Ga naar de inhoud

Modern Times

Screenshot 2023-03-22 at 09.44.47

Kijkdagen
14 – 23 april 10 – 18u
24 april 9u-12u en 13u-17u
of op afspraak

Live veiling
25 – 27 april

Timed Online veiling
14 april – 2 mei

Catalogus
Vanaf 31 maart alle live zittingen online
Collectie Soons reeds online (zie filmpje)

Platformconcert Klassiek
zondag 23 april 11u
Mona Verhas (viool)
Wouter Valvekens (piano)

In deze veiling ‘Modern Times’ kan de verzameling van Lies en Cees Soons hoge ogen gooien. Een uitgepuurde selectie uit deze verzameling, tesamen met andere topstukken, valt te bekijken in wat gekend is als de ‘eerste loft van Antwerpen’, of nog de ‘Linda Loppa loft’, gelegen in de Verlatstraat 12.
Lees hier en hier de persartikels over deze expo op unieke locatie.

De collectie omvat zo’n 150 kavels met schilderijen, prenten en tekeningen uit de jaren 1970 en 1980 van buitenlandse en Belgische kunstenaars. Zo zijn stukken gecatalogeerd van Lucio Fontana, Gianfranco Zappettini, Lourdès Castro, Antonio Seguí, Richard Paul Lohse en Key Hiraga maar het was toch vooral werk van jonge wolven uit Nederland en België waarop het verzamelaarskoppel zich toespitste. Zo wordt op 25 april werk geveild van Karel Appel, Klaas Gubbels, Rob Van Kroningsbruggen, Ad Dekkers, Ria Van Eyk, Willem Hussem, Jaap Wagemaker en natuurlijk Roger Raveel en Raoul De Keyser.

Het mag gezegd dat het Nederlands echtpaar Soons, de laatste jaren verblijvend in Antwerpen, als één van de eerste deze laatste ontdekte, nog voor dat gebeurde in ons eigenste België/ Vlaanderen.

Niet minder dan tien werken (vier schilderijen, twee tekeningen en vier prenten) van deze uitermate belangrijke na-oorlogse schilder voeren de boventoon in dit gevarieerd aanbod.

Het Groninger Museum organiseerde van 5 september t.e.m. 4 oktober 1970 de eerste buitenlandse soloshow van Raoul De Keyser, ‘Rondom de werkelijkheid’. Hieronder leest u wat er op de uitnodiging te lezen stond:

‘Het zijn de gewone dingen uit het dagelijks leven, die Raoul de Keyser als onderwerp voor zijn schilderijen, zeefdrukken, objekten en situaties kiest: een stukje puntdraad, een doos, een wolk, een deurklink, een fietsstuur, een deel van een voetbalveld etc.
De weergave van deze onderwerpen worden gereduceerd tot egale kleurvlakken, met gevolg dat deze onmisbaar naast elkaar worden waargenomen en niet zoals bijna altijd in de figuratieve kunst achter elkaar om zodoende bij de beschouwer een illussie (sic!) van diepte op te roepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Keyser zeer onder de indruk is geweest (en nog is) van het werk van de amerikaan Al Held: grote egale kleurvelden zonder een waarneembare penseelvoering maar waarin toch nog de symbolen (vooral letters) herkenbaar zijn.
Maar er zijn nog enkele kunstenaars die De Keyser hebben geaktiveerd en gestimuleerd. In de eerste plaats de vlaming Roger Raveel waarvan een grote overzichtstentoonstelling te zien is geweest in het Groninger Museum in september 1969, een man die reeds vroeger De Keyser aanmoedigde met zijn werk door te gaan. En de amerikaan jim dine, die De Keyser zijn ogen helemaal opende voor de fascinerende wereld van de eenvoudige dingen uit de direkte omgeving.
Een beschrijving, ook al is deze nog zo summier van het werk en persoon van Raoul de Keyser is niet volledig, als niet zijn vriend de vlaamse dichter Roland Jooris wordt genoemd. Hij is degene die reeds vroeg in woord en geschrift gewezen heeft op de boeiende wereld van Raoul De Keyser. Een aantal van zijn gedichten zijn opgenomen in deze tentoonstelling en vormen om de analogie met het werk van De Keyser, een verhelderende aanvulling.’

(uitnodigingsbrochure tentoonstelling Groninger Museum, Groningen)

Het werk ‘Fiets’ uit 1965 (123 x 90 cm) van de toen 35-jarige kunstenaar was ook present op deze tentoonstelling alsook op de expo ‘Verzameling Lies en Cees Soons’ in Almelo van 30 april t.e.m. 22 mei 1977. Op de uitnodiging van deze laatste expositie prijken naast dit werk doeken van Roger Raveel (uit 1969) en van de Rotterdamse Willem Hussem, alle present op deze veiling.

