Ga naar de inhoud

Hoe kopen?

Een kunstwerk aankopen bij Bernaerts is eenvoudig en veilig. We zetten de verschillende stappen even op een rij.

 

Blader hier door onze infobrochure

zaal parcours

1.
Bezoeken

U bent op zoek naar een mooi kunstwerk.

Vind het in onze online catalogus of beter nog, kom een kijkje nemen op de kijkdagen. Deze zijn vrij toegankelijk en worden steeds vijf dagen voorafgaand aan de veilingen gehouden.

Lees meer...

In de online catalogus vindt u van alle loten een uitgebreide beschrijving en verschillende hoge resolutie-foto’s en kan u reeds een bestek voor transport via The Packengers bekomen.
Bovendien kan u voor loten vanaf € 1000 een conditierapport aanvragen.

2.
Bieden

Het moment van de waarheid.

Er zijn twee soorten veilingen.
Op de Live veiling zijn er vier manieren om deel te nemen (in de zaal, online of via de app, via kooporder, via telefoon).
Op de Timed Online biedt u enkel online, tegen de klok.

3.
Betalen

U bent de succesvolle bieder. Proficiat!

Na de veiling ontvangt u per mail een aankoopbewijs met de verschillende betalingsmodaliteiten (overschrijving/ kredietkaart/ bancontact). U kan uw werken afhalen op afspraak  en na ontvangst van betaling.

Lees meer...

Indien u na 10 dagen komt afhalen, wordt er een stockagekost van € 5 per dag en per lot aangerekend.
Bent u verhinderd dan kan u een volmacht verlenen om de aankopen door een derde te laten afhalen, na ontvangst van betaling.

Voor kleinere items kunnen wij u bijstaan voor verpakking en verzending. Voor grotere of kostbare stukken vragen wij u zelf transport te organiseren. U vindt hier van een aantal vertrouwde transporteurs of u kan via onze online catalogus The Packengers raadplegen.
Kosten voor verpakking en verzending zijn steeds ter uwer laste en op eigen risico.

Verschillende manieren om te bieden

1. Live in Antwerpen
Registreer u vanaf 30 minuten voor aanvang van de veiling aan het onthaal met uw identiteitsbewijs. Het persoonlijk biednummer blijft geldig tijdens de verschillende zittingen van de veiling.

Commissie: 25%

2. Online of via de app
Plaats een ‘prebid’ op één van de biedplatformen Bernaerts LiveInvaluable of Drouotonline. Dit kan vanaf twee weken voor de aanvang van de kijkdagen.
U kan op deze platformen ook meebieden tijdens de Live veiling.
*Registreer u ten laatste 5u voor start van de veiling. Vanaf een kwartier voor aanvang van elke veilingsessie kan u inloggen.
U kan hiervoor ook onze app ‘Auctioneers Bernaerts‘ gebruiken, te downloaden via de app-stores (Apple Store of Google Play Store).

Commissie: 28%

3. Via kooporder
Plaats een schriftelijk bod via de online catalogus, dit kan via uw Bernaerts account dat u hier aanmaakt.
Of u kan een ingevuld kooporder mailen naar info(at)bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de live veiling.
De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.

Commissie: 25%

4. Via telefoon
Vraag een telefoonlijn aan via de online catalogus, dit kan via uw Bernaerts account dat u hier aanmaakt.
Of mail een ingevuld telefonisch biedformulier naar info(at)bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de live veiling.
Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden. Deze dienst is enkel mogelijk voor loten vanaf € 1000.
U bent helemaal zeker van uw bieding als u hierbij een zgn. ‘safety bid’ geeft, een schriftelijk bod waarmee Bernaerts kan werken indien de lijn tijdens de veiling door omstandigheden wordt verbroken.

Commissie: 25%

Online meebieden op de Live veiling

U kan tijdens de Live veiling online meebieden via ons online biedplatform Bernaerts Live. Indien u nog geen account hebt op dit platform maakt u dit aan op de site en anders logt u in met uw bestaand account.
Met dit account kan u zich vervolgens op alle komende veilingen registreren. Let wel, u dient zich voor
elke veilingsessie waaraan u wilt deelnemen apart te registreren.

