Ga naar de inhoud

Félicien Rops geldt als één van de belangrijkste illustratoren van zijn tijd. Chroniquer en vrijbuiter, artiest hors catégorie is hij ook symbolist avant la lettre die op een scherpzinnige manier de essentie van het leven blootlegt. Intelligent en verfijnd hanteert de man de etsnaald om er met de juiste toon en tint een maatschappij mee te fileren, de vrouw te verafgoden of de stupiditeit des mensen speels te verbeelden.

 

 

 

 

Lot 1233

 

Felicien Rops

 

’Un document sur l’impuissance d’aimer’

 

Heliogravure.

 

 1894

 217 x 160 mm

                                       

 

 

 

Lot 1252

Felicien Rops
’La Mort Qui Danse’

Ets, droge naald

254 x 164 mm
res.: €2000

 

 

 

 

In de honderd prenten hier aangeboden onder lotnrs. 1170 tot 1269 vond men de waaier van mogelijkheden waarmee Rops uitpakt op het vlak van druktechniek. De prijzen varieerden van 150 € tot 850 € met uitschieter ’La mort qui danse’. Er waren heliogravures, drogenaaldetsen, ’vernis mou’ (of zachte grond)-etsen, aquatinten al dan niet bijgewerkt met roulette of gehoogd met potlood. Uit correspondentie en vooral uit het standaardwerk van Rouir putten we informatie omtrent zeldzaamheid en historiek, hoe Rops zich vastbijt in zijn onderwerp, hoe hij worstelt met de plaat, zoekend naar een perfecte symbiose tussen lijn en tonaliteit. Alle prenten werden chronologisch gerangschikt volgens Rouir.

Deze selectie bood een mooie blik op de kunde van het ongeëvenaard teken-en graveertalent van de Naamse topkunstenaar, filosoof, schrijver, dichter of nog, tedere anarchist.

Catalogus nog beschikbaar aan 15€.