Ga naar de inhoud
Panamarenko (1940-2019). 'Scotch Gambit', 1999. Est.: € 8000 - 12000

25 april Live veiling:

From Ensor to Emin, Works on Paper I & II

Catalogus
online
PDF-versie gedrukte catalogus
Te koop via de webshop

Kijkdagen
18 t.e.m. 22 april
10u-18u
N.B.: omwille van concert zal Zaal Platform (1ste verd.) niet toegankelijk zijn op 21 april tussen 10u en 12u.
De overige zalen blijven wel steeds open.

Live veiling
25 april
10u | loten 1000-1126
14u | loten 1200-1538

Van Rik Wouters tot Jan Vercruysse, Jef Geys of Dirk Braeckman. Naast het archief van André de Ridder en de uitzonderlijke collectie rond Tracey Emin, biedt Bernaerts op donderdag 25 april een rijke en diverse waaier van ‘Werk op Papier, Waardevolle Boeken & Edities’ aan.

Drie prachtige aquarellen van onze fauvist Rik Wouters zullen ongetwijfeld de toon zetten, gevolg door een mooie tekening van Jules De Bruycker. Van deze laatste komt er ook de uitermate zeldzame prent ‘Kultur‘ boven water. Uit een Lierse verzameling komt er in eerste instantie een rijk en divers aanbod tekeningen van Felix Timmermans aan bod, zoals enkele heel sterke ‘Franciscus‘-tekeningen en de originele tekening voor het eerste geëtste zelfportret ‘Mr Koekelkoren’. Des te opmerkelijk is de fraai uitgewerkte tekening van Jan Toorop met een hartelijke opdracht.

Rik Wouters (1882-1916). 'Pommes et vase bleu'. Est.: € 15000 - 20000
Fernand Khnopff (1858-1921). 'Des lèvres rouges', 1900. Est.: € 25000 - 30000

Eugeen Van Mieghem is met vijf werken (een ets en vier tekeningen) opnieuw goed gerepresenteerd in deze veiling. Zo citeren we een sublieme tekening van ‘Twee dames op het terras van Café Hulstkamp, Antwerpen’. Het café bestaat nog steeds en was destijds de stamkroeg van Van Mieghem en andere befaamde Antwerpse artiesten.

Sinds lange tijd komt er zeldzaam grafisch werk van Fernand Khnopff op veiling, nl. twee gehoogde platinadrukken, ‘Les lèvres rouges‘ en ‘Diffidence‘. Op de laatste prent is heel uitzonderlijk door Khnopff een nummering aangebracht, waardoor we weten dat er (van deze druk toch) negen exemplaren gemaakt zijn. Dit is nummer drie uit de oplage. En dan is er Pablo Picasso, die ongetwijfeld de aandacht zal trekken met een schitterend vroeg exemplaar van ‘La Source‘, uit 1921, nr. 3 uit een oplage van 100.

Het naoorlogse aanbod telt zeker even veel verrassingen en uitzonderlijke stukken. Er is om te beginnen het cahier ‘Art Abstrait‘ met bijdragen van ondermeer Pol Bury, Georges Collignon en Jo Delahaut. Liefhebbers en vorsers weten dat een volledig cahier zelden nog op de markt komt. Wat verderop zijn er drie uitzonderlijke stukken uit een zelfde collectie, nl. een bic-tekening van Jan Fabre, een indrukwekkende tekening van Georg Baselitz en vooral een intrigerende compositie door Ji Yun-Fei, aangekocht bij de legendarische Zeno-X galerij. Hierbij aansluitend is er het monumentale 18-delige werk van Wim Delvoye, ‘Love letter II’, uit 1999, aangekocht bij die andere Antwerpse topgalerij, nl. Micheline Szwajcer.

Leon Spilliaert (1881-1946). Zonder titel. Est.: € 25000 - 30000

Uit een belangrijke Oost-Vlaamse privé-collectie komt er weer een selectie edities van Jan Vercruysse, naast een vroeg origineel werk, ‘Tango’. Dit wordt naadloos aangevuld met enkele heel zeldzame bibliofiele edities van diezelfde kunstenaar, uitgegeven bij Yves Gevaert. Een kleine collectie met zeldzame ephemera rond de Roemeens-Franse kunstenaar André Cadere lsuit hier ook mooi bij aan.

Voorts is er ook een mooie verzameling bibliofiele uitgaven van Thierry de Cordier, uit diezelfde Oost-Vlaamse collectie, aangevuld door de verzamelaar met enkele zeer gezochte uitgaven van en over Le Corbusier, naast een fraai en vroeg opdrachtexemplaar van de Duitse modernistische architect Erich Mendelsohn aan Henry van de Velde en reclamewerk van de Franse kunstenaar Cassandre.

Tot slot citeren we nog werk van Panamarenko, Michaël Borremans, Luc Tuymans, etc.

Benefietveiling
20 jaar Stadsdichterschap

Veilinghuis Bernaerts is voorts verheugd zich te mogen inzetten voor het stadsdichterschap in de vorm van een benefietveiling ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan.

Al 20 jaar bezingen de stadsdichters alle facetten van Antwerpen en laten ze hun stadsgedichten leven in de stad. Sinds 2003 benoemde Antwerpen om de twee jaar een nieuwe stadsdichter, in 2022 nam het verhaal een nieuwe wending met een collectief van vijf stadsdichters. Sinds 2023 staan de stadsdichters op eigen benen.

Om het initiatief te steunen, zullen op donderdag 25 april zeventien loten, samengesteld uit werk van de stadsdichters, onder de hamer komen.

(Loten stadsdichters: nummers 1110 t.e.m. 1126)

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 29 april en vrijdag 10 mei, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 4 mei tussen 10 en 13u.

Veelgestelde vragen

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

 1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
  U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
  Commissie = 25%
 2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
  Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
  Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
  Commissie = 28%
 3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
  Commissie = 25%
 4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
  Commissie = 25%