Registratie

1. ga naar live.bernaerts.eu
2. maak uw account aan (nieuwe klant) of log in op uw bestaand account (bestaande klant)
3. klik op ‘registreren’ voor de sessie waarin u wenst te bieden
4. wacht tot ons team uw registratie heeft goedgekeurd (hiervoor hebben wij een kopie nodig van uw identiteitskaart, bv. via mail)
5. na bevestiging van uw registratie ontvangt u een biednummer (‘paddle’)
6. tijdens de veiling logt u in met uw gegevens en kan u uw bod plaatsen

Een half uur voordat de Live veiling start, zal er op onze site rechtsboven een knop Live Auction verschijnen. Als u hierop klikt, komt u in de live stream van de veiling en kan u meevolgen en/ of uw bod uitbrengen.
Om mee te bieden via andere biedplatformen Drouotonline en Invaluable dient u zich op de respectievelijke sites te registreren.

Commissie: 28%

Wat u kan doen met het Bernaerts Account

Een kooporder invoeren of een telefoonlijn aanvragen voor de Live veiling.
Schattingen aanvragen door uw item in consignatie te geven.
Een conditierapport aanvragen.
Een lijstje met uw favoriete loten bewaren.
Tickets aankopen voor één van onze concerten (klassiek of jazz).

Wat u niet kan doen met het Bernaerts Account

Bieden tijdens een Live veiling of een Timed Online veiling. Om online mee te bieden op een veiling hebt u een account nodig op het biedplatform Bernaerts Live of via de Bernaerts App.

Bieden op een Timed Online veiling

Op de Timed Online veilingen worden alle loten uitsluitend online per opbod aangeboden op onze website en app, met een vaste einddatum waarop het bieden wordt afgesloten. Vanaf het moment deze veiling online komt, zal er op onze site rechtsboven een knop Timed Auction verschijnen waarop u kan klikken.
U kan na registratie op de betreffende veiling uw bod uitbrengen door op het aangegeven eerstvolgende bedrag te klikken of u kan een maximum bod instellen. In het laatste geval zal het systeem automatisch voor u opbieden tegen eventuele andere mededingers tot het bedrag van uw maximum bod, volgens de vaste biedtrappen. Indien u overboden wordt, krijgt u een melding via email en op de app. U kan dan desgewenst hoger bieden. Uw maximum bod is niet zichtbaar voor andere bieders.
Indien u een tegenbod krijgt, of als er reeds een hoger maximum bod door een andere bieder is doorgegeven, verschijnt bij het lot in kwestie de tekst ‘OVERBODEN’.

Indien verschillende bieders hetzelfde maximum bod hebben ingegeven, zal diegene die het eerst zijn of haar automatische bieding heeft ingesteld de andere overtreffen.
Wanneer het lot op het punt staat afgesloten te worden en er komt nog een bod binnen, zullen bieders telkens 10 minuten de tijd krijgen om te reageren.

Commissie: 30%

blank

Download de Bernaerts-app

Via onze app ‘Auctioneers Bernaerts Live’ kan u onze catalogi raadplegen, uw favoriete kavels of artiesten opslaan, registreren voor onze veilingen, de livestream meevolgen, biedingen plaatsen, veilingresultaten raadplegen of zelf uw eigen kunstobjecten aanbieden voor verkoop op één van onze veilingen.

Veelgestelde vragen

Onze veilingen zijn openbaar en dus publiek toegankelijk voor iedereen. U kunt zich vanaf een half uur voor aanvang van de veiling aanmelden. Enkel indien u wenst mee te bieden, dient u zich te registreren bij één van onze medewerkers aan het onthaal en krijgt u een biednummer. Zitplaatsen zijn vrij, u hoeft geen stoelen te reserveren. U kunt de veilingzaal op elk moment verlaten.

