NL FR EN

6 oktober: Antwerpse pronkstukken onder de hamer
Veilingen / 30 september 2021 11:17
6 oktober 14u: The Cabinet Sale

Het Antwerps kunstkabinet geldt als een hoogtepunt van de zeventiende-eeuwse flamboyante Vlaamse barokkunst. Dit fascinerende pronkmeubel werd gebruikt om rijkdom tentoon te stellen en intellectuele bewondering op te wekken.

Klik hier voor filmpje. De inspiratie werd gehaald uit de vargueno’s, zware bewaarkoffers. Onder het bewind van de Spaanse kroon werd het meubel echter letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau getild. Antwerpen werd het belangrijkste productie- en handelscentrum van dit exclusieve pronkmeubel dat al snel gretig afname vond bij de rich and famous in de Zuidelijke Nederlanden en daarbuiten.

In de buurt van de Vrijdagmarkt waren veel ebbenhoutwerkers gevestigd, die in samenwerking met houtdraaiers, edelsmeden, schilders, tekenaars, borduurwerkers, sloten- en spiegelmakers gemiddeld tussen vier weken en drie maanden werkten aan één zo’n exemplaar. Antwerpse internationaal befaamde kunsthandelaars, zoals Forchondt en Musson, gevestigd aan de Meir, exporteerden de pronkmeubels naar machtscentra zoals Parijs, Lissabon, Frankfurt en Amsterdam, waar ze terechtkwamen in de kastelen en stadspaleizen van rijke kooplui, edellieden, begoede kunstenaars (als bv. Rubens), diplomaten en officiële stads- en staatsambtenaren. Kosten noch moeite werden gespaard bij het versieren van deze kabinetten. Door het gebruik van kostbare materialen, zoals schildpadscheld, ivoor, exotische houtsoorten, marmer of rijkelijk vergulde ornamenten waren kunstkabinetten dus bijzonder gewild maar ook ontzettend duur. Een groot rijkelijk uitgevoerd exemplaar was al vlug twee werkmanshuizen waard.

Als streling voor het oog en als toonbeeld van macht en rijkdom werden de pronkstukken in de hoofdkamers geplaatst. De pracht en praal van dergelijke Rubenskabinetten of cantoren weerspiegelden de luxe en status van de eigenaar ervan.Het geheel van zo'n tiental kunstwerken in deze 'Cabinet Sale' is afkomstig uit de privécollectie van één van Antwerpens belangrijkste antiquairs. Zelden of nooit werd er op één veiling een dergelijk aantal aangeboden. Opgeluisterd met schildpadschelp, ivoor, been, parelmoer, goud- en zilverbeslag schuilt de waarde van dergelijke stukken, eerder dan in de gebruikte materialen, nog meer in de uitzonderlijke uitvoering en vormgeving ervan. Met vakkundig én artistiek inzicht, werd elk kabinet immers een ander ontwerp toegemeten. Ook in deze veiling kent geen enkel van de pronkmeubels haar gelijke.

Verschillende exemplaren met een zgn. theatrum mundi zullen zo de revue passeren, een centraal portiek met daarachter een miniatuurkamertje met tegelvloer in ivoor in dambordpatroon of met stermotief, waarrond spiegels, pilasters, nissen, balusters en architraven gemonteerd zijn. De bedoeling ervan was het kostbare voorwerp dat erin geplaatst werd te laten weerkaatsen om het zo nog meer in de verf te zetten (loten 31-38).

Ook zijn er exemplaren waarop bovenaan een galerij van vergulde of koperen balusters prijkt (loten 35 & 39) en eveneens een reeks gefineerd met ebbenhout en schildpadschelp, steunend op een onderstel van zes of acht zuilen (loten 31-38). Sommige kabinetten hebben een corpus versierd met beslag gaande van kariatiden, tot putti, rocailles, schelpen en plantaardige motieven toe (loten 34-36). Voorts wordt ook een kabinet met beschilderd marmer, met voorstellingen van een landschap met kastelen, burchten, monumenten en ruïnes in een Vlaamse geïtalianiseerde barokstijl gepresenteerd (lot 37). In verschillende van de kabinetten vinden we gecompliceerde ladenstructuren en eveneens 'secreten', verborgen achter een muurpijler of geheime dwarslade (loten 31-38 & 40). 

Kortom, een veelzijdige greep uit wat de zeventiende-eeuwse kabinetkunst par excellence te bieden heeft, samengebracht in één veilingsessie. In Antwerpen.

Expodagen: van 30 september t.e.m. maandag 4 oktober van 10 tot 18u
Catalogus in pdf online
vorige post Home volgende post

Contact

Bernaerts Auctioneers BV
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
Belgiƫ

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0789572080

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news


Gesloten op 11-11.
Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...


Gewijzigde verkeerssituatie vanaf 3 oktober

Aanleg Zuidpark.
Vanaf 3 oktober tot voorjaar 2023 zal de Vlaamskaai afgesloten zijn.
Ons veilinghuis in de Verlatstraat blijft gemakkelijk bereikbaar via de Leopold De Waelplaats.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2022 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be