Ga naar de inhoud

Piero Manzoni,

Voor de veiling Moderne Meesters van dinsdagavond 20 maart wordt onder lot 446 een ‘Achrome’ van de Italiaan Piero Manzoni (1933-1963) aangeboden.
Het is de eerste keer dat in België een werk van deze voorloper van de conceptuele kunst wordt geveild. Het stuk komt uit de voormalige collectie van de Antwerpse kunstenaar Guy Vandenbranden, die einde jaren ’50 goed bevriend was met de kunstenaar. Hij verkocht het doek aan de psychiater Piron wiens familie het nu bij Bernaerts ter veiling brengt.

Deze maandag, 19 februari, werd het persoonlijk ter visie voorgelegd aan de Fondazione Piero Manzoni in Milaan waar de autoriteit, mevr. Rosalia Pasqualino di Marineo, het goedkeurde en het zal opnemen in de te verschijnen oeuvrecatalogus.

In zijn Achromes, waarmee hij in 1957 begon, trachtte Manzoni elke verwijzing naar het verhalende, inclusief kleur, uit te bannen. Daarom noemde hij zijn werk ‘achrome’ of ‘zonder kleur’. Manzoni drenkte het doek in kaolien, een klei die wordt gebruikt voor de productie van porselein en zeer langzaam droogt. Hij beschouwde kaolien als kleurloos. Manzoni liet de compositie tijdens het uitharden met rust. Het gewicht van het object zelf beïnvloedde het uiteindelijke resultaat, waardoor de rol van de kunstenaar bij het ontstaan van het werk tot een minimum werd beperkt. ‘We mogen een schilderij absoluut niet beschouwen als een ruimte waarin we onze geesteshoudingen projecteren, maar als onze ruimte voor vrijheid, waar we op zoek kunnen gaan naar onze eerste beelden. Beelden die zo absoluut mogelijk zijn, die niet kunnen worden gewaardeerd voor wat ze oproepen, verklaren, uitdrukken, maar slechts voor wat ze zijn: puur zijn’. Manzoni’s Achromes zijn een directe reactie op de Monochromes van Yves Klein, die in januari 1957 voor het eerst werden tentoongesteld.

Het doek, onderl lot 446, werd dinsdag 20 maart toegewezen aan 380000 euro (471000 euro comm. incl.).

Achrome, 1958
Kaolien op geplooid doek.
Getekend en gedateerd op spieraam op verso ‘Piero Manzoni ’58’.
Originele kader gemaakt in opdracht van de kunstenaar.
30 x 24.5 cm

Herkomst:
Antwerpen, Guy Vandenbranden;
Antwerpen, T.Piron

Est.: 300/400.000