Naast de verzameling Lies en Cees Soons (met ruime aandacht voor Raoul De Keyser) begint deze veiling met enkele opmerkelijke stukken in Meissen-porselein waarmee we het verst terug in de tijd duiken. Van een net zo grote geraffineerdheid spreekt het aardewerk van Ars Lenci Turijn en is er ook kwalitatief glaswerk van rond de eeuwwisseling, met vazen van o.m. Daum/Nancy en Etablissements Gallé, allen gedecoreerd met sierlijk geëtste botanische voorstellingen.

Bij de schilderijen zijn zoals altijd de gevestigde waarden terug te vinden, gaande van winterlandschappen door Constant Permeke, tot een sublieme “Hollebeek” van Valerius De Saedeleer, dromerige portretten door Fernand Toussaint, een achterglasschildering van Floris Jespers, vijf intrigerende portretten van Nico Eekman in zijn onmiskenbare stijl en een typisch materieschilderij van Bram Bogart, “Oranje-rood” uit 1984 in een behapbaar formaat van 40 op 41 cm.

Ook designmeubilair zal niet ontbreken, met onder meer twee paar Barcelona chairs van Ludwig Mies Van der Rohe voor Knoll, twee ‘womb’-chairs van Eero Sarinnen (est.: € 1000-1200) en twee paar uitzonderlijke ‘Barcelona’-chairs van Mies van der Rohe en Lilly Reich met cognac lederen bekleding naar het model van 1930.

Op de laatste veilingdag focussen we zoals gebruikelijk op grafisch werk en tekeningen in de Werk op papier-veiling. 

Enkele hoogtepunten uit deze veiling zijn een zeer zeldzaam opdrachtexemplaar van Stijn Streuvels‘ debuut ‘Lenteleven’, het persoonlijke exemplaar van Elskamps ‘Salutations dont d’angélique’ (een van de drie exemplaren op Japans, mét het kaft door Henry Van de Velde gedrukt op zijde), een exemplaar van de meest zeldzame luxe Elsschot, nl. een van de twee gekende exemplaren op Van Gelder van ‘Het Dwaallicht’, mét opdracht aan zijn jongste dochter Ida.

Uit een privé-collectie komen voorts enkele fraaie edities uit de naoorlogse periode onder de hamer: Günther Ueckers ode aan Jef Verheyen, ‘Souvenir’ (1989), Barbara Kruger‘s artist’s book ‘My Pretty Pony’ (1988); Jeff Koons ‘Signature Plate (For Parkett 19)’; Jan Fabre‘s ‘Luister?’ (1992); een volledige set van ‘S.M.S’ (‘Shit Must Stop’) én een zeldzame volledige set van het volledig gezeefdrukte magazine ‘Artworker Star’ (1971-72). Daarnaast zijn er enkele zeldzame edities van Raoul de Keyser en een origineel ontwerp (1988) van deze kunstenaar voor een affiche met het gedicht ‘Vervulling’ van Gerrit Achterberg.

Tot slot komen er ook enkele mooie prenten uit een oude Antwerpse collectie van Brueghel over Crispin de Passe tot Whistler, Jongkind en Van Straten.

Kijkdagen
14 – 23 april 10 – 18u
24 april 9u-12u en 13u-17u
of op afspraak
NB: zondag 23/04 ‘Antwerp 10 Miles’, verkeershinder verwacht (meer info)
Expo ook geopend op maandag 24/04

Platformconcert
zondag 23 april 11u
Mona Verhas (viool)
Wouter Valvekens (piano)

(Zaal Platform o.w.v. concert niet toegankelijk tussen 10u-12u30)

Catalogus online
Live veiling vanaf 31 maart
Timed Online veiling vanaf 14 april

Live veilingen
25/04 – 14u – Modern Times I
26/04 – 14u – The Soons Collection
27-04 – 10u – Works on Paper I
27/04 – 14u – Works on Paper II
27/04 – 19u – Works on Paper III

Timed Online veilingen
14 april – 2 mei
Collectibles & Design (sluit af op 2 mei om 13u30)
Still a Life! (sluit af op 2 mei om 14u)
Jewelry (sluit af op 2 mei om 14u30)

Parkeren
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen dinsdag 2 mei en vrijdag 12 mei, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 6 mei tussen 10 en 13u.

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

  1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
    U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
    Commissie = 25%
  2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
    Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
    Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
    Commissie = 28%
  3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
    Commissie = 25%
  4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
    Commissie = 25%