NL FR EN

RONDLEIDINGEN

Een presentatie ‘Achter de schermen van het veilinghuis’ gevolgd door een geleid bezoek aan de tentoonstelling duurt ongeveer 1,5 uur en kan geboekt worden via info@bernaerts.be. Voor uiteenzettingen tijdens evenementen of buitenshuis wordt graag verwezen naar boekingskantoor ReadMyLips.

Van Lier naar Antwerpen

De liefde voor kunst en schoonheid is Peter Bernaerts van het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts met de paplepel ingegeven. In de jaren 1970 openden zijn ouders in Lier hun eerste antiekzaak. Als kind groeide Peter op in een decor van antiquiteiten en siervoorwerpen. Onder de bezielende en mediagenieke leiding van vader Mon Bernaerts en moeder Emmy Heylen werd een voormalige bioscoop in Antwerpen omgebouwd tot veilingzaal, een nieuwe pleisterplaats voor wat snel zou uitgroeien tot een van de toonaangevende Belgische hôtels de ventes.

Prestigezaak

Het dynamische en internationaal gewaardeerde huis heeft al meer dan eens geschiedenis geschreven. Maar de parel aan de kroon blijft de verkoop van het tot op heden duurste schilderij ooit afgehamerd door een Belgische veilingmeester: ‘Oiseau de Ciel’ van René Magritte voor € 3,8 miljoen, een topstuk uit het faillissement van Sabena. In 2012 opende op het Antwerpse Zuid, in de schaduw van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, een nieuwe zaal (600 m2 extra), waar ook ruimte is voor tentoonstellingen en events. Een fikse investering maar de uitbreiding maakte Veilinghuis Bernaerts helemaal klaar voor de toekomst.

Inkijk in een geheime wereld

Peter realiseert zich dat kunstveilingen een soms wat geheime wereld zijn. Daarom geeft hij graag een inkijk achter de schermen. ”Een veiling is een democratisch spel. Mensen komen kijken en zijn totaal vrij om te bieden of niet. Als veilinghuis vinden we het ook belangrijk dat de ‘gewone man’ in contact komt met kunst. Je hoeft geen inkom te betalen, je moet niet opgekleed zijn, je hoeft niet te bieden. Alle objecten uit de veilingcatalogus zijn overigens te bekijken in de tentoonstellingsruimte, ‘pour le plaisir des yeux’. Bieden kan ter plaatse, maar sinds een paar jaar worden alle veilingen live gestreamd. Je kan dus ook bieden via internet. En dat blijkt heel populair...”

Le jeu de l’amour et du hasard

In een veiling draait het vaak om ‘le jeu de l’amour et du hasard.’ Kopers en bieders worden verliefd op een of ander kunstvoorwerp uit het grote en diverse aanbod: meubilair, schilderijen, grafiek, boeken, prenten, servies, ... Voor elke smaak wat wils. Soms wordt hoog geboden en ga je met lege handen naar huis, soms vallen de prijzen verrassend goed mee en ga je met een kostbaar stuk naar huis voor weinig geld. Die onvoorspelbaarheid maakt voor een groot deel de charme uit van het vak.

De zekerheid van kunst

Lijdt de sector onder de financieel onzekere tijden waarin we leven? “Helemaal niet”, vindt Peter. “De financiële crisis was een zegen voor de veilinghuizen. We hebben de voorbije jaren kunnen vaststellen dat veel mensen de waardevastheid en vooral de tastbaarheid van kwaliteitsvolle kunst kunnen appreciëren naast of soms boven de relatieve onzekerheid van aandelen.” Kunst heeft natuurlijk ook een emotionele waarde. Maar voor een veilinghuis spelen toch ook andere criteria mee in de waardebepaling. De kunstenaar, de kwaliteit van het werk en het belang van het werk in de loopbaan van de kunstenaar, de herkenbaarheid, het uitzicht en de bewaring van het werk. En niet te ontkennen: er zijn ook modes en trends, die de prijs en het aanbod beïnvloeden.

Liefde voor het vak

Peter Bernaerts brengt een sterk verhaal, dat de liefde voor zijn vak ademt. Hij ontkracht clichés en vooroordelen over het vak van veilingmeester. Als u hem aan het woord heeft gehoord, stapt u volgende week nieuwsgierig een veilinghuis binnen.

Contact

Veilinghuis Bernaerts
Verlatstraat 16-22
Museumstraat 25
2000 Antwerpen
België

T +32 3 248 19 21
F +32 3 248 15 93
E info(at)bernaerts.be

contacteer ons

Inschrijven nieuwsbrief

Kantooruren

ma-vr: 9-12u / 13u30-17u30

Bankgegevens

Bank van Breda
Ledeganckkaai 7, 2000 Antwerpen
IBAN BE02 6451 0493 5140
BIC/SWIFT JVBABE22

BTW BE0413901869

Links

Intakeformulier (schatting)
Registratie "Mijn account"
Vacatures

Last minute news

Bezoek bij Bernaerts

Fysieke ophalingen, expertises of afleveringen kunnen enkel op afspraak via mail, telefoon of de afsprakenagenda.

Lees meer...

Social Media

Samen met

Drouot Online Logo

Copyright 2021 Bernaerts.eu | privacy- en cookiebeleid | Algemene voorwaarden | Sitemap | Sitedesign by Ozalith.be