Ga naar de inhoud
Platform by Bernaerts - Logo
Platform by Bernaerts - Logo

                   

PHILIPPE THURIOT & GWEN CRESENS

DATUM
zo 1 februari 2026 – 15.00

LOCATIE
Zaal Platform
Verlatstraat 18 2000 Antwerpen

PRIJS
€ 22,00 – € 12,00

DEUREN EXPO OPEN
10:00

Philippe Thuriot – accordeon
Gwen Cresens – accordeon/bandoneon

Twee grootmeesters van de accordeon.

Philippe Thuriot

Philippe Thuriot fietst al heel zijn muzikale carrière tussen verscheidene werelden.
Zijn eerste muzikale invloeden ontsproten aan de jukebox en de bal-musettes in Le café du Village, de kroeg van zijn ouders. Hoewel hij “edele” instrumenten als viool en klarinet studeerde bleef uiteindelijk zijn eerste instrument, de accordeon, op de schoot.
Het werd snel duidelijk dat zijn honger naar muzikale verbreding en uitdieping niet te stillen was. Tijdens zijn studies bij de vermaarde Mogens Ellegaard aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen kwam zijn muzikale taal en verbeelding tot bloei dankzij de ontdekking van het hedendaagse repertoire voor accordeon.

Zijn eerste wereldtour in 1996 met La Tristeza Complice van Alain Platel bracht hem in aanraking met een nieuwe artistieke beleving.
In tussentijd leerde hij ook het wondere universum van de improvisatie kennen. Dit resulteerde in samenwerkingen met grootmeesters zoals Uri Caine, Ellery Eskelin, René Lucier, Mark Feldman, Louis Sclavis en Maria Schneider.
Solorecitals en samenwerkingen met bands en ensembles wisselden elkaar af.
Vele componisten werkten met hem samen. Zo creëerde hij het concerto voor accordeon van Dirk D’ase in de Wiener Konzert-Verein. Hij speelde met Prometheus Ictus, Oxalys, WDR Bigband, Het Collectief, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Jazz Orchestra. Ook Peter Vermeersch en Dick Van der Harst schreven een accordeonconcerto voor Philippe.

Tijdens de verloren hotel-uurtjes in de tournee van Pitié met Les ballets C de la B, nam Thuriot de Goldbergvariaties van J. S. Bach onder de loep.
Er volgde een album waar Warner Classics en Klara hun schouders onder zetten. Dit ontglipte niet aan Philippe Herreweghe die hem verschillende malen uitnodigde op zijn Toscaans Festival “Crete Senesi”
Ook met zijn soloalbum Couperin en Ravel (Warner) werd hij op dit prestigieuze festival uitgenodigd.

Recente projecten zijn onder meer “I Silenti” met werk van Claudio Monteverdi (Fabrizio Cassol, Tcha Limberger, Claron Mc Fadden) op de regie van Lisaboa Houbrechts.
In 2023-24 toert hij met Vakepoes (La Geste, Toneelhuis, OperaBalletVlaanderen), een gelauwerd muziektheaterstuk van Lisaboa Houbrechts met o.m. Stefaan Degand, Elsie De Brauw.
Een nieuw muziektheaterproject “Amours Aveugles” van Koen Augustijnen neemt vorm en toert in 2024-2025. Een indringend theater-dans-stuk waar Gwen Cresens en Philippe Thuriot de muzikale adaptaties op zich namen, met o.m. Ed Lyon (Tenor) , Liesbeth Devos (Sopraan), Gwen Cresens (Accordeon) Rosalba Torres (Dans) en Elie Tass (Dans).
In 2024 neemt hij een nieuwe solo-cd op met muziek van D. Scarlatti voor het label Challenge Records.

In de nieuwste samenwerking met the Brussels Jazz Orchestra is Philippe soloist in “Looking Within” waarvoor Bert Joris de muziek schreef.

Een nieuwste duo-project met Claron Mc Fadden is in aanbouw.

Philippe is leraar accordeon aan het conservatorium van The School of Arts Ghent. Hij is ook leraar Mondharmonica aan de Hoofdstedelijke Kunstacademie Brussel, naast het Toots Thielemans metrostation, in aanbouw.

Philippe is een gepassioneerd adept van de tweewieler.

Gwen Cresens

Gwen Cresens is een Belgische accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist.

Als 5-jarig jongetje ontdekte hij de magie van een accordeon toen die bespeeld werd door een straatmuzikant naast de Antwerpse kathedraal.

20 jaar later studeerde Gwen Cresens af aan het Conservatorium van Antwerpen met een Master diploma voor klassiek accordeon en kamermuziek.

Op zijn weg werkte hij met Arno, Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Boudewijn De Groot, Henny Vrienten, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, Les Ballets C de la B, Lod, het Paleis, Brussels Jazz Orchestra, Patrick Riguelle, Pavarotti en Ute Lemper.

Dit gaf hem de kans om op te treden in een verscheidenheid van scènes zoals Flagey Brussel, Rock Werchter, Festival Dranouter, Cité de la Musique, L’Olympia, Le Zénith Parijs, Concertgebouw Brugge, Bozar Brussel, L’Archiduc Brussel, Konzerthaus Wenen, Paradiso Amsterdam, De Roma Antwerpen, Francofolies Montréal, The Joyce Theatre New York, Tramway Glasgow, Theaterhaus Zürich, Teatro Alhambra Granada, South Bank Centre Londen, Bijloke Gent, Klein Karoo Festval Zuid-Afrika, Adelaide Festival, Festival van Vlaanderen Gent en Brussel, Zeeland Nazomer Festival, Airbagfestival Brugge, de Singel Antwerpen.

Geen verrassing dat zijn eigen projecten vaak nogal Eclectisch zijn, invloeden van verschillende muzikale werelden combineren : Solo, Gwen Cresens Quartet, Orquesta Tanguedia.

© Bernaerts Platform 2025 | Verlatstraat 20 | 2000 Antwerpen | België | ilse@bernaerts.be | Instagram | Facebook