Ga naar de inhoud

©Cees van de Ven

In het recente ‘The New York City Jazz Record’– tijdschrift handelend over de hedendaagse jazzscène in New York – , prijkt Paul Van Gysegem mee op de cover (afl. 231, juli 2021). Hieruit enkele fragmenten (vertaald):

“Hij had de kans om op te treden met een brede een brede dwarsdoorsnede van Europa’s beste jazzspelers: Willem Breuker, Willem Van Manen, Albert Mangelsdorff, Gunter Hampel, Han Bennink, Misha Mengelberg, John Stevens en Derek Bailey en expats zoals Mal Waldron, Noël McGhie, Steve Potts en Jeanne Lee. Over Waldron zegt Van Gysegem: “Hij had die speciale magische drive, zo essentieel in avant-garde jazz muziek. Hij was een vriend, broer en soulmate. Van 1970 tot 1998 hadden we verschillende concerten meestal in duo, soms in trio met Noël McGhie, Kenneth Tyler of Pierre Courbois op drums.”
Over de reden waarom hij zo lang geen platen heeft opgenomen, spreekt Van Gysegem eenvoudig en zonder bitterheid: “Na Aorta waren er wel regelmatig concerten, maar ik miste de steun en iemand om
organisatorische en praktische kant, de managementkant op zich te nemen, om het zo maar te zeggen. Bovendien had ik het op verschillende andere gebieden druk.” Voorafgaand aan het album Square Talks had Van Gysegem twee andere albums op El Negocito, het Gentse label opgericht door Rogé Verstraete in 2009.
(Andrey Henkin, The New York City Jazz Record).

Bernaerts Gallery is vereerd dit icoon, vergezeld met vier andere topmuzikanten, te mogen ontvangen in haar zaal Platform. Temidden enkele van zijn schilderijen en beelden – de intiële bedoeling was dit concert te laten plaatsvinden bij de opening van zijn recente passage bij Bernaerts (van 16-31 januari 2021) – zal zijn quintet het internationaal geprezen album ‘Square Talks’ brengen.

Met dank aan de Vlaamse Gemeenschap.

Concert: 21 augustus 16u
in Platform Bernaerts
Verlatstraat 20 2000 Antwerpen
info & reservatie: concerten@bernaerts.be

PAUL VAN GYSEGEM QUINTET
Cel Overberghe  (tenor and soprano saxophone)
Patrick De Groote  (trumpet, flügelhorn)
Erik Vermeulen (piano)
Paul Van Gysegem (double bass)
Marek Patrman (percussion, trumpet)

Release nieuwe CD/ LP: SQUARE TALKS