1. In de zaal

U kan zich vanaf 30 minuten voor aanvang van de veiling aan het onthaal registreren met uw identiteitsbewijs. Vervolgens ontvangt u een persoonlijk biednummer waarmee u zich tijdens het bieden duidelijk kenbaar kan maken aan de veilingmeester. Dit biednummer blijft geldig tijdens de verschillende zittingen. Indien u niet meer wenst te bieden, kunt u bij het verlaten van de zaal het biednummer inleveren aan onze medewerkers.
Om de registratie vlotter te laten verlopen, raden we u aan op voorhand een plaats te reserveren via de afsprakenkalender. Dit is echter geen verplichting.
Commissie: 25%

2. Online of via de ‘Bernaerts-app’

Vanaf 2 weken voor de veiling kan u reeds een ‘prebid’ plaatsen op één van de verschillende biedplatformen Bernaerts LiveInvaluable of Drouotonline.
U kan op deze platformen ook live meebieden tijdens de Live veiling via livestream.
Registreer u ten laatste 5u voor start van de veiling. Vanaf een kwartier voor aanvang van elke veilingsessie kan u inloggen.
U kan hiervoor ook onze app gebruiken, te downloaden via de app-stores: (Apple Store of Google Play Store).
Commissie: 28%

Indien u zich niet tijdig geregistreerd heeft, kunt u enkel de veiling bekijken op live.bernaerts.eu via de ‘Watch Only’-functie.

3. Via kooporder

U vult het ‘kooporders’-formulier in en levert dit ten laatste 24u voorafgaand aan de veiling af aan één van onze medewerkers of bezorgt het ons per e-mail (info@bernaerts.be). De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven. Let wel, hier zijn de veilingkosten niet bijgerekend.
Commissie: 25%

4. Via telefoon

U vult het ‘telefonisch biedingen’-formulier in en levert dit ten laatste 24u voorafgaand aan de veiling af aan één van onze medewerkers of bezorgt het ons per e-mail (info@bernaerts.be). Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden. U geeft hen te kennen of u mee wilt gaan met het bod of niet. Deze dienst is enkel mogelijk voor biedingen vanaf € 1000.
Commissie: 25%

Bovenop de hamerprijs wordt er op elk lot een commissie gerekend, aslook een vaste administratieve kost (€2/lot) en eventueel het volgrecht.

 • Bieden in de zaal = 25%
 • Kooporder achterlaten = 25%
 • Telefonisch bieden = 25%
 • Bieden via online platform (live.bernaerts.eu, Drouot of Invaluable) = 28%
 • Timed Online veiling = 30%
 • Aftersale = 30%

Mogelijk dient er door de koper van het lot volgrecht van 4% op de hamerprijs (voor toewijzingen vanaf € 2000) te worden betaald. Dit geldt voor originele kunstwerken van levende kunstenaars of kunstenaars die minder dan 70 jaar geleden gestorven zijn.

Het volgrecht is een uitbreiding van het auteursrecht, dat aan de maker van een kunstwerk een recht op vergoeding geeft bij doorverkoop van het kunstwerk.

Dit recht kan van toepassing zijn op werken van beeldende en grafische kunst. Het volgrecht wordt aangerekend bij de verkoop van originele kunstwerken van levende kunstenaars of kunstenaars die minder dan 70 jaar geleden gestorven zijn en dit vanaf een toewijzingsprijs van € 2000.
Het bedraagt 4% van de toewijzingsprijs tot en met € 50.000,00;
3% van het deel van de toewijzingsprijs van € 50.000,01 tot en met € 200.000,00;
1% van het deel van de toewijzingsprijs van € 200.000,01 tot en met € 350.000,00;
0,50% van het deel van de toewijzingsprijs van € 350.000,01 tot en met € 500.000,00;
0,25% van het deel van de toewijzingsprijs boven € 500.000,01.

Het volgrecht mag evenwel nooit meer bedragen dan € 12.500,00.
Het tarief van de eerste schijf, namelijk 4%, moet worden toegepast op het volledige bedrag dat binnen deze schijf valt.

Na de veiling ontvangt u per mail (of per post) een aankoopbewijs met de verschillende betalingsmodaliteiten (overschrijving/ kredietkaart/ bancontact).
U kan uw werken afhalen op afspraak (via de online afsprakenkalender) en na ontvangst van betaling.

Indien u na 10 dagen komt afhalen, wordt er een stockagekost van € 5 per dag en per lot aangerekend.

