Ga naar de inhoud

CHANTAL ACDA + BRUNO BAVOTA

11.02.2024

Chantal Acda (BE) – Vocal, Guitar
Bruno Bavota (IT) – Piano

Toen de Italiaanse componist Bruno Bavota en de Nederlandse songwriter Chantal Acda elkaar enkele jaren geleden voor het eerst ontmoetten, wisten ze vrijwel meteen dat ze samen muziek wilden maken. Bavota was al een fan van Acda’s dromerige, orkestrale folk, en in Bavota’s intieme, schilderachtige pianocomposities zag Acda een potentieel voor samenwerking dat erom smeekte om verkend te worden. De inherente eenzaamheid en isolatie van de COVID-19 pandemie zou een zeer ongebruikelijke gelegenheid bieden om samen een album te maken – zonder ooit in dezelfde ruimte te zijn.

A Closer Distance (2022), oorspronkelijk bedoeld als een korte EP met twee of drie nummers, is het resultaat van een maand van schijnbaar eindeloze en moeiteloze creatieve connecties tussen Bavota en Acda. De negen nummers die samen A Closer Distance vormen zijn geschreven en opgenomen door Bavota en Acda in hun respectievelijke huizen. Zelfs Acda was verrast door het gemak en het tempo waarmee A Closer Distance tot stand kwam. Ze zijn geen vreemde van samenwerking op afstand – ze hebben gewerkt met een scala aan artiesten, van Alan Sparhawk en Mimi Parker van Low tot gitaarlegende Bill Frisell: “Dit kwam allemaal zo vreemd natuurlijk. Het maakte een deel van me wakker dat een tijdje had geslapen.”

De nummers op A Closer Distance zijn voornamelijk opgebouwd rond Bavota’s eenzame pianarrangementen en Acda’s gelaagde, etherische zang en weerspiegelen de intimiteit en rust van hun conceptie. Het is een magische verzameling die de luisteraar raakt met dezelfde sfeer van comfort en vertrouwdheid die de inspiratie vormde voor de creatie ervan.