Ga naar de inhoud

atv vrt vtm
In overleg met de Erven POM waren we in de mogelijkheid om originele tekenplaten uit 5 oude Piet Pienter-verhalen te veilen. De gekozen verhalen waren niet van de minste : De Inca-schat der Cordillera, Het Raadsel van de Schimmenburcht, De Plakijzer-piraten, De Stralende Meteoor,… stuk voor stuk klassiekers in hun genre, uit de periode 1955-1958. Het werd een unieke kans om origineel tekenwerk van één van de bekendste Vlaamse strips aan te schaffen.


De veiling

In een goed gevulde zaal werd op zondagmiddag 31 januari een uitzonderlijke collectie tekeningen van Jozef Van Hove (POM) aangeboden. Er werden forse hamerprijzen genoteerd met enkele uitschieters van formaat. Een chronologisch overzicht met hamerprijzen (excl. 23% commissie).

Bij het eerste lot sloeg de vlam al in de pijp. De platen uit ‘Het raadsel van de Schimmenburcht’ (lot 2000) en ‘De stralende meteoor’ (lot 2016) geschat rond 1500 verdubbelden haast de schatting (2800 euro/ 2400 euro). Ook sfeervolle tekeningen uit ‘Het raadsel’, platen 19 en 20 (geschat rond 600/800 euro) verpulverden de estimatie (2000 en 4000 euro), net als vierstrokenplaten 21 en 22 (1800 euro/ 1300 euro). Liefhebbers boden ook gretig voor charmante potloodschetsen met de personages Susan, Piet Pienter en Bert Bibber (lot 2046, 420 euro/ lot 2035, 1000 euro), een origineel schriftje met het script voor het verhaal ‘Susan bij de Knobbelgilde’ haalde dan weer vlot 750 euro (est.: 240-300). Ronduit verrassend was dan weer de 4800 euro die een koper veil had voor plaat 27 uit – opnieuw – ‘Het raadsel van de Schimmenburcht’ (lot 2066) of voor plaat 28 uit hetzelfde album (lot 2067, 3000 euro). Voor de covertekeningen van de drie albums die ‘en vrac’ werden aangeboden ging het even hard. Zo haalde de omslag van ‘De Incaschat der Cordillera’ (lot 2058) 3600 euro, die van ‘De Plakijzerpiraten’ (lot 2118) 7000 euro en die van ‘De Buldaarse Rhapsodie’ (lot 2154) 5800 euro. Uit de catalogus van 157 loten, waarvan er 131 werden afgehamerd, waren natuurlijk de volledige albums van telkens 51 platen diegene waar het meest naar werd uitgekeken. De titels ‘De Plakijzerpiraten’ en ‘De Buldaarse Rhapsodie’ veranderden van eigenaar voor telkens een ronde 20000 euro, terwijl het kroonstuk uiteindelijk ‘De Incaschat der Cordillera’ werd. Het lot werd toegewezen aan een verbluffende 32000 euro. In het totaal werd er voor 175000 euro afgehamerd, een eerbetoon aan POM en diens werk.

Tentoonstelling en veiling bij Bernaerts: een belevenis !

Naar aanleiding van de 65e verjaardag van de bekende stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber werd in overleg met de Erven Van Hove voor het eerst een verkoop-tentoonstelling georganiseerd van origineel tekenwerk van de Vlaamse striptekenaar POM, die als Jozef Van Hove door het leven ging. Een niet gemakkelijk leven, want als nieuwbakken burgerlijk ingenieur kwam Jozef van Hove (1919-2014) na de Tweede Wereldoorlog niet gemakkelijk aan de bak. Hij koos dan in 1951 om zijn andere passie uit te proberen en werd striptekenaar, en mét succes. Zijn eerste tekeningen van zijn enige reeks Piet Pienter en Bert Bibber verschenen in de Antwerpse krant Het Handelsblad, maar in 1955 koos hij voor De Gazet van Antwerpen, waar uitgeverij De Vlijt hem aanbood zijn verhalen in album uit te geven. Sedertdien verschenen 45 albums van het populaire duo.

Pom creëerde rond Piet Pienter en Bert Bibber een klein universum nevenpersonages: de knappe miljonairsdochter Susan, de fotograaf Theo Flitser en een schare geleerden : de professoren Kumulus en Snuffel. Ten slotte Commisaris Knobbel en de meid Stanske.

De strips spelen zich grotendeels af in het Antwerpse, maar uiteraard beleven de vrienden ook avonturen in andere continenenten, veelal Zuid-Amerika.

In de tentoonstelling werden tekenplaten getoond van zijn eerste verhalen ; De Inca-schat der Cordillera, Het Raadsel van de Schimmenburcht, De Plakijzerpiraten, Buldaarse Rhapsodie en De Stralende Meteoor.

Voor de gelegenheid werd de werktafel van POM in de tentoonstelling opgenomen, volledig met de attributen zoals hij die dagelijks gebruikte : zijn schrijfmachine, zijn pijp, zijn tekengerei,….

Buiten zijn carrière van striptekenaar heeft POM steeds belangstelling blijven hebben voor elektro-techniek. Dit vond je enerzijds terug in enkele titels van zijn verhalen, maar hij bleef zijn leven lang diverse zaken uitvinden en experimenteren met de Tesla-techniek. Ook een aantal van deze technologische snufjes waren te zien.

Enkele highlights

Klik hier voor het artikel in de Weekend Knack