 • Via de betaallink op uw afrekening
 • Via Bancontact, bij afhaling (of met Visa, Mastercard of Eurocard)
 • Via overschrijving met vermelding van uw naam/klantcode, veiling en lotnummer
  op rekeningnummer IBAN BE02 6451 0493 5140
  BIC/SWIFT  JVBABE22
  Gelieve er bij overschrijving rekening mee te houden dat het enkele dagen kan duren vooraleer wij het bedrag op onze rekening ontvangen.
  Het gekochte goed kan pas worden afgehaald na ontvangst van betaling.
 • Contant: in euro tot een bedrag van € 2.999 per afrekening, kosten inbegrepen.

De afhaling gebeurt in onze zalen, op afspraak, en kan tijdens de kantooruren (9 tot 12u en 13u30-17u), op de zaterdag na de live-veiling (van 10 tot 12u) en ten allerlaatste tien dagen na de eerste veilingdag. Er kan niet afgehaald worden tijdens onze veilingzittingen.

Indien de afhaaltermijn verstreken is, wordt er een stockagekost van € 5 per dag en per lot aangerekend. Indien u zelf verhinderd bent, kunt u een volmacht verlenen om uw aankopen door een derde te laten afhalen, na ontvangst van betaling.

Veilinghuis Bernaerts staat niet zelf in voor het inpakken en verzenden van uw items.

Daarom vragen wij u zelf uw transport te organiseren. U vindt hier een lijst van onze vertrouwde transporteurs.
Kosten voor verpakking en verzending zijn steeds ter uwer laste en op eigen risico.

Onze experten gebruiken onderstaande terminologie in de catalogus:

 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  = Volgens onze expertise een werk van de kunstenaar.
 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  toe te schrijven aan/à attribuer à
  = Volgens onze expertise mogelijk een werk van de kunstenaar maar verdere studie dringt zich op.
 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  atelier
  = Volgens onze expertise een werk uit het atelier van de kunstenaar, misschien met zijn medewerking.
 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  omgeving/entourage
  = Volgens onze expertise een werk gemaakt door een kunstenaar uit de tijd en de omgeving van de genoemde kunstenaar.
 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  naar/d’après
  = Volgens onze expertise een werk, niet van de kunstenaar zelf, maar erdoor geïnspireerd, uit de periode of later.
 • ANTOON VAN DIJCK (1599-1641)
  genre
  = Volgens onze expertise een werk, gemaakt door een in de tijd verder verwijderde kunstenaar van de genoemde kunstenaar, die zich qua thema liet inspireren door deze kunstenaar.
 • ANONIEM / ANONYME
  handtekeningdragend/portant une signature
  = Volgens onze expertise niet de handtekening van de kunstenaar.

Algemene voorwaarden koper

De besloten vennootschap BERNAERTS AUCTIONEERS BV deelt hierdoor mee aan allen die aan de veiling deelnemen, dat de veiling wordt gehouden onder de hieronder vermelde algemene verkoopsvoorwaarden en dat eenieder die aan de veiling deelneemt daardoor te kennen geeft dat hij de toepassing van deze voorwaarden volledig aanvaardt.

1. Zitdag
De openbare verkoping heeft plaats bij mondeling bod , bij geschreven, telefonische of elektronische bieding. De toewijzing geschiedt aan de meestbiedende, per lot, tegen contante betaling. Ten tijde van de veiling dient de koper zijn naam, adres, telefoonnummer, identiteitskaartnummer en handtekening op de aankoopkaart van BERNAERTS AUCTIONEERS BV te vermelden, indien hij dit niet op voorhand heeft gedaan. De bieders moeten hun bod uitbrengen bij middel van het hen toegekende nummer. Bij elektronische bieding via een online live platform  moet de koper uiterlijk 5 uur voor aanvang van de opeenvolgende veilingsessies geregistreerd zijn door het registratieformulier op de website www.bernaerts.be of live.bernaerts.eu te hebben ingevuld.

