Ga naar de inhoud

U houdt van klassieke muziek én de Schone Kunsten? Met eventueel een drankje erbij? Op een luie zondagochtend? 

Dan bent u van harte welkom ons 30e Platformconcert Klassiek. In een gerenoveerde bioscoop uit de jaren 1930 neemt u plaats in het auditorium waar u na een korte duiding van drie highlights uit de nakende veiling een live concert meemaakt, gebracht door ‘s lands betere muzikanten.
Op 9 oktober zijn we vereerd om jong talent, één van de meest beloftevolle muzikanten van zijn generatie, Bram De Looze te mogen ontvangen. Hij speelt voor de gelegenheid het meesterstuk ‘The Goldberg Variations’ van Bach.

Een inspirerende setting, live muziek én een introductie tot kunstwerken uit de veiling ‘The Grand Opening’ door Peter Bernaerts, een begeesterd liefhebber.
Mét daarna een vrijblijvende wandeling doorheen de tentoonstelling.

De Platformconcerten in zaal Platform, waar muziek en de plastische kunsten elkaars klankwand zijn.

© Bjorn Comhaire

Programma
The Goldberg Variations, J.S. Bach

Inkom
Zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen (1ste verd.)

Deuren: 10u
Inleiding door Peter Bernaerts: 10u45
Aanvang concert: 11u

Tickets
€18/ €12 (-26j)

Reservatie via ilse@bernaerts.be

© Inside Jazz

BIO BRAM DE LOOZE

De Looze’s solocarrière begon op een verrassende manier met ‘Piano e forte’ (2016), een project waarvoor hij historische instrumenten benaderde vanuit een hedendaags perspectief. De overstap naar de Chris Maene’s Straight Strung Grand Piano voor ‘Switch The Stream’ (2018) duidde op een hernieuwde zoektocht naar beweging, evolutie en introspectie.
Met ‘Colour Talk’ zet hij dit traject verder op een alweer revolutionair pianomodel, opnieuw zoekende naar vernieuwing van binnenuit.

Als lid van het Belgische LABtrio, dat hij reeds op 16-jarige leeftijd oprichtte, maakte Bram De Looze (°1991) onmiddellijk indruk met zijn unieke combinatie van technische vaardigheid en maturiteit. De Looze werd meteen beschouwd als één van de meest beloftevolle muzikanten van zijn generatie. Een beurs om te studeren aan de hoog aangeschreven New School For Jazz And Contemporary Music in New York luidde het begin van een meer internationale oriëntatie.

De Looze richtte Septych op, een internationaal gezelschap dat opnieuw zijn affiniteit met jazz, klassieke muziek en improvisatie benadrukte. De Looze was de laatste jaren veelvuldig te horen aan de zijde van geestverwanten als Stéphane Galland, Dre Hocevar en Antoine Pierre, maar ook met zijn uitzonderlijke trio met saxofonist Robin Verheyen en Amerikaans drummer Joey Baron, met wie hij MiXMONK (2019) opnam. Een eerbetoon aan een jazzicoon dat ook enkele eigen composities van De Looze bevatte en veel lof oogstte.

De zaadjes die werden geplant op ‘Switch The Stream’ kiemen verder op ‘Colour Talk’. Je hoort een muzikant die zich heeft bevrijd van alle stilistische beperkingen en restricties. De muziek is nog steeds geworteld in de jazz, maar laat meer en meer ruimte voor invloeden uit de klassieke muziek en vrije improvisatie. Door te schipperen tussen kortere stukken die aanvoelen als nieuwsgierige, onopgeloste puzzels en meer uitgebreide verkenningen, voelt ‘Colour Talk’ opnieuw aan als een ode aan de (her)uitvinding in de grijze zone waar het klassieke idioom en de improvisatorische driften elkaar ontmoeten.

Mocht je De Looze vragen naar zijn huidige positie als artiest, zal hij je naar alle waarschijnlijkheid vertellen dat het allemaal draait om de noodzaak te blijven evolueren. Echter, beschouw je Colour Talk als een uiting van De Looze’s huidige artistieke visie, dan kan je alleen maar vaststellen dat het nu al een hoogtepunt is in een carrière die nog veel meer verrassingen in petto zal hebben.