Ga naar de inhoud

duo Allred

1.12.2024

Pieter Vandeveire – viola da gamba
Lies Wyers – viola da gamba

Allred is een nieuw gambaduo, opgericht in 2021. Het ensemble wordt gevormd door muzikanten Lies Wyers en Pieter Vandeveire en stelt het repertoire voor twee viola da gamba’s uit de 17de en 18de eeuw centraal.

De naam Allred is een verwijzing naar Thomas Allred, de Engelse bouwer van de viola da gamba die model stond voor de instrumenten waar Lies en Pieter op spelen. Deze instrumenten, gebouwd door François Bodart, zijn niet alleen gemaakt volgens hetzelfde origineel, maar ook uit hout van dezelfde bomen, waardoor ook de tekeningen en het klankspectrum overeenkomen. Het zijn tweelingen die gemaakt lijken om samen te spelen.

De paden van gambisten Lies Wyers en Pieter Vandeveire kruisten elkaar doorheen de jaren al talrijke keren, in verschillende muzikale verbanden. Als duo werden ze in 2021 uitgenodigd door Amuz, voor een streamingconcert.

Lies Wyers studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Philippe Pierlot en behaalde in 2015 met onderscheiding haar masterdiploma. Om de uitvoering van basso continuo verder te ontdekken legt ze zich ook toe op de lirone.

Lies is onder meer verbonden aan Scherzi Musicali (Nicolas Achten), het Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel), Per-Sonat (Sabine Lutzenberger), Zefiro Torna (Jurgen De Bruyn) Imago Mundi (Sofie Vanden Eynde) en Muziektheater Transparant.

Ze treedt solo en in kamermuziek-, consort- en orkestverband op op podia in heel Europa en op festivals zoals Festival van Vlaanderen, Mechelen hoort Stemmen, Tage Alter Musik Regensburg, Alba Nova Alden Biesen, ION Musica Sacra, Midis Minimes, MAfestival Brugge, Laus Polyphoniae, Festival Oude Muziek Utrecht en Bach Festival Lausanne.

Pieter Vandeveire is contrabassist en gambist. De contrabasstudies volgde hij bij Lode Leire in Antwerpen en viola da gamba bij Philippe Pierlot in het conservatorium van Brussel.

Zijn contrabas brengt hem in de meest uiteenlopende muzikale werelden: van ‘Ensemble A’ en ‘Le Concert D’anvers’, beiden orkesten gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk tot de Munt en het Brussels Philharmonic, waar het opera en sympfonische werk aan bod komt. De viola da gamba opent deuren naar renaissance en barok. In duo met Lies Wyers klinkt het barokke repertoire, bij La Rosa Enflorese staat Sefardische muziek centraal.

Naast het podiumwerk is Pieter ook zeer begaan met het zijn taak als leerkracht viola da gamba en contrabas aan de academies van Lebbeke, Antwerpen en Lier.

Tickets € 18 (-26jaar € 12)

Programma
wordt later bekend gemaakt

Inkom
Zaal Platform
Verlatstraat 20 (1ste verd.)
Antwerpen

Deuren: 19u
Aanvang concert: 20u

Reservatie via deze link of naar ilse@bernaerts.be
Betaling kan via overschrijving op rekeningnummer BE05 3632 3022 3375 met vermelding ‘Bernaerts Klassiek december en aantal tickets’