkere decembermaand doet opleven. Daarbij schuwt hun broze leeftijd de alles-verblekende zonnestralen. Oude Meesters in december fluisteren lange avonden vol met verhalen uit het verleden.

Francina Louise Schot


Soms kunnen we deze verhalen ook terugvinden in de grond onder onze voeten. Bij stadsvernieuwing komen ze nog eens boven piepen van onder een dikke laag zand en vervlogen eeuwen. De Kipdorppoort in Antwerpen werd recent terug zichtbaar. We rijden er zelfs onderdoor dankzij een nieuwe tunnel. Ooit werd er geschaatst en carnaval gevierd. Toen het nog vroor in februari. Het water langs de Spaanse omwalling transformeerde dan in een piste om met wapperende gewaden, arm in arm, al keuvelend het ijs te verkennen en te feesten.

Sebastiaen Vrancx ( 1573–1647) brengt ons terug naar carnaval, het decadente feest dat het vasten vooraf gaat. Hij schildert dit tafereel op paneel omstreeks 1620. Het is de meest gekende weergave van carnaval in de Zuidelijke Nederlanden uit de 17de eeuw.


Sebastiaen Vrancx

Het origineel werk van de meester werd op 8 december 2015 bij Christie’s in Londen geveild (lot 4). Voorts zijn er nog vier gekende versies waarvan er zich één in de collectie van het Prado (inv. nr. P001346) bevindt en één, hier afgebeeld, in december in onze zaal onder de hamer zal gaan.

Dit mooi bewaarde exemplaar leunt erg dicht aan bij het originele prototype en kan daarom gesitueerd worden in het atelier van Sebastiaen Vrancx of toegeschreven worden aan een leerling. De toeschrijving wordt momenteel nog volop onderzocht en zal in de catalogustekst verder worden toegelicht.

‘Een nieuwe winter, Oude Meesters' is de titel van deze decemberveiling. Kunstvoorwerpen uit de 16de tot en met de 19de eeuw zullen in een aangepast kader van eigentijdse meubelen gepresenteerd worden, al dan niet fysiek te bekijken. Wachtend op verdere Covid 19-reglementering, bent u vooralsnog welkom tijdens de expodagen, op afspraak, van 30 november t.e.m. 6 december. 

Bij de Romantiekers stippen we vooraleerst een mahoniehouten paneel aan van dé 19de eeuwse specialiste in het penselen van poezen, Henriette Ronner. Het stuk, 32 x 44 cm, is afkomstig uit de galerij Campo en werd sindsdien niet meer op de openbare markt gebracht. De voorstudie van dit werk werd aangeboden bij Christie's Amsterdam, en een gelijkaardige compositie werd geveild bij hetzelfde huis in Londen in 2019. Het staat geschat tussen € 15 à 20000.

Een tijdgenote, ook Nederlands én vrouw - meestal miskend in de kunstgeschiedenis - is Francina Louise Schot, present in de catalogus met een stilleven met bloemen in een Delftse vaas. Het uit 1846 gedateerde paneel is getekend 'Mej F. L. Schot’ en werd door de huidige eigenaar verworven bij Gebr. Douwes Fine Art in Amsterdam (est.: € 5/6000).

Van de Antwerpse schilder Louis Van Engelen, voornamelijk bekend geworden door  portretten, landschappen, dierstukken, genretaferelen en stadszichten, soms in buitenformaat - in het Red Star Line museum in Antwerpen hangt bijvoorbeeld het reusachtige ‘Landverhuizers in de Antwerpse haven’ - is er een komisch aandoend ‘Ave’ (est.: € 2/3000) waarbij een licht aangeschoten figuur de ‘Christus van Sint-Amands’ groet waarop, volgens de legende, de corpus Christi antwoordt en de benevelde met verstomming doet slaan.
Om in de ‘koekenstad’ te blijven, citeren we graag een kerkinterieur met Peter-Paul Rubens in gesprek met Xaverius Collantes, geborsteld door Petrus-Josephus Witdoeck, geschilderd in de herfst van zijn leven, in 1870. Van een andere Antwerpenaar, Gerard Portielje, presenteren we een ‘dorpsleraar’. 

Voor liefhebbers van Empire en Napoleon III-tijdvakse kunstvoorwerpen lichten we graag een immense ‘Boulle’-kartel in Louis XIV-stijl, een vuurvergulde pendule alsook een gueridon en een elfdelig Empire salongarnituur afkomstig uit Château de la Garenne. Afwachten ook of er bieders afkomen op een uitzonderlijk groot neorenaissance kabinet. 

Andere antiquiteiten die het mooie weer kunnen maken: enkele Qianlong-borden in Chinees exportporselein w.o. twee naar ontwerp van Cornelis Pronk, een Antwerps kabinet  in ebbenhoutfineer belegd met rood getinte schildpad, een vroeg 17de eeuws wandtapijt naar ontwerp van Michiel Coxie, etc.


Een grote collectie topografische kaarten en oude prenten zal worden aangeboden in de Timed Online veiling die loopt van 18 november tot 14 december. 

Salongarnituur en schouwklok uit Empire tijdperk.


De veiling Oude Meesters vindt plaats op 8, 9 en 10 december.
De kijkdagen (op afspraak) lopen van 30 november tot en met 6 december van 10u tot 18u.

U kan de stukken echter reeds komen bekijken, weliswaar op afspraak.

Gerard Portielje​

Wenst u zelf stukken aan te bieden op deze veiling?
Dan raden we u aan foto's te sturen naar info@bernaerts.be of een afspraak in te plannen om met één van onze experten te overleggen. We komen ook graag bij u thuis.
De afsluitdatum voor deze veiling is bepaald op 1 november.
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Werken Verlatstraat in oktober

Er zullen wegenwerken uitgevoerd worden in de Verlatstraat, en dit van maandag 19/10 tot vrijdag 30/10. De rijbaan zal gedurende deze hele periode niet toegankelijk zijn voor verkeer.
Bezoek en leveringen via tijdelijke ingang Museumstraat 25. De voetpaden blijven wel steeds toegankelijk.
Dank voor uw begrip. 

Lees meer...


Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2020 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be