NL FR EN

20 april: Veiling verzameling Le Grelle - Moretus
Veilingen / 25 maart 2021 17:00De collectie Le Grelle-Moretus, de eerste van de drie veilingdagen 'Wait Until Spring' focust op de hogere kwaliteit schilderijen Oude Meesters, religieuze sculpturen en antiquiteiten van de 15de tot de 19de eeuw. 

De collectie die onder de hamer wordt gebracht, telt zo’n 222 loten. Twee 15de eeuwse Doornikse gevel-of grafmonumenten zijn, naast een dubbelportret van de 17de eeuwse Antwerpse leerling van Pourbus, Gortzius Geldorp (1553-1619) en een 19de eeuwse, aan Thomire toe te schrijven console enkele highlights. Temidden het aanbod van antiek, verfijnd meubilair en gezochte artefacten van de 15de tot de 19de eeuw valt voorts een ensemble wapens op (hellebaarden, miniatuurkannonnen), 16de eeuwse offerandeschotels, Japans en Chinees porselein, majolica en zilverwerk. Le Grelle, een familie met invloed

De invloed en historische betekenis van de familie Le Grelle is voor Antwerpen en het land niet te onderschatten. Sinds de 17de eeuw waren de telgen actief in het Antwerpse bedrijfsleven, eerst als textielhandelaars, later als logistieke ondernemers en textieldrukkers.

Via de compagnies d’Ostende (1725) en Trieste passeerden textielstoffen, porselein en andere goederen door hun handen om vanaf 1732 vanuit de Antwerpse Hoogstraat suiker, cacao, thee en porselein uit Engeland, Portugal en China te importeren, dit in nauwe samenwerking met de Zweedse Oost-Indische Compagnie. In 1756 werd ook een suikerfabriek opgericht. 

Op politiek-juridisch vlak excelleerden twee leden. Enerzijds Henri-Jacques Le Grelle, dr. in de Rechten, in 1790 één van de drie auteurs van de Grondwet van de Republiek van de Nederlanden. Deze grondwet zou in 1831 de blauwdruk worden van de grondwet van het jonge België. Anderzijds Gérard Le Grelle, diens neef, die 18 jaar burgemeester zou zijn van Antwerpen en deze functie combineerde met dat van bankier en lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Als belgicist verzette hij zich tussen 1815 en 1830 tegen het Nederlandse regime door bv. een benoeming als minister van Financiën te weigeren. De financiering van de stad Antwerpen, snel na de Onafhankelijkheid, zou voorts voor een groot stuk op conto van de ondertussen in het bancaire wezen onmisbaar geworden familie te schrijven zijn.

De stad, de bank en de handel primeerden voor Gérard Le Grelle en het was ook hij die in 1836 mee zorgde voor een tweede spoorverbinding tussen Mechelen en Antwerpen. Onder zijn initiatieven noteren we voorts de sanering van de Schelde, de aanleg van de kades, de aankoop van de Schelde-tol van de Nederlanders of nog de bouw van het Bourla-theater.

In de 19e eeuw werden de industriële activiteiten van de familie verder gediversifieerd en kwamen er o.m. verzekeringsmaatschappijen (Securitas, L’Escaut), een uitgeverij (Gazet van Antwerpen) en banken (Anhyp) bij. De familie bezat vele kastelen in de Antwerpse regio (Rameyen, Gestel, Morckhoven, Selsaeten, Middelheim, Presseux, Berchem, etc.) evenals vele herenhuizen op de Meir en de Lange Gasthuisstraat.

De kleine collectie wapens is afkomstig uit het kasteel van Ronchinne. In 1947 werd dit kasteel door de kinderen Bonaparte verkocht aan graaf Le Grelle, die meer belangstelling had voor de jachtgebieden van het domein, dan voor de oude stenen. Tien jaar later verkocht die het oude paleis en 42 ha grond aan het “Bijzonder Bijstandsfonds voor het Postpersoneel”, dat er een vakantie-, studie- en ontspaningsplaats voor zijn personeel zou van maken. 

Andere kavels uit deze verzameling stonden dan weer in het kasteel Steytelinck in Wilrijk, nog andere zijn afkomstig uit het kasteel Fruithof via de tak Moretus. Catalogus online
vanaf 2 april

Kijkdagen
op afspraak 
van 12 t.e.m. 18 april van 10 tot 18u

Live online veiling
20 april om 14u
(loten 1-222)

Bieden
via Bernaerts LiveDrouotliveInvaluable
via telefonische bieding
via kooporder
vorige post Home volgende post

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2021 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be