Ga naar de inhoud

We nodigen u graag uit op het 29ste Platformconcert tijdens de expo ‘Here Comes the Sun’ op zondag 5 juni om 10u45.
Een inspirerende setting, live muziek én een introductie tot kunstwerken uit de veiling door Peter Bernaerts, een begeesterd liefhebber. Mét daarna een vrijblijvende wandeling doorheen de tentoonstelling. Dat is wat we u kunnen aanbieden!

Traditiegetrouw sluiten onze programmatoren Ellen De Cock (piano) en Wim De Cock (altviool) het seizoen van de Platformconcerten af.
Zij gingen op zoek naar muzikale persoonlijkheden in hun professionele omgeving waarvoor ze een grote bewondering hebben.
Wim speelde reeds in duo samen met Hans De Vos en regelmatig in kwartetverband met Michiel Dutré. In de studio (opnames) en in kamerorkestverband speelden ze alle drie geregeld met Lode Leire.
Alle muzikanten zijn naast naast hun concerteren ook actief in de onderwijssector. Lode Leire is prof aan het conservatorium, Ellen, Hans, Wim en Michiel hebben elk een eigen klas in het deeltijds kunstonderwijs. Ellen en Wim delen ook hun passie in de altvioolschool Altelier.

Muzikanten
Piano: Ellen De Cock
Viool: Hans De Vos
Altviool: Wim De Cock
Cello: Michiel Dutré
Contrabas : Lode Leire

Programma:
Forellenkwintet, F. Schubert
Pianokwartet n°1, J. Brahms

Het Forellenkwintet van Schubert is een briljant werk uit de gelukkigste periode in het leven van de componist.
Franz Schubert schreef het Forellenkwintet toen hij in de zomer bij vrienden logeerde in de bergen. Hij was 21 jaar en had net besloten zijn leven uitsluitend te wijden aan componeren. De ongewone bezetting is viool, altviool, cello, contrabas en piano, waarschijnlijk gemaakt voor de op dat moment aanwezige bevriende musici die ook in het dorp logeerden. De jeugdigheid en het plezier spatten eraf, maar het werk heeft zeker ook diepgang.
Het Forellenkwintet uit 1819 dat een serie variaties op zijn eigen lied “De Forel” bevat, werd een van de populairtste kamermuziekwerken. De combinatie van humor, ernst en lieflijkheid maken het muziekstuk typerend voor Franz Schubert.

Verder staat het 1ste pianokwartet van Brahms op het programma.
In 1861 voltooide Johannes Brahms dit eerste pianokwartet. Gedurende de 20e eeuw bleef zijn populariteit groeien toen het luisterende publiek Brahms begon te erkennen als misschien wel de ultieme meester van romantische kamermuziek. Zijn eerste kwartet voor piano, viool, altviool en cello grijpt terug op de muziek van Schubert, een van Brahms’ favoriete componisten.
Terwijl zijn tijdgenoten muziek schreven die een duidelijke breuk met het verleden betekende, schreef Brahms in de oude vormen, die met een aangename en bedrieglijke losheid aan elkaar hingen, net als de werken van Schubert.
Het Andante derde deel heeft een dromerige grootsheid, wat normaal gesproken een effect is dat voorbehouden is aan orkestrale krachten. De Hongaarse Rondo-finale is puur vuur, dat met een gezamenlijke kracht door opzwepende thema’s schiet.
“Bij Brahms is de éne muzikant nooit ondergeschikt aan de ander. Daar was hij veel te democratisch voor, veel te geboeid door voor iedereen zo ‘rijk’ mogelijk te schrijven.”

Afspraak 5 juni om 10u45
Zaal Platform
Verlatstraat 18
2000 Antwerpen

Tickets €18 (studenten €12)
reservatie verplicht via concerten@bernaerts.be