Ga naar de inhoud

VERBOUWINGSWERKEN ACHTER DE RUG

Op 15 maart opent Bernaerts haar nieuwe zalen, ‘Box’ en ‘Parcours’, zijde Verlatstraat. De verbouwingswerken die een zevental maanden hebben geduurd vormen het voorlopige sluitstuk van een grondige renovatie en reorganisatie die het veilinghuis inzette in 2012.

Een revolutionaire ‘box’ die in het oude 19de eeuws depot geschoven werd, doet niet alleen dienst als receptieruimte maar huist ook drie burelen. Rondom rond kan de bezoeker ook de kunstvoorwerpen bekijken in drie grote glazen vitrines en een lange schilderijenwand. Het bureel is dus ook expositiezaal die permanent goederen voor verkoop zal herbergen. Ook creëerde het architectenbureau Stam extra ruimte op de eerste verdieping en voorzag ze daar een vlotte circulatie tussen de veilingzaal, de bibliotheek en de schilderijenafdeling. Daglicht stroomt door de dakramen van het extra bureel waarvan de gietijzeren spanten het historische karakter van het ‘entrepot’ benadrukken. De twee gekende expositiezalen ‘Verlat’ en ‘Museum’ zijn door het openbreken van de gevel van de nieuwe zaal ‘Parcours’ nu met elkaar verbonden door gezamenlijk uit te geven op het hart van het veilinghuis, de patio.

Met deze verbouwing wil Bernaerts haar positie op de Belgische veilingmarkt versterken en vooral afgeborsteld voor de dag komen wanneer het KMSKA opgeleverd wordt. Haar lokale en internationale cliënteel zal nog beter geholpen worden door hen de mogelijkheid te bieden de te veilen stukken lang op voorhand te onderzoeken, opzoekingen te doen in de open bibliotheek en beroep te doen op de expertise van het huis. Transparantie, kennisdeling en esthetiek. Voor een betere én vlottere toekomst.

detail Jozef PeetersDetail Jozef Peeters 

EN AVANT (ANTWERPEN)

Enkele schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de avant-garde periode stofferen de mooie lenteveiling. Uitkijken wordt het in de veilingvierdaagse naar een uitermate zeldzame Felix De Boeck uit 1922, uit de collectie De Meester, vier originele werken van Jozef Peeters, een zeldzame gips van Oscar Jespers, ‘Gevallen soldaat’ (uit de verzameling van Emmeke Clement) en tal van tekeningen uit de interbellum-periode.

Zo worden ‘Sodome moderne’ en ‘Barème théologique’, twee geraffineerde bladen van Paul Joostens uit 1924 gepresenteerd met een schatting rond € 5000 naast een groot kubistisch vel uit 1925 (690×1000 mm) van Jozef Peeters (est.: € 20000-25000). Een doek van zijn hand, ‘Polder’, aangevat in 1919, en hernomen in 1957 staat geschat rond € 35000-50000. Uitzonderlijk zeldzaam is dan weer één van de twee gekende schilderijen op glas van deze pionier van de geometrisch abstracte kunst (est.: € 40000-50000). Een eglomisé en een Congo-doek van Floris Jespers, een landschap van Juliette Wytsman en doeken van Gustave De Smet, Hubert Malfait, Albert Saverijs en Jakob Smits maken de selectie rond.

Uit de Art-déco periode presenteren we een mooie privé-collectie van ong. 30 Art Nouveau sculpturen (waarvan sommige chryselefantien) van o.a. Victor Seiffert, Joe Descomps, Bohumil Rezl, Paul Philippe, André-Vincent Becquerel, Samuel Lipchyztz, Louis Sosson, Ferdinand Preiss, Demeter Haralamb Chiparus, René Marquet, Joseph Bernard en Philippe Wolfers.

