NL FR EN

14 oktober: veiling Moderne Meesters & Design
Veilingen / 10 september 2020 16:20
Van 12 tot 15 oktober staat naast een omvangrijke 'wholesale' van een vooraanstaand verzamelaar de veiling in het teken van de 20ste eeuw. 

De kijkdagen (vanaf heden steeds op afspraak) lopen van 5 tot en met 11 oktober van 10u tot 18u.

Uit de voormalige verzameling van dhr. Breughelmans (oprichter van de club VECU) komen zo bv. naast een monumentale Jef Verheyen (180 x 180 cm) en een eveneens uit 1971 daterend paneel van Victor Vasarely ook enkele stukken van tijdgenoten Pol Mara, Guy Vandenbranden en Vic Gentils onder de hamer. Ook wordt het uitkijken naar een grote 'Accumulation de tubes' in plexi vervat, van assemblagist Arman. 

Uit een andere privé-verzameling lichtten we een reliëf van Jan Schoonhoven uit 1973, "R 73-14" (35 x 35 cm) met een schatting van 80/100000 Euro. 


Jef Verheyen

Een andere interessante verzameling is die van de voormalige galerie uit Aalst, S65. In 1975 opgericht in een garage in de Spaarzaamheidstraat door August Hoviele, kende de ruimte een zodanig succes dat er in 2002 een tweede galerie werd gestart in een voormalige textielfabriek in Keulen. 

'Van in het begin koos S65 voor spaarzame kunst: streng minimale vormgeving met een meditatief karakter, meestal monochroom en bij voorkeur abstract. Een van de eerste tentoonstellingen was er een met werk van Dan Van Severen, van wie Hoviele in 1978 ook de bibliofiele uitgave Antiphon, vier etsen bij een gedicht van Hugo Claus, verzorgde.

In de jaren tachtig maakte S65 vooral naam met Engelse kunstenaars als Nicholas Pope, David Tremlett, Hamish Fulton en David Nash. Hun werk is zeer verschillend, maar wordt gekenmerkt door een strenge vormgeving en een sober materiaalgebruik. In de jaren negentig lag het accent vooral op de monochrome schilderkunst. Ook de intimistische schilderijen van Bert De Beul vonden in de galerie een eigen plaats.

Via de kunstbeurzen van Basel en Keulen legde Hoviele contacten met hoofdzakelijk Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse verzamelaars. Zo ontstond het verlangen om in het Ruhrgebied een vaste locatie te hebben' (bron: Lieven van den Abeele, De Standaard, 2002). 

Uit deze verzameling die onder de hamer komt, citeren we werk van kunstenaars als James Bishop, de eerder genoemde David Nash (met zo'n 7 ontwerpen voor beeldhouwwerk), een kunstenaarsboek met 15 originele gouaches van Dan Walsh, drie beeldhouwwerken van Nicholas Pope, voorts stukken van Julia Jansen, Erik Hanson, Sophie Kuijken of nog Graeme Todd, tot jaren 1990-werk van John Zinsser en Dieter Villinger.  Victor Vasarely

Design.22
Stukken van internationale gerenommeerde designers uit de 20e eeuw werden toevertrouwd voor deze veiling. Uitzonderlijk is de lamp van Aldo Van Nieuwelaar: 'Model TC2', een lamp van gebogen stalen buizen. Van Cees Braakman, een andere Nederlandse designer, bieden we een 10-tal stuks aan, gaande van stoelen en garderobekasten tot bureaus. 
Ook Italië is sterk vertegenwoordigd in deze veiling met werk van Piero Fornasetti, 'The designer of dreams', gewilde objecten voor de verzamelaar waaronder een collectie borden 'Egocentrismo'. Andrea Salvetti is een hedendaags designer en beeldhouwer wiens werken allemaal geïnspireerd werden door de natuur. 'Ortofrutta' is een ensemble van twee fauteuils en een laag tafeltje. Het lijken fruitkratten maar dit is slechts een illusie, de set werd vervaardigd in gepatineerd aluminium.
Het 'Asmara' model van Bernard Govin valt het best te omschrijven als een 'living scape', een modulair systeem van zit-en ligelementen onderling te combineren. 
Verder nog interessante stukken van bekende ontwerpers zoals Osvaldo Borsani, Pierre Paulin, Pierre Chapo, Severin Hansen JR en Ilmari Lappalainen.Arman

Kijkdagen:
We zijn verheugd om u opnieuw te kunnen ontvangen in onze zalen zodat u de mogelijkheid hebt om de werken 'in het echt' te komen bekijken. Dit kan door een afspraak te reserveren op voorhand.  Dit kan online via deze link, via mail naar bie@bernaerts.be of via 03 248 19 21. 
Om iedereen de gelegenheid te geven, zal onze expo al starten op 5 oktober en lopen tot en met 11 oktober.  

Veiling: 14 oktober 14u (reservatie verplicht)
Catalogus komt volledig online vanaf 23 september

Pierre Paulin

Gilbert De Cock
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Werken Verlatstraat in oktober

Er zullen wegenwerken uitgevoerd worden in de Verlatstraat, en dit van maandag 19/10 tot vrijdag 30/10. De rijbaan zal gedurende deze hele periode niet toegankelijk zijn voor verkeer.
Bezoek en leveringen via tijdelijke ingang Museumstraat 25. De voetpaden blijven wel steeds toegankelijk.
Dank voor uw begrip. 

Lees meer...


Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2020 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be