Aller au contenu

Sonico

12.05.2023

Lysandre Donoso – bandoneon
Stephen Meyer – violon
Alejandro Schwarz – guitare
Ariel Eberstein – double bass
Ivo De Greef – piano

Biographie

Het is een ongeschreven regel dat in bijna alle muzikale genres er muzikanten zijn die – ondanks het talent dat ze bezitten – nooit de erkenning kregen die ze verdienden.
Een perfect voorbeeld hiervan binnen de tango in Argentinië is van Eduardo Rovira, een sleutelfiguur binnen de tango avant-garde en vaak onterecht omschreven als “de andere Piazzolla”.
Opvallend is dat Rovira, een tijdgenoot van Piazzolla, een totaal ander muzikaal pad bewandelt waarin hij zich als radicaal origineel onderscheidt. Zijn vernieuwingen bereikten een creatieve samensmelting tussen de volkse roots van de tango met klassieke muziek en had een grote invloed op de avant-garde beweging in het Buenos
Aires tijdens de jaren 60 van vorige eeuw. In 1980 is Rovira gestorven op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval. Ondanks zijn rijke muzikale erfenis, viel zijn oeuvre in de vergetelheid na zijn dood. SONICO werd opgericht in 2015 in Brussel (België) en is de enige groep ter wereld die zich toelegt op het herwaarderen en uitvoeren van de muziek van Eduardo Rovira. Origineel zijn ze als kwartet gestart, maar intussen is SONICO uitgegroeid tot een 10-koppig multinationaal ensemble, één van de weinige gespecialiseerde moderne tango-orkesten in Europa. De groep weet zich niet enkel te onderscheiden met zijn historisch onderbouwde tango-uitvoeringen, maar eveneens door hun archeologisch archief-onderzoek: via hun gedetailleerd transcriptie-werk brengt SONICO verloren en onuitgegeven repertoire opnieuw tot leven.

In augustus 2018 werd SONICO’s eerste album “Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia” uitgebracht tijdens het Tango Festival BA (Buenos Aires) op de eerste tournee van SONICO in Argentinië. “La Otra Vanguardia” is de eerste plaat exclusief toegewijd aan het werk van Eduardo Rovira. Eduardo Rovira: Inédito e Inconcluso, SONICO’s tweede plaatn komt uit in maart 2020. Dit album verzamelt de laatste onuitgegeven opnames die Rovira in 1976. Inédito e Inconcluso is het resultaat van zorgvuldig onderzoek met gebruik van manuscripten en niet-commerciële opnames. Sinds 2018 ontwikkelt SONICO een sterke artistieke relatie met choreografe Lisi Estaras (Monkey Mind/ Les Ballets C de la B), die uitmondt in de danscreatie THE HEART IS THE MUSCLE WE LIKE TO WORK OUT met premiere in De Grote Post (Oostende). Dit project werd eveneens uitgevoerd op het festival Les Plateaux (jaargang 2020) in Parijs. De samenwerking met Lisi Estaras wordt verder uitgebouwd in september 2022 met A BIGGER THING als opening van het seizoen 22/23 aan de Vlaamse Opera (Gent, België). Deze participatieve creatie met 60 dansers (verschillende groepen uit Gent) zal gebaseerd zijn op het nooit-eerder-uitgevoerd ballet “Suite Buenos Aires” van Rovira. Voor dit project werkt SONICO samen met muzikanten van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen.
In maart 2021 bracht SONICO hulde aan de 100ste verjaardag van Astor Piazzolla op het Klara festival / BOZAR (BE). Dit concert, uitgezonden via de publieke Belgische TV omroep (TV Een/Podium19), was het meest bekeken concert van het hele festival. Ondanks de COVID19-crisis, heeft SONICO in september 2021 een tweede Latijns-Amerikaanse tournee (doorheen Ecuador en Colombia) kunnen realiseren. Vervolgens bracht SONICO hun derde album uit, Piazzolla-Rovira: The Edge of Tango. Dit werd gelanceerd met een live-concert vanuit de Gentse Minardschouwburg en uitgezonden over gans Latijns-Amerika via de cultuurzender Film & Arts. Dit concert werd opgevolgd met een Europese tournee van meer dan 35 concerten tussen oktober 2021 en april 2023. In september 2022 onderneemt SONICO opnieuw een tournee naar Argentinië en spelen ze voor de eerste ook enkele concerten in Brazilië.

Billets€ 25 (-26ans € 12)

Programme
“Piazolla Rovira: La noche del encuentro”

Entrée
Salle Platform
Rue Verlat 20 (1er étage)
Anvers

Portes : 19h
Début concert : 20h

Réservation via ce lien ou à ilse@bernaerts.be
Le paiement peut être effectué par virement bancaire au numéro de compte BE64 1112 5123 5552 en indiquant ‘Bernaerts Classique 12 mai et nombre de billets’