Detail Frits Van den BergheDetail Frits Van den Berghe 

TERUGGAVE VAN TWEE WERKEN FRITS VAN DEN BERGHE

Voorts is er een potloodstudie van Henri Evenepoel naar zijn eigen schilderij ‘Avondschemering’, nu in het Antwerpse KMSKA (est.: € 10000-12000), een zicht op de Antwerpse rede van Eugeen Van Mieghem (doek, est.: € 10000-12000), een liggend naakt van Willem Paerels, etc. Over de teruggave van twee schilderijen van Frits Van den Berghe werd reeds uitvoerig in de pers bericht.

Detail Paul Delvaux Detail Paul Delvaux

BELGISCH EN INTERNATIONAAL

Een greep uit het verdere naoorlogse aanbod: Walter Leblanc’s ‘Torsions Twisted Strings’ uit 1972, een plaatijzeren sculptuur van Marcel Arnould, voorts jaren ‘50 werk van Pol Mara, Vic Gentils, Louis Van Lint, Sandro Chia, Zao Wou-Ki en twee inkttekeningen van Jan Schoonhoven, een ‘Christus’ van Paul Van Hoeydonck, werk van Marcel Mariën, Jan Cobbaert, een groot doek van Philippe Vandenberg, een tapijt van Javier Fernandez, twee terracotta’s van Pablo Picasso en een zelfportret van Sam Dillemans.

Detail Walter LeblancWalter Leblanc

Ook in de Werk op Papier-sessie is er aardig wat moois te verwerven: van een origineel manuscript van Hugo Claus (€ 3000-4000), een brief van Paul Van Ostaijen over 120 private press Carbolineum Pers-uitgaven, correspondentie van criticus Jaak Fontier met het kruim van de jonge Belgische kunstenaars jaren 1960-80, conceptuele ephemera en kunstboeken, tot grafische bladen van Belgische en internationale kunstenaars als Pierre Alechinsky, Hans Hartung, Antoni Tapiès,
Zao Wou-Ki, Roger Raveel, Michelangelo Pistoletto, Luc Tuymans om er maar enkele te noemen. Niet te vergeten een ensemble van een 20-tal houtsneden van Jozef Cantré (waarvan de expo in Mudel, Deinze, pas afliep) naast etsen van Ensor, Smits, De Bruycker en Van Straten. Mooie tekeningen ook van Paul Delvaux, Sandro Chia (2), Dan Van Severen (7), Antoon Mortier, Raoul De Keyser, Jo Delahaut, etc.

Een zeldzame ‘Achrome’ van Piero Manzoni (est.: € 300000-400000) zal wedijveren met een ‘Gouttes d’eau’ van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Tschang-Yeul Kim uit 1976 terwijl ook voor origineel werk van Christo (‘Valley curtain (project for Colorado) grand hogbac, 7 miles north from rifle’ uit 1971) en multiples van Lucio Fontana (‘Concetto spaziale, natura’ uit 1963 en ‘Concetto Spaziale, Teatrino’ uit 1966, editie op 12) internationale interesse zal bestaan.

Uit de 19de eeuw lichten we graag nog werk van François Musin op naast doeken van Charles Burton Barber, Jan Van Beers en Constant Montald.

Kim Tschang YeulDetail Kim Tschang Yeul

DESIGN MET PIETER DE BRUYNE

Pieter De Bruyne (1931-1987) is present met vroeg werk uit de jaren 1960 met ambachtelijk op lage oplage vervaardigd meubilair (afb.3) van net voor het postmodernisme met o.m. de iconische Arteluce-lamp. Ook tal van Vitra heruitgaven van de Amerikaanse ontwerpers Charles & Ray Eames (afb.6) en George Nelson passeren de revue naast een set relaxzetels van Poul Kjærholm, lampen van Gino Sarfatti (Arteluce) en werk van Christian Heckscher, Antonio Citterio, e.a. .
Pieter De Bruyne
Detail Pieter De Bruyne

Expo: 15 16 17 18 maart telkens van 10-18u

Veiling:
19 & 20 maart: Moderne Meesters
21 maart: Design
22 maart: Werk op Papier

Experten Schilderijen & Sculpturen
christophe@bernaerts.be
astrid@bernaerts.be

Experten Werk op Papier
elias@bernaerts.be
peter@bernaerts.be