Ga naar de inhoud
Floris Jespers (1889-1965). ‘De kommunicant', 1925. Est.: € 50000 - 60000

25 april Live veiling:

Modern – Works on Paper

Kijkdagen
18 t.e.m. 22 april
10u-18u

Live veiling
25 april

Inbreng afgesloten

Bernaerts is vereerd om in april een kleine, maar uitzonderlijke collectie vroege grafiek en geïllustreerde correspondentie aan te bieden van Tracey Emin, een van dé leading ladies uit de hedendaagse kunst. In de vroege jaren ’80 leert ze als jonge kunststudente in de kringen van de theatergroep ‘Horse + Bamboo’ de Nederlandse kunstenaar Adriaan Krabbendam kennen. Er ontspint zich een platonische relatie en vooral intense correspondentie tussen deze twee zoekende zielen. Emin, toen nog ‘Traci’, illustreert haar brieven, kaarten en enveloppes met monotypes, houtsnedes, aquarellen…. De toon is gloedvol, hunkerend, maar altijd poëtisch van inslag, zelfs als ze verhaalt over de simpele gebeurtenissen in haar leven. In deze heel intense periode uit haar leven, net voor haar toelating tot de Royal Academy of Arts in Londen, en haar doorbraak op het internationale toneel, volgen we een kunstenares die heel hard haar eigen weg zoekt en daarbij Krabbendam en vooral hun correspondentie/ contact als uitlaatklep en toetsbord gebruikt om de vaak hoge emoties hun baan te laden vinden.

Dé absolute blikvanger uit de collectie is een uniek kunstenaarsboek, ‘Sketchbook’ uit 1984 dat maar liefst zeven monotypes bevat en waarvan de voor- en achterkaft geïllustreerd zijn met originele tekeningen

Tracey Emin (°1963). 'Sketchbook', 1984 (detail). Est. € 30000 - 40000

Tijdens de april-veiling zal Bernaerts eveneens het archief van André de Ridder (1888 – 1961) onder de hamer brengen. Bij het grote publiek zal zijn naam minder belletjes doen rinkelen dan die van zijn compagnon de route Paul-Gustave van Hecke.

De Ridder, geboren en getogen Antwerpenaar en econoom van opleiding, zal een eerste bescheiden naam maken als essayist m.b.t. de Vlaamse literatuur. Hij schrijft onder meer een heel vroege monografie over Stijn Streuvels (1907) en zal mee de rangen versterken van onder andere de literaire tijdschriften zoals ‘Vlaamsche Arbeid’ en ‘De Boomgaard’. Het is in die periode dat hij kennismaakt met Van Hecke, en de vriendschap zal tot het overlijden van De Ridder in 1961 intact blijven.

Waar beide heren tot op vandaag het meest voor geroemd worden, is de oprichting in de vroege jaren 1920 van de galerij en het gelijknamige tijdschrift ‘Sélection’. Daar waar Van Hecke het gezicht wordt van het tijdschrift en de galerij, zal De Ridder de stille kracht achter de schermen zijn. Intussen wordt hij trouwens ook nog benoemd als hoogleraar statistiek en financiën aan de Rijksuniversiteit te Gent, en de Rijkshandelshogeschool en de Koloniale Hogeschool te Antwerpen. Uit die periode bieden we onder meer het origineel ontwerp van Léon Spilliaert voor de cover van ‘Sélection’ aan, samen met het contract en correspondentie tussen De Ridder/ Sélection en Spilliaert. Een van de meest opzienbare stukken zal de briefwisseling zijn tussen Theo Van Doesburg en De Ridder, eveneens uit dezelfde periode. Daarnaast doken er nog tientallen originele en ongekende foto’s op van De Ridder/ Van Hecke en hun entourage, gemaakt door onder meer Robert De Smet.

De Ridder had ook zelf een heel hoogstaande kunstverzameling. De laatste getuigen hiervan worden ook op die veiling aan het grote publiek voorgesteld, zoals het belangrijke werk ‘De Kommunicant’ (sic) van Floris Jespers uit 1925.

Met deze collectie-veiling zal het duidelijk worden dat André de Ridder een sleutelrol speelde in onze ‘roaring twenties’-kunstwereld en vaak (mede)verantwoordelijk was voor de vele internationale contacten die onze tijdschriften en galerijen hun internationale naam en faam gegeven hebben.