Ga naar de inhoud

7 december: Blind Traveler finds a Home

Richard Prince (°1949). Untitled (From 'Adult comedy Action Drama'), 1995. Est.: € 2000-3000

Kijkdagen
30 november – 4 december
10u-18u

Live veiling
7 december | 14u | Blind traveler finds a home I
7 december | 19u | Blind traveler finds a home II

Catalogus online
alle zittingen vanaf 17 november
PDF reeds online vanaf 8 november

Binnen de Winter Tales-veilingreeks zullen de twee eerste sessies Werk op Papier, op woensdag 6 december, starten met een 48-loten tellende reeks strips, tekeningen en tekenplaten, waaronder negen originele platen van Willy Vandersteen voor het album De Kleppende Klipper of fantekeningen van André Franquin, Jacques Martin en anderen.

Daarnaast is er eveneens een veiling voor zeldzame boeken/ catalogi, edities, prenten en tekeningen uit de XX-XXIe eeuw. Er is grafisch werk van onder meer Karel Appel, Pierre Alechinsky, Paul Joostens, Guy Vandenbranden, Bram Bogart, Panamarenko, Francis Alÿs, Marcel Broodthaers, Henry Moore en Kati Heck.

De sessies op donderdag 7 december, getiteld ‘Blind traveler finds a home’, zullen gewijd worden aan de collectie van wijlen Patrick Kuppens, die altijd eigenaar was van het belangrijke Gentse antiquariaat ‘De Blinde Reiziger’. Bij deze zal zijn verzameling een nieuwe thuis vinden. De collectie omvat een belangrijke verzameling kunstenaarsboeken, zeldzame uitnodigingen en posters, gezochte catalogi en fotoboeken, edities, originele foto’s van diverse kunstenaars.

Daniel Buren (°1938) Reeks van vijf kleurenzeefdrukken. Est.: € 1500-2000

Hieronder vallen onder meer enkele offset lithografieën en een bijzondere collectie open brieven van Marcel Broodthaers. Ook maken enkele werken en publicaties van de Amerikaanse conceptuele kunstenaars Bruce Nauman en James Lee Byars deel uit van de collectie van Kuppens. Daarnaast zitten er ook een reeks van originele zwart-witfoto’s en een brief met collage bij van de surrealist Marcel Mariën. Ook behoren een aantal kunstenaarsboeken van Tine Guns tot de collectie. Verder zitten er originele boekomslagen en een brief met tekening van Thierry de Cordier bij en catalogi van Matthieu Ronsse, bij wie het experiment en de vreugde van het creëren van kunst centraal staan. Onder de collectie van ‘De Blinde Reiziger’ vallen ten slotte ook originele boekomslagen en uitnodigingen van de schrijver-kunstenaars Antonin Artaud en Samuel Beckett.

Doorheen de jaren bracht Patrick Kuppens een uitzonderlijke verzameling van originele werken, edities, mail art, catalogi en uitnodigingen samen van René Heyvaert. Een aanzienlijk deel van die veiling/ catalogus zal dan ook aan deze belangrijke kunstenaar gewijd zijn.

De helft van de opbrengst van de veiling van deze collectie zal aan Amnesty International worden geschonken.

René Heyvaert (1929-1984). 'kalmpjes man!'. Est.: € 1500-2000

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 11 december en vrijdag 22 december, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 16 december tussen 10 en 13u.

Veelgestelde vragen

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

 1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
  U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
  Commissie = 25%
 2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
  Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
  Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
  Commissie = 28%
 3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
  Commissie = 25%
 4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
  Commissie = 25%