2. Verbintenis van de bieder
Door zijn bod verbindt elke bieder zich om de te koop gestelde goederen voor de door hem geboden prijs aan te kopen. Nochtans heeft hij geen verhaal indien de verkoping om gelijk welke reden wordt gestaakt.
BERNAERTS AUCTIONEERS BV mag, indien er sprake is van een nalatige koper, beslissen de koop te ontbinden en het kavel te verkopen aan de onderbieder. BERNAERTS AUCTIONEERS BV mag dan de kosten of gederfde inkomsten verhalen op de koper.

3. Leiding van de verkoopsverrichtingen, orde
De gerechtsdeurwaarder handhaaft de orde gedurende de verkoping. Hij beslecht in laatste aanleg de geschillen van welke aard ook, die zich voordoen ingevolge de verkoping, onder meer betreffende het bedrag van de biedingen en de persoon van de hoogste bieder. De veilingmeester heeft onder meer het recht: het minimum van ieder bod te bepalen, het bod te weigeren van personen die hij niet kent of van wie de identiteit of de gegoedheid hem niet bewezen lijkt- in dat geval blijft de vorige bieder verbonden- de verkoping te staken zonder desbetreffend aan de bieders uitleg te geven, gelijk welk lot te verdelen, samen te voegen of terug te trekken uit de veiling. In geval de vrijheid van opbod door geweld of bedreiging of door gelijk welk ander frauduleus middel belemmerd of gestoord wordt, is artikel 314 van het Strafwetboek van toepassing. In geval een limietprijs werd vastgesteld door de inbrenger/verkoper, heeft BERNAERTS AUCTIONEERS BV het recht voor rekening van de inbrenger/verkoper op te bieden. BERNAERTS AUCTIONEERS BV behoudt zich het recht voor gelijk welk bod te weigeren dat gedaan wordt door onbekende kopers.

4. Koper bij lastgeving of sterkmaking
De koper kan een lastgever aanwijzen, op voorwaarde dat hij deze aan de veilingmeester dadelijk na afloop van de veiling opgeeft. De koper staat in voor de gegoedheid en de handelingsbekwaamheid van zijn lastgever; eenieder blijft aansprakelijk voor zijn aankoop, ook al wordt een ander als koper opgegeven.

5. Waarborg
De toewijzing zal geschieden zonder volstrekte waarborg – omtrent onder meer authenticiteit – vanwege de optredende veilingmeester en de instrumenterende gerechtsdeurwaarder. De goederen en kunstvoorwerpen worden verkocht in de staat waarin zij zich bevinden op de plaats van bezichtiging en veiling en zonder volstrekte waarborg. De kopers worden geacht de goederen en kunstvoorwerpen te hebben bezichtigd en onderzocht en hun bod met kennis van zaken te hebben gedaan. De schattingsprijzen zoals vermeld in de catalogus worden door het veilinghuis enkel ten informatieve titel verstrekt. De elektronische catalogus is gratis online te consulteren en te downloaden op de website www.bernaerts.be. Uitzonderlijk kan de verkoop van een kunstvoorwerp geannuleerd worden en de toewijzingsprijs aan de koper worden terugbetaald als hij het aangekocht voorwerp binnen de maand na de veiling retourneert met het bewijs dat het een vervalsing is, en voor zover dat het voorwerp in dezelfde staat en toestand verkeert als op het ogenblik van de veiling.

6. Hoofdelijkheid en ondeelbaarheid
Alle verplichtingen die uit de verkoop voortvloeien, rusten van rechtswege hoofdelijk en ondeelbaar, zowel wat de rechtspersonen als wat de natuurlijke personen betreft, op al degenen die voor gezamenlijke rekening kopen, op de uiteindelijke koper en degenen die voor hem gekocht hebben, op de borgen onderling en degenen voor wie zij zich borg stellen, alsook op de erfgenamen en rechtverkrijgenden van elk der bedoelde personen.

