Ga naar de inhoud

            

 


lot 181
Marc Sleen,
De ring  
res.: € 1500


lot 183
Marc Sleen, 
Het geheim van Matsuoka.


 res.: € 3200


Op zondag 2 december behaalden enkele zeldzame albums en gezochte tekeningen van o.m. Marc Sleen mooie prijzen. Uitkijken wordt het nu naar de volgende veiling, begin 2013. 

Op 3 februari 2013 brengt het huis Bernaerts immers hulde aan Vlaanderens bekendste en meest succesvolle striptekenaar. In overleg met de erven Willy Vandersteen zal een prestigieuze veiling georganiseerd worden van 100 topwerken uit het rijke oeuvre van de tekenaar: zeldzame uitgaven, bijzondere objecten, originele tekeningen, sleutelwerken uit zijn carrière. 

            

 


  
res.: € 1300 res.: € 1350Op 15 februari 2013 zal het 100 jaar geleden zijn dat Willy Vandersteen, striptekenaar en geestelijke vader van Suske en Wiske, geboren werd. Veilinghuis Bernaerts, gevestigd in de geboortestad van de tekenaar, heeft nog meer parallellen met Vandersteen. Zo kocht Vandersteen in de jaren zeventig van vorige eeuw de gebouwen in de Verlatstraat om er een theatercomplex te bouwen. In diezelfde gebouwen organiseert Bernaerts nu zijn veilingen, waaronder sedert 2007 twee maal per jaar een veiling van oude stripboeken en aanverwante. 

                                

 

           

 
In overleg met de erven Willy Vandersteen zal Veilinghuis Bernaerts een prestigieuze veiling organiseren van 100 topwerken uit het rijke oeuvre van de tekenaar : zeldzame uitgaven, bijzondere objecten, originele tekeningen, sleutelwerken uit zijn carrière. Het hart van deze veiling wordt gevormd door de 55 originele tekenplaten van het Suske en Wiske album De Kaartendans.  
Kenners zijn het er over eens dat dit verhaal één van de parels is aan de kroon van de tekenaar : het werd in 1962 geschreven en getekend voor de kranten De Standaard / Het Nieuwsblad en kende een albumuitgave in hetzelfde jaar.  Het verhaal heeft alle bestanddelen van een steengoed verhaal : spanning, avontuur, mysterie, humor.  Niemand kon beter dan Vandersteen deze ingrediënten hanteren om er een heerlijk gerecht van te maken.   Vele generaties jeugdige lezers voelen nog de intense momenten van betrokkenheid wanneer Wiske door niemand geloofd wordt wanneer zij Ruitendame , afgebeeld op een levensgrote speelkaart , ziet huilen.   De geheimzinnige scenes in het kasteel van de Van Zwollems, de zoektocht naar de ingang van het onderwaterkasteel en dan de heroïsche gevechten tussen de zwarte en de rode kaarten behoren tot het collectief stripgeheugen.

Slechts 100 kavels zullen geveild worden op zondag 3 februari.