Historiek
België bekleedt door haar strategische ligging in Europa, de culturele bagage en meertaligheid van haar inwoners een te benijden positie in de mondiale kunsthandel. Gelegen in de schaduw van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten zorgt het huis Bernaerts ervoor dat menig binnen- en buitenlands kunstliefhebber en –verzamelaar het Antwerpse Zuid weet te vinden. Na grondige renovatie van haar panden in 2012 en uitbreiding in 2017 beoogt het huis door het organiseren van evenementen, concerten, schattingsdagen en aparte tentoonstellingen rond hedendaagse kunst een totaalbeleving. “A thing of beauty is a joy forever” is één van haar credo’s.
Dit alles werd verwijderd na de Tweede Wereldoorlog, toen het complex de nieuwe naam ‘Artis’ kreeg. De zaal bevindt zich, net als bij de vooroorlogse cinema achteraan, over de volledige breedte van het perceel. Het is een constructie in gewapend beton. In de voorbouw zijn de inkom en de foyer ondergebracht en bevinden zich ook de trappen naar de verdieping. De cinema bleef in gebruik tot het begin van de jaren 1970. Het pand werd daarna eigendom van striptekenaar Willy Vandersteen en de familie Staes, die er filmstudio’s wilde inrichten. In 1994 koopt de familie Bernaerts het complex om er hun veilinghuis onder te brengen. Het voormalig balkon werd tot 2008 verhuurd aan ‘Studio Tokio’, het tweede plateau van het Toneelhuis. In 2012 werden verbouwingen uitgevoerd naar het ontwerp van Stam architecten. Door het afbreken van het voormalig café ‘de carrousel’ werd een doorgang gecreëerd tussen de Verlat- en de Museumstraat. Hierdoor ontstond een betere circulatie tussen de verschillende onderdelen van het complex van de veiling – zaal en een betere zichtbaarheid. Het voormalige cinemacomplex wordt nu volledig gebruikt als veilingzaal en op de eerste verdieping worden evenementen en concerten georganiseerd. In de doorgang naar de Museumstraat werd een galerie ondergebracht. Het huidige bureau en een deel van de stockageruimte zijn ingericht in een naastliggend pakhuis. Ontvangstruimte ‘Box’ en expositiezaal ‘Parcours’ werden in maart 2018 opgeleverd, gelegen Verlatstraat 18.
Omwille van klimaatgerelateerde besognes en met het oog op de heropening van het KMSKA liet het veilinghuis van begin januari tot einde april 2022 haar zaal ‘Platform’ renoveren, de ruimte op de eerste verdieping waarin de tentoonstellingen en veilingen doorgaan en die ook dienst doet als concert-en evenementenzaal. Over een lengte van 30 m werd door aannemersbedrijf Martha de zijgevel gerestaureerd, geïsoleerd en afgewerkt in een lichte siliconen pleister. Het dak met een oppervlakte van 500 m² werd eveneens ingepakt om het gebouw energietechnisch te verbeteren. Verder werd er een ventilatiesysteem geinstalleerd, alles volgens de nieuwe normen. Deze ingrepen brachten ook een verbetering van de akoestiek met zich mee. De oude constructies werden van het dak weggehaald zodat een groot oppervlakte vrijkwam. Tot slot werd door de gevel verfraaid zodat de voormalige bioscoop haar titel van ‘la plus belle salle d’Anvers’ kan herwinnen. ‘Platform’ is nu helemaal voorbereid om mensen te ontvangen die kunst in gematerialiseerde vorm (veilingen) of efemeer (concerten) willen bekijken en beleven.