7. Betaling van de koopprijs en de kosten door de koper
Onmiddellijk na de veiling of bij de afhaling van de goederen moet de koper tot 7 dagen na de veiling aan BERNAERTS AUCTIONEERS de totale kostprijs betalen. Dit is de toewijzingsprijs  vermeerderd met:
25%  voor kosten bij toewijzing in de zaal, bij toewijzing via telefoon en bij het afleveren van schriftelijke kooporders (fysiek of via email verzonden),
28% voor kosten bij toewijzing via een online live platform,
– of 30% voor kosten bij toewijzing op de Timed Online veiling en Aftersale.
In de kosten is BTW inbegrepen.
Bovendien geeft ieder lot aanleiding tot inning van administratiekosten ten bedrage van € 2.
Voor een origineel kunstwerk waarvan de kunstenaar minder dan 70 jaar overleden is, wordt de toewijzingsprijs vanaf € 2.000 eventueel vermeerderd met het volgrecht, , en wel als volgt:
– 4% van het deel van de toewijzingsprijs tot en met € 50.000,00;
– 3% van het deel van de toewijzingsprijs van € 50.000,01 tot en met € 200.000,00;
– 1% van het deel van de toewijzingsprijs van € 200.000,01 tot en met € 350.000,00;
– 0,50% van het deel van de toewijzingsprijs van € 350.000,01 tot en met € 500.000,00;
– 0,25% van het deel van de toewijzingsprijs boven € 500.000,00.
Het volgrecht mag evenwel nooit meer bedragen dan € 12.500.
Het tarief van de eerste schijf, namelijk 4%, moet worden toegepast op het volledige bedrag dat binnen deze schijf valt (wet van 4 december 2006 en K.B. van 2 augustus 2007).
Alle aankopen dienen 7 dagen/weken na ontvangst van de afrekening worden betaald.
De betaling in euro kan gebeuren :
– contant  tot een maximum bedrag van 3000 euro, kosten inbegrepen
– per Bancontact
– per creditkaart
– per overschrijving op rekeningnummer  IBAN BE02 6451 0493 5140 en BIC JVBABE22
– digitaal met QR-code
Bij elke online veiling dient de koper opnieuw te registreren en de algemene verkoopsvoorwaarden te aanvaarden.
De verkoop van de loten verloopt in de volgorde aangegeven in de catalogus. De biedingen beginnen aan ongeveer 75% van de laagste schatting (voor ‘online only’-veilingen start dit aan ongeveer 60% van de laagste schatting) en verhogen ongeveer met 10%.

8. Schuldvergelijking – schuldvermenging
De koper kan zich niet beroepen op schuldvergelijking, noch op schuldvermenging, noch op artikel 1653 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek in verband met de stoornis van de koper.

9. Herveiling – rouwkoop
Indien de koper, degene aan wie een goed is toegewezen, de borg en/of de opgegeven lastgever in gebreke blijven de in deze voorwaarden voorgeschreven verplichtingen onmiddellijk te vervullen of aan één van de verkoopsvoorwaarden onmiddellijk te voldoen, dan kan het goed ten laste van hem aan wie het is toegewezen, weder verkocht worden bij rouwkoop. De wederverkoop geschiedt onder toezicht van de reeds aangezochte gerechtsdeurwaarder, onder dezelfde veilingvoorwaarden. De in gebreke gebleven koper is gehouden tot betaling van het verschil tussen de prijs waarvoor hij heeft gekocht en die van de herveiling, zonder dat hij het eventuele overschot kan vorderen in geval de herveiling een hogere verkoopprijs oplevert. Dat overschot komt ten goede aan de inbrenger/ verkoper of aan de massa van de samenlopende schuldeisers. De rouwkoper is daarenboven gehouden tot de betaling van de kosten veroorzaakt door zijn verzuim en door de herveiling, alsmede van de andere kosten van welke aard ook, onverminderd schadevergoeding om welke reden ook. Het overhandigen van een bankcheque die bij de eerste aanbieding niet terstond wordt betaald, geldt als verzuim van betaling, onverminderd de toepassing van de strafwet mocht daartoe aanleiding zijn, en de vergoeding van protest, disconto en andere kosten.

10. Eigendomsovergang – maatregelen tot bewaring
Vanaf de toewijzing is het risico voor rekening van de koper. Het goed wordt overgedragen in de staat waarin het zich bij de toewijzing bevindt, met alle zichtbare en verborgen gebreken. Onmiddellijk na toewijzing wordt het goed met de meeste zorg bewaard. De koper dient echter alle nuttige maatregelen te nemen tot bewaring van het goed. Vanaf de toewijzing blijven de goederen nog enkel ter plaatse op risico en ten laste van de koper, die alleen verantwoordelijk is voor het door hem aangekochte goed.

