Ga naar de inhoud

Zowel in de stripveiling van zondag als in de kunstveilingen van 23 en 24 maart als op de boeken-en prentenveiling van 25 maart waren er aardig wat vondsten te ontdekken die alle iets met Antwerpen te maken hadden. Een overzicht.

Een zondagse kijk op de Antwerpse Belle Epoque. Een geschilderd document door Louis Van Engelen.
Lot 36, veiling ‘Romantische & Moderne Meesters’, 23 maart, schatting: 20/30000 euro 

Het statige café-restaurant ‘Belvedère’* op de Antwerpse linkeroever was rond de eeuwwisseling een verzamelplaats van de hogere burgerij en de artistieke klasse. Op het doek vinden we een op Monet (‘Muziek in de Tuileries’, 1862) geïnspireerde verzameling fraai uitgedoste Belle Epoque dames, heren met ‘chapeau buse’, hier en daar een militair met op de achtergrond zeilboten voor de Antwerpse rede. Een paar heren, één met Le Figaro in de hand, luisteren naar de blinde gitaarspeler terwijl een burgerpaar, de schilder zelf met zijn echtgenote, links op de voorgrond een praatje slaat. Centraal vraagt, de windhond aan haar zij, een elegante dame de aandacht.

Het doek uit 1887 kreeg echter de titel mee ‘Peter Benoît en zijn vrienden bezoeken Sinte Anneke op een zondagmiddag’. We zien centraal immers de gevierde componist met daarachter de schilders Frans Hens, Rik Schaeffels, Karel Mertens, Piet Van Engelen en Jan Van Beers, naast de Amerikaanse consul Stewart, kapitein Billoy en andere notabelen. De personages werden niet ter plekke geschilderd maar geportretteerd in het atelier.

Het doek werd in 1932 door veilinghuis ‘De Lauwe’ in Antwerpen verkocht aan een Griek die het meenam naar Saloniki, van waaruit het pas in 1952 terug naar Antwerpen keerde. Het hing tot voor kort in bruikleen in het Antwerpse AMVC. Het in WOI reeds vernielde restaurant ‘Belvedère’ bevindt zich waar nu café-restaurant ‘De Molen’ is.

Het doek biedt ons een zeldzame blik op de hoogdagen van de late 19de eeuw in Antwerpen. Het werd afgehamerd aan 92000 euro.

Postkaarten met foto van ’Le Belvedère’ op de Antwerpse linkeroever*Postkaarten van het verdwenen café ‘Belvedère’

Op de zondagmatinée werd o.m. een kraakverse eerste editie van ‘Rikki en Wiske’ aangeboden onder lot 49. Het album, in nagenoeg perfecte staat, werd toegewezen aan 6000 euro. Twee originele handpoppen van Piet Pienter en Bert Bibber voorstellende (lot 247),gered bij de verhuizing van drukkerij De Vlijt, haalden een indrukwekkende 5500 euro. 

Op de kunstveiling viel dan weer een mooi postimpressionistisch doek van Eugeen Van Mieghem te bewonderen. Het werk, ‘Aan de dokken’, archetypisch voor de ooit miskende kunstenaar, geschat tussen 8 à 10000 € (lot 274), vond een nieuwe thuishaven aan 17000 euro.

Een ‘Hofspel uit de 15de eeuw’ van de voormalige bestuurder van het KMSK, Albrecht De Vriendt. Het doek, waar een nar, gezeten op een Vlaamse vlag de spreekwoordelijke hond in het (politieke ?) kegelspel speelt, werd geveild aan 9000 euro.

In de Werk op Papier-sessie van 25 maart scoorde ook werk van de internationaal sterk gewaardeerde James Lee Byars, die in 1969 tentoonstelde in de Antwerpse White Wide Space (loten 1549-1551 aan resp. 3800, 3600 en 3000 euro) tot een originele tekening van Koen van den Broek uit 2015, gemaakt tijdens zijn expositie in Cuba (lot 1592, 2600 euro).

Van Paul van Ostaijen presenteerden we in dezelfde veiling een uitstekend bewaard gebleven ‘Bezette Stad’, present met de steeds ontbrekende buikband. Het boek bracht 3600 euro. Van dezelfde periode kwamen puntgave uitgaven ‘Het Overzicht‘ met illustraties van Moholy-Nagy over Karel Maes tot onzer aller Jozef Peeters. Parels uit de avantgarde periode dus, die vlot verkocht werden tussen 850 en 1500 euro.