Ga naar de inhoud


Eve Beuvens solo (piano)

©MartaDeGracia

BIOGRAFIE
Aanvankelijk had Eve Beuvens een oogje op de contrabas tot ze op dertienjarige leeftijd definitief de knoop doorhakte en voor de piano koos. Met reeds een diploma filosofie op zak schreef ze zich in aan het Koninklijk Conservatorium Brussel waar ze glansrijk slaagde. We noteren 2005. Vier jaar later verscheen een eerste cd bij Igloo met als medemuzikanten Joachim Badenhorst, Yannick Peeters en Lionel Beuvens. Het werd meteen duidelijk dat Eve Beuvens niet alleen een polyvalente pianiste was maar tevens een veelzijdige componiste. Pers en publiek waren onder de indruk van haar vloeiende aanpak en de poëtische intensiteit met als resultaat verschillende tournees in België, Noorwegen en Duitsland. Door het succes met haar kwartet en haar trio groeide haar zelfzekerheid en bleef ze de meest uiteenlopende projecten aan elkaar schakelen (Cezariusz Gadzina Quartet, Sidewinders, Alex Beaurain Quintet).

Het was na een van haar eigen initiatieven tijdens het Gaume Jazz Festival 2013 dat het septet Heptatomic ontstond met in de rangen Laurent Blondiau, Grégoire Tirtiaux, Sylvain Debaisieux, Benjamin Sauzereau, Manolo Cabras en Lionel Beuvens. Het eerste album verscheen in 2015 (Igloo). Met dit visitekaartje onder de arm toerde de groep doorheen eigen land maar werd tevens uitgenodigd door heel wat grote festivals, tot in Frankrijk toe.

Sinds 2010 werkt ze nauw samen met de Zweedse saxofonist Mikael Godée, eerst in duo en vervolgens met een kwartet. Optredens volgden in Zweden en België, evenals de cd ‘MEQ’ (Spookhuis, 2013). De tweede cd van het kwartet kwam er na een reeks concerten in het kader van Tournée Jazz georganiseerd door Les Lundis D’Hortense. Ze waren tevens te gast op de Belgian Jazz Meeting wat voor hen de deuren opende in Marokko, Italië, Frankrijk en zelfs nog verder.

DISCOGRAFIE
Eve Beuvens trio ‘Noordzee’ (2009, Igloo)
Eve Beuvens ‘Heptatomic’ (2015, Igloo)
Mikael Godée & Eve Beuvens ‘Looking Forward’ (2019, Igloo)
Eve Beuvens ‘Inner Geography’ (2021, Igloo)

EVE BEUVENS SOLO – INNER GEOGRAPHY
Na haar opnamen in trio, kwartet en septet kiest Eve Beuvens nu resoluut voor een soloplaat onder de titel ‘Inner Geography’. Acht nummers die wisselen tussen sober impressionisme en diepgaande introspectie.

In augustus 2018 bood de artistiek directeur van het Gaume Jazz Festival Eve Beuvens de kans om een jaar later een soloprogramma te brengen. Na lang wikken en wegen nam ze de uitdaging aan. Een niet zo evidente beslissing want sinds het begin van haar professionele carrière had de pianiste enkel stukken gecomponeerd voor haar trio, haar kwartet en haar septet. Om te beginnen herbeluisterde ze de soloplaten die ze sinds haar jeugd koesterde. Een eclectische selectie met opnamen van Herbie Hancock (‘The Piano’), Thelonious Monk (‘Solo Monk’) en Keith Jarrett (‘Live In Rio’) maar daartussen eveneens werk van Paul Bley, Masabumi Kikuchi en Dollar Brand.
Vervolgens kwam de tweede stap, zelf solomuziek schrijven. Het werd uiteindelijk een zeer persoonlijk repertoire boordevol contrasten maar toch opgevat als een samenhangend geheel, uitgewerkt met subtiele details. Tijdens het Gaume Jazz Festival 2019 trakteerde ze het publiek op een heel intens concert met de focus op de pure essentie. Deze ervaring smaakte duidelijk naar meer met ‘Inner Geography’ als resultaat. Ze inspireerde zich niet enkel op eigen levenservaringen maar verwerkte in haar composities tevens filmische beelden (‘Raindrops moving on a window’), een verrassende dynamiek gebaseerd op de beruchte zwerm parkieten die de Brusselse winterlucht doorklieft (‘Snow Wind and Wings’) en nummers die haar al jaren intrigeren zoals ‘Caravan’ (Juan Tizol) of ‘Jolène’ (Dolly Parton) en die ze hier volledig naar haar hand zet. Met ‘Your own title to his song’ reikt ze de luisteraar de gelegenheid aan zijn of haar verbeelding de vrije loop te laten en zelf woorden en beelden hierbij te associëren.

PERS
« de pianiste nodigt ons uit op een uiterst avontuurlijke tocht » – JC Vantroyen, Le Soir
« (…) over heel de lijn een bijzonder fijngevoelige pianiste » – JP Goffin, L’Avenir

Tickets
€ 15 (-26jaar € 12)

Als u 4 tickets voor 1 concert koopt, kan u een tafel apart reserveren. Laat dit wel even weten bij reservatie.
(ilse@bernaerts.be)

Inkom: Zaal Platform, Verlatstraat 20, Antwerpen (1ste verd.)
Deuren: 19u
Aanvang concert: 20u