Ga naar de inhoud

Philippe Vandenberg (1952-2009) geldt als één van de meest veelzijdige Belgische schilders van de vorige eeuw. In de jaren ’80 werd hij geprezen om zijn expressionistisch werk op grote formaten. Maar hij stelde zijn publiek steeds op de proef, zoekend naar nieuwe vormen om zijn ervaringen te verbeelden. Met de tijd evolueerde de appreciatie voor zijn oeuvre. Vandaag wordt het vertegenwoordigd door de vooraanstaande Hauser & Wirth Gallery (New York, London, Zurich, Los Angeles en Hong Kong) en wordt het wereldwijd tentoongesteld.

Zijn schilderijen en tekeningen waren de laatste 5 jaar te zien op solo tentoonstellingen in o.a. New York, Parijs, Londen en Seoul, en dit jaar vindt een belangrijke retrospectieve tentoonstelling plaats in de Hamburger Kunsthalle (Duitsland) en het Centre PasquArt in Biel (Zwitserland). In 2019 komt er een solo tentoonstelling in Bozar. Een herontdekking waard. 

Het werk, ‘Ja vader’ uit 1986 (lot 497) dat verkocht werd op dinsdagavond 20 maart, stamt uit een belangrijke creatieve periode. Vandenberg bracht licht en ruimte binnen in zijn werk en verwerkte opnieuw suggesties aan figuratie. Het is een ongeziene synthese van de Amerikaanse school en het Vlaams expressionisme, wat als een kantelmoment in zijn oeuvre kan worden beschouwd.

Zeven telefoonlijnen en een enthousiaste zaal zorgden mee voor een nieuw wereldrecord voor de kunstenaar. Het doek werd afgehamerd aan 39000 euro (excl. commissie).