Ga naar de inhoud
Floris Jespers (1889-1965). ‘De kommunicant', 1925. Est.: € 50000 - 60000

25 & 26 april Live veiling:

Collecties Tracey Emin & De Ridder

Catalogus
online
PDF-versie gedrukte catalogus
Te koop via de webshop

Kijkdagen
18 t.e.m. 22 april
10u-18u

Live veiling
25 april, 10u | From Ensor to Emin, Works on Paper I (1000-1126)
25 april, 14u | From Ensor to Emin, Works on Paper II (1200-1537)
26 april, 14u | From the André de Ridder Archives: documents, works of art and valuable books (1600-1737)

Bernaerts is vereerd om in april een kleine, maar uitzonderlijke collectie vroege grafiek en geïllustreerde correspondentie aan te bieden van Tracey Emin, een van dé leading ladies uit de hedendaagse kunst. In de vroege jaren ’80 leert ze als jonge kunststudente in de kringen van de theatergroep ‘Horse + Bamboo’ de Nederlandse kunstenaar Adriaan Krabbendam kennen. Er ontspint zich een platonische relatie en vooral intense correspondentie tussen deze twee zoekende zielen. Emin, toen nog ‘Traci’, illustreert haar brieven, kaarten en enveloppes met monotypes, houtsnedes, aquarellen…. De toon is gloedvol, hunkerend, maar altijd poëtisch van inslag, zelfs als ze verhaalt over de simpele gebeurtenissen in haar leven. In deze heel intense periode uit haar leven, net voor haar toelating tot de Royal Academy of Arts in Londen, en haar doorbraak op het internationale toneel, volgen we een kunstenares die heel hard haar eigen weg zoekt en daarbij Krabbendam en vooral hun correspondentie/ contact als uitlaatklep en toetsbord gebruikt om de vaak hoge emoties hun baan te laden vinden.

Dé absolute blikvanger uit de collectie is een uniek kunstenaarsboek, ‘Sketchbook‘ uit 1984 dat maar liefst zeven monotypes bevat en waarvan de voor- en achterkaft geïllustreerd zijn met originele tekeningen

Tracey Emin (°1963). 'Sketchbook', 1984 (detail). Est. € 30000 - 40000

Tijdens de april-veiling zal Bernaerts eveneens het archief van André de Ridder (1888 – 1961) onder de hamer brengen. Bij het grote publiek zal zijn naam minder belletjes doen rinkelen dan die van zijn compagnon de route Paul-Gustave van Hecke.

De Ridder, geboren en getogen Antwerpenaar en econoom van opleiding, zal een eerste bescheiden naam maken als essayist m.b.t. de Vlaamse literatuur. Hij schrijft onder meer een heel vroege monografie over Stijn Streuvels (1907) en zal mee de rangen versterken van onder andere de literaire tijdschriften zoals ‘Vlaamsche Arbeid’ en ‘De Boomgaard’. Het is in die periode dat hij kennismaakt met Van Hecke, en de vriendschap zal tot het overlijden van De Ridder in 1961 intact blijven.

Waar beide heren tot op vandaag het meest voor geroemd worden, is de oprichting in de vroege jaren 1920 van de galerij en het gelijknamige tijdschrift ‘Sélection’. Daar waar Van Hecke het gezicht wordt van het tijdschrift en de galerij, zal De Ridder de stille kracht achter de schermen zijn. Intussen wordt hij trouwens ook nog benoemd als hoogleraar statistiek en financiën aan de Rijksuniversiteit te Gent, en de Rijkshandelshogeschool en de Koloniale Hogeschool te Antwerpen. Uit die periode bieden we onder meer het origineel ontwerp van Léon Spilliaert voor de cover van ‘Sélection’ aan, samen met het contract en correspondentie tussen De Ridder/ Sélection en Spilliaert. Een van de meest opzienbare stukken zal de briefwisseling zijn tussen Theo Van Doesburg en De Ridder, eveneens uit dezelfde periode. Daarnaast doken er nog tientallen originele en ongekende foto’s op van De Ridder/ Van Hecke en hun entourage, gemaakt door onder meer Robert De Smet.

De Ridder had ook zelf een heel hoogstaande kunstverzameling. De laatste getuigen hiervan worden ook op die veiling aan het grote publiek voorgesteld, zoals het belangrijke werk ‘De Kommunicant‘ (sic) van Floris Jespers uit 1925.

Met deze collectie-veiling zal het duidelijk worden dat André de Ridder een sleutelrol speelde in onze ‘roaring twenties’-kunstwereld en vaak (mede)verantwoordelijk was voor de vele internationale contacten die onze tijdschriften en galerijen hun internationale naam en faam gegeven hebben.

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 29 april en woensdag 8 mei, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 4 mei tussen 10 en 13u.
Woensdag 1 mei, donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei is Bernaerts gesloten omwille van resp. de Dag van de Arbeid en Hemelvaart.

Veelgestelde vragen

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

  1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
    U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
    Commissie = 25%
  2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
    Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
    Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
    Commissie = 28%
  3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
    Commissie = 25%
  4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
    Commissie = 25%