11. Staat van de goederen – bezichtiging
Daar de goederen en de kunstvoorwerpen te bezichtigen zijn voor de verkoping en de verkoopsvoorwaarden ter kennis werden gebracht, wordt de koper geacht volledig, persoonlijk en op eigen verantwoordelijkheid ingelicht te zijn over de staat en de authenticiteit van de goederen en de kunstvoorwerpen. Hij heeft geen verhaal tegen BERNAERTS AUCTIONEERS BV, de optredende gerechtsdeurwaarder of de veilingmeester wegens vergissing, onnauwkeurigheid of verzuim in de beschrijving van de goederen en de kunstvoorwerpen, noch wegens enig ander materieel gebrek aan de goederen en de kunstvoorwerpen. Alle gegevens betreffende de goederen en de kunstvoorwerpen in de catalogi, de advertenties, de brochures of gelijk welke andere geschreven mededelingen van BERNAERTS AUCTIONEERS BV, en met name de beschrijving en/of de oorsprong of echtheid ervan, worden slechts als inlichting en onder alle voorbehoud verstrekt. Noch BERNAERTS AUCTIONEERS BV, noch de instrumenterende gerechtsdeurwaarder nemen daarvoor enige verantwoordelijkheid op zich. De veiling wordt voorafgegaan door een tentoonstelling gedurende dewelke BERNAERTS AUCTIONEERS BV fysiek of op afstand ter beschikking van het publiek zullen staan om naar beste vermogen en weten inlichtingen te verstrekken; de tentoonstelling heeft tot doel een nauwkeurig onderzoek van de staat van bewaring en de kwaliteit en de authenticiteit van de goederen mogelijk te maken evenals een toelichting over de eventuele gebreken of onjuistheden in de beschrijvingen uit de catalogus te geven. Daarenboven kan het publiek een beroep doen op BERNAERTS AUCTIONEERS BV of een deskundige door de liefhebber gekozen, met het oog op een diepergaand onderzoek, gedurende de gehele duur van de tentoonstelling. BERNAERTS AUCTIONEERS BV is niet bereid tot terugname, indien de omschrijving in de catalogus tijdens de veiling werd herroepen of gepubliceerd met ‘status update’ in de online catalogus en de nieuwe omschrijving mondeling aan het publiek werd verstrekt. Ook de bepalingen van artikel 2280 van het Burgerlijk Wetboek zijn op deze openbare verkoping van toepassing.

12. Afhaling
De koper die de koopprijs en de kosten volledig heeft betaald, treedt in het genot van het verkochte goed. Bij de afhaling is de voorlegging van een aankoopkaart verplicht. Behoudens uitdrukkelijke instemming van BERNAERTS AUCTIONEERS BV zal geen enkel lot worden afgeleverd voor de integrale betaling van de koopprijs en de kosten. De schade aangericht bij het afhalen of verplaatsen van de goederen is ten laste en gevare en voor rekening van de koper. Voor de afhaaltermijnen verwijzen we naar de specifieke voorwaarden, vermeld in de online catalogus en op de website www.bernaerts.be .Als de termijn van afhaling is verstreken, zal een intrest van 1% per maand op de toewijzingsprijs aangerekend worden, met een minimum van € 5 per dag en per lot (voor administratie- en stockagekosten). Bovendien kunnen BERNAERTS AUCTIONEERS BV niet aansprakelijk gesteld worden in geval van diefstal, brand, ongeval of iedere schade die aangericht zou kunnen worden aan niet afgehaalde loten na het verstrijken van de termijn van afhaling. Elk transport van aangekochte goederen zal in de regel door de koper zelf geregeld worden op zijn eigen verantwoordelijkheid. Op verzoek van de koper kunnen BERNAERTS AUCTIONEERS BV, op kosten en risico van de koper, instaan voor de verzending van de voorwerpen. Alle kosten van vervoer, douane, verzekering, kortom alle formaliteiten en transport, zijn ten laste van de koper. Dergelijke verzending van aangekochte goederen aan de koper wordt in geen geval door het Veilinghuis verzekerd, tenzij dit schriftelijk anders werd overeengekomen.

