Ga naar de inhoud
Pierre Alechinsky. Zonder titel, jaren 1990-2000. Est.: € 20000-30000

23 april Live veiling:

From Ensor to Emin, Modern I & II

Catalogus
online
PDF-versie gedrukte catalogus
Te koop via de webshop

Kijkdagen
18 t.e.m. 22 april
10u-18u
N.B.: omwille van concert zal Zaal Platform (1ste verd.) niet toegankelijk zijn op 21 april tussen 10u en 12u.
De overige zalen blijven wel steeds open.

Live veiling
23 april
14u | From Ensor to Emin, Modern I (loten 1-195)
19u | From Ensor to Emin, Modern II (loten 200-349)

In april focust Veilinghuis Bernaerts volledig op de Moderne Meesters. Het aanbod is kwalitatief en divers en overspant de decennia, vanaf de eeuwwissel tot en met de jaren 2000.

Hieronder volgt een chronologische bloemlezing, uitgebreid doch niet exhaustief.

Liefhebbers van Art Nouveau zullen hun oog laten vallen op een beeld in marmer en verguld brons van Affortunato Gory of twee magnifieke borstspelden in cellensmeltwerk, met de beeltenissen van een libelle en een gevleugelde elf. Van Rik Wouters presenteren we enkele originele tekeningen die nog nooit in de handel zijn geweest (N.B.: komen aan bod in de veiling Werk op Papier op 25 april, meer info vindt u hier). Voorts kan u ook bieden op twee damesportretten van Fernand Toussaint, een prachtig bosgezicht door Gustave De Smet, een voorstelling van de Antwerpse Kipdorpbrug anno 1929 door stadsgenoot Louis Van Engelen of een 1932 gedateerd ‘Middelburg’ door Reimond Kimpe.

Affortunato Gory. Salomé, ca. 1910. Est.: € 15000-20000

De jaren ’30 worden verder gerepresenteerd door een collectie Keramisvazen, Belgische trots uit La Louvière. In diezelfde lijn wordt er ook een zilveren Georg Jensen eetservies aangeboden. Eveneens verzamelwaardig is de zeldzame ‘drie herten in maïsveld’-vaas door de Deense Axel Salto. Indien het nog zeldzamer mag, is er ook een gesculpteerde walruskaak in aanbieding. Deze staande figuur, vervaardigd in Thule (huidig Qaanaaq in Groenland), werd op het voorsteven van een kajak geplaatst om kwade geesten en vijanden af te weren. Volgens de overlevering zou dit stuk uit de nalatenschap van de Deense prins Knud komen, wiens vader het zelf als gift van het dorp Thule zou hebben mogen ontvangen.

Boch Keramis vazen

Een andere bijzonderheid, van geheel andere aard, is het monumentaal bas-reliëf door Oscar Jespers. In opdracht van de Belgische regering kapte Jespers voor de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935, in lindenhout, een ‘landkaart van België’ van vier bij twaalf meter; het reusachtige bas-reliëf, dat hij polychromeerde, werd geplaatst in het modelstation van architect Victor Bourgeois. Jespers bracht de culturele en economische geschiedenis van zijn land beknopt in beeld. De compositie wordt bepaald door twee diagonalen, die Hoog-, Midden- en Laag-België van elkaar afgrenzen. Ter karakterisering van stad of streek koos de beeldhouwer een symbool. Zo wordt de streek tussen Spa en Namen vertegenwoordigd door een jager en St. Hubertus, Oostende door zonnebaders, Antwerpen door o.a. de Boerentoren.

Wat betreft de jaren 1940 zijn er verschillende stillevens van Walter Vaes in de aanbieding, waarbij hij onder meer mosselen, vlees of de ingrediënten voor een koninginnenhapje meesterlijk weet te penselen.

Walter Vaes. 'Ribbestuk'. Est.: € 3000-4000

Na al dit moois komen we uiteindelijk aan bij de tweede helft van de 20ste eeuw. Ook hier blijft de keuze legio. Zo schakelen we over naar het late surrealisme van Rachel Baes, die met drie olieverven en een gouache vertegenwoordigd is op deze veiling. Verder is er ook werk van Louis Van Lint, Joseph Willaert (vorig jaar nog te zien op de expo in de Venetiaanse Gaanderijen van Oostende), een van de welbekende ‘zaadzakjes’ van Jef Geys (in dit geval: siermaïs, 1968) of nog een monumentale Jef Verheyen van 182 x 182 cm (excl. kader) uit zijn reeks Zonnebogen, waarbij hij het kleureffect van irisatie verkent. Deze twee laatste kunstenaars zijn op het moment van de kijkdagen ook te bewonderen in Wiels en in het KMSKA.
De veilingloten uit de jaren 1960 culmineren in een eye catching designstuk, nl. de “2248”-maquilleerstand van Max Ingrand voor Fontana Arte. Binnen de sectie design is de keuze daarnaast ook uitgebreid. Een greep uit het aanbod: de ‘Side 2’-ladenkast door Shiro Kuramata, het ‘P700’-wandrek door Vittorio Introini, verschillende loten ‘Ant chairs’ door Arne Jacobsen en verscheidene lampen door Vico Magistretti of Joe Colombo, naast enkele kasten en tafels van USM Haller, een relaxzetel door Poul Kjaerholm of twee ‘Less’ vergadertafels door Jean Nouvel.

Pablo Atchugarry. Zonder titel, jaren 1990. Est.: € 8000-12000

Ondertussen naderen we het einde van 20ste eeuw. Belangrijk hier is de significante collectie van Karel Geirlandt. Meer dan dertig loten uit zijn nalatenschap zullen onder de hamer komen (N.B.: een deel komt pas op 25 april aan bod binnen de Werk op Papier-veiling). Halen we, onder andere dus, een vroeg werk uit 1986 van Robert Devriendt aan, of twee typische marmers van Jan Dries, naast een hypnotiserende collage van textiel en brocaat door Miriam Schapiro.

Bijna à bout de souffle: een acryl op doek door Pierre Alechinsky, een sculptuur in ‘rose du Portugal’-marmer door Pablo Atchugarry, een groot doek van Philippe Vandenberg (100 x 190 cm) en een innemende ‘Homme Brisé’ door Zoran Music. Na een herkenbare Sam Dillemans uit 1999 laten we de 20ste eeuw achter ons.

Resten ons nog enkele Hedendaagse Meesters: Peter Rogiers, met twee epoxy sculpturen vertegenwoordigd, naast vijf assemblages van Denmark (waaronder enkele uit zijn bekende geperste boeken en kranten-reeks). Bij het Werk op Papier (veiling 25 april) komen voorts ‘Scotch Gambit’ van Panamarenko en de offsetlitho ‘Right decisions, slight modifications and fresh etymology’ door Michael Borremans aan bod.

Voor meer info over de zitting Werk op Papier van 25 april, klik hier.

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 2 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 29 april en vrijdag 10 mei, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 4 mei tussen 10 en 13u.

Veelgestelde vragen

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

 1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
  U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
  Commissie = 25%
 2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
  Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
  Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
  Commissie = 28%
 3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
  Commissie = 25%
 4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
  Commissie = 25%