13. Terugbetaling
In geval BERNAERTS AUCTIONEERS BV, om welke reden ook, gehouden is tot terugbetaling van de aan hem reeds betaalde gelden, zal hierop hoegenaamd geen intrest kunnen worden aangerekend.

14. Geschreven en telefonische biedingen
Aan de hand van een geschreven opdracht belasten BERNAERTS AUCTIONEERS BV zich gratis met de aankooporders van haar cliënten. De aankoop van de loten zal zo goedkoop mogelijk geschieden in zoverre de limietprijzen of andere eventuele offertes dat toelaten. De opdrachten dienen schriftelijk per brief of per fax of via email te worden bevestigd, voorzien van de handtekening van de bieder. Een formulier voor geschreven bieding kan BERNAERTS AUCTIONEERS BV. De geschreven biedingen moeten degelijk ingevuld en ondertekend afgegeven worden aan BERNAERTS AUCTIONEERS BV of aan haar medewerkers, 5 uren voor de aanvang van het mondeling bieden of hen per (aangetekende) brief zijn bereikt voor dit tijdstip, dit laatste op risico van de schriftelijke bieder bij eventuele laattijdige ontvangst van het geschreven bod. Deze biedingen zijn geen aankooporders of commissies, doch aankoopopdrachten aan de vermelde prijs. Bij gelijk bod heeft de mondelinge bieding voorrang op het geschreven bod. Indien er verscheidene geschreven aankoopopdrachten op eenzelfde lot, met gelijke bedragen het Veilinghuis bereiken en deze geschreven biedingen de hoogste biedingen op het kwestieuze lot zijn, zal het lot worden toegewezen aan diegene wiens aankoopopdracht het eerst het Veilinghuis heeft bereikt. De veilingmeester is niet verplicht het publiek hiervan vooraf te verwittigen. Noch het mislopen van een schriftelijk bod, noch de gebeurlijke niet-totstandkoming, verbreking van een telefoonverbinding of storing van het netwerk, zal tot schadevergoeding ten laste van het veilinghuis kunnen aanleiding geven. In geval van meerdere gelijke biedingen, zal de eerst ontvangen bieding voorrang krijgen. De mogelijkheid om schriftelijk, telefonisch of online te bieden is een gratis dienstverlening die geen enkele aansprakelijkheid in hoofde van BERNAERTS AUCTIONEERS BV met zich brengt.

15. Schade
Elke bezoeker is aansprakelijk voor de schade die hij aan de tentoongestelde voorwerpen en loten aanbrengt, ook wanneer dit toevallig en/of onvrijwillig gebeurt.

16. Gegevensbeheer
Persoonsgegevens die wij verwerken, worden niet langer bewaard dan noodzakelijk. Ons beleid en onze procedures voor het bewaren van gegevens voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot het bewaren en verwijderen van persoonsgegevens.
De wet van 15 augustus 2020 naar Belgisch recht ter implementering van de Europese Directieven 2018/843 en 2015/849 betreffende de preventie van witwasoperaties en/of van de financiering van terroristische activiteiten, verplicht alle actoren in de kunst- en antiquiteitenhandel, inclusief veilinghuizen, de identiteit te vragen en te registreren van alle betrokken partijen met een rekening ten bedrage van 10,000.00 euro of meer; voor een firma dienen ook de statuten of de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) opgevraagd.
Alle gegevens zijn exclusief ter discretie van het veilinghuis en zullen worden behandeld met de strikte inachtneming van de wet op de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

17. Bevoegde rechtbank
Alle geschillen in verband met de verkoping vallen in voorkomend geval onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van Antwerpen, ongeacht de woonplaats van de partijen. Voor geval een beroep wordt gedaan op vertalingen van deze voorwaarden van verkoop, prevaleert de Nederlandstalige tekst.

Laast bijgewerkt: 10 mei 2023.