Ga naar de inhoud

U houdt van klassieke muziek én de Schone Kunsten? Met eventueel een drankje erbij? Op een luie zondagochtend? 

Dan bent u van harte welkom op de live Platformconcerten bij Bernaerts. In een gerenoveerde bioscoop uit de jaren 1930 neemt u plaats in het auditorium waar u na een korte duiding van drie highlights uit de nakende veiling een live concert meemaakt, gebracht door ‘s lands betere muzikanten.

Een inspirerende setting, live muziek én een introductie tot kunstwerken uit de veiling ‘Modern vs Classic’ door Peter Bernaerts, een begeesterd liefhebber. Mét daarna een vrijblijvende wandeling doorheen de tentoonstelling.

De Platformconcerten in zaal Platform, waar muziek en de plastische kunsten elkaars klankwand zijn.

In maart starten we het lenteseizoen met het uitzonderlijke duo Johan Rycken (fluit) & Hanna Grociak (harp). 
Temidden van de kunst uit de vorige eeuwen zullen zij ons mee voeren op de klanken van verschillende Europese componisten, van operamuziek tot de Toverfluit, van Frankrijk over Duitsland tot Italië.

Afspraak 27/03 om 10u45
Zaal Platform
Verlatstraat 20
2000 Antwerpen

Tickets €18 (studenten €12)
reservatie verplicht via concerten(at)bernaerts.be

Programma:
Sonate in G minor (G. Donizetti)
Cavaleria Rusticana – Intermezzo (P. Mascagni)
Potpouri uit “Die  Zauberflote” (L. Spohr)
Entr’ acte (J. Ibert)
Chanson dans la nuit (C. Salzedo)
Danse Lente (J. Jongen)
Celtic suite (R. di Marino)
Intermezzo (H. Andriessen)
Russisch Zigeunerlied (W. Popp)

Hanna Grociak (harp)
Geboren in Poznan(Polen). Studeerde viool, piano en harp aan de Henryk Wieniawski-Muziekschool en vervolgens aan het Muzieklyceum van haar geboortestad. Vervolmaakte haar studies aan het Muziekconservatorium van Poznan in de klas van Katarzyna Staniewicz.

Zij werd laureate van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Harpisten in Warschau. Haar uitstekende studieresultaten werden bovendien bekroond met de Mieczyslaw Karlowicz Medaille.
Tussen 1983 en 1985 werkte zij als 1°harp solo aan de Filharmonie en het Muziektheater van Poznan.
In België behaalde Hanna Grociak in de periode van 1985 tot 1990 de Eerste Prijs en het Hoger Diploma Harp aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij de befaamde harpiste en pedagoge Susanna Mildonian alsook de Eerste Prijs Kamermuziek met onderscheiding in de klas van Arie Van Lysebeth.
In 1987 ontving zij een studiebeurs van Fondazione Levi in samenwerking met Conservatorio di Musica ‘Benedetto Marcello’ in Venetië.
Van 1989 tot 2007 was zij 1°harpiste bij de Beethoven Academie met solo optredens in o.a.het Paleis voor Schone Kunsten, de Koningin Elisabethzaal, het Concertgebouw van Amsterdam en meerdere culturele centra in binnen-en buitenland.
Werkte gedurende enkele jaren voor Live Music Now, een stichting ter promotie van jonge artiesten onder het patronaat van Sir Yehudi Menuhin en Z.M. Koningin Fabiola.
Tussen 2001 en 2006 vervulde zij de functie van 1°harp solo bij het Filharmonisch Orkest van Luik.

Hanna Grociak verleent haar medewerking als freelance harpiste aan Het Nationaal Orkest van België,
De Filharmonie van Antwerpen, St.Petersburg Philharmonic Orchestra, Vlaams Radio Orkest, Collegium Brugense, Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Koninklijke Muziekkapel van de Marine, Nuove Musiche, Brussels Philharmonic Orchestra met concerten en tournees naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland, Groot- Brittannië en Japan.
Zij concerteerde onder de leiding van de dirigenten zoals Armin Jordan, Christopher Hoogwood, Yurij Simonov, Alexander Dmitriev, Manuel Rosenthal, Lorin Maazel, Walter Weller, Roger Boutry, Serge Bodo, Gilbert Varga, Günter Herbig, Ennio Morricone in internationaal bekende zalen: Suntory Hall in Tokyo, de Zaal van de Muziekverein in Wenen, Victoria-Hall in Genève, Concertgebouw van Amsterdam, Theatre des Champs Elyseé in Parijs, Liederhalle in Stuttgart, Birmingham Hall.

Als soliste en kamermusicus verzorgde zij talrijke optredens voor o.a. Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie,
International Festival of Waterford, Ruhr-Triennale, Festival van Zeeuws-Vlaanderen, Concert Festival Knokke-Heist, International WASBE Conference, Hotel Astoria Concerten, Middagconcerten van De Munt, Vlaamse culturele centra, Belgisch Parlement, Belgisch Huis in Keulen, Erasmus Huis, KUL, Europese Commissie, Davidsfonds,Microsoft, Rotary Clubs, Het Rode Kruis, Delvaux, Musica Meridiana, Beleuvenissen, Frans Consulaat in Antwerpen,Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, Hoge School Gent, Vlaamse Vrouwen Liga, Artsen Zonder Grenzen.

Hanna Grociak wordt regelmatig uitgenodigd voor gastoptredens door ensembles zoals: Arco Baleno, Belgian Brass, Piacevole, Marsyas, Oxalys, I Justiniani. Bekende Belgische koren doen graag beroep op haar begeleiding.
Zij werkt samen met artiestenbureaus: Promotions, Caramuse, Musargentine en is lid van meerdere kamermuziekensembles: Archipel, Anacordes, Aquarel, Papageno en Wim Mertens Ensemble.
Zij is zeer actief als soliste en eveneens te horen in duo’s met vooraanstaande Belgische en buitenlandse musici (harp in combinatie met viool, fluit, cello, klavecimbel, hobo, klarinet of zang).
Verscheidene cd-opnames staan reeds op haar actief evenals optredens voor radio en televisie.
Met klassiek en hedendaags repertoire treedt zij op in binnen- en buitenland waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Denemarken, Zwitserland en Polen.

Hanna Grociak speelt op een Italianse Salvi Minerva Gold concertharp.

Johan Rycken (fluit)
(°1957, Antwerpen) is cum laude afgestudeerd, voor zowel dwarsfluit als kamermuziek aan het Kon. Muziekconservatorium Brussel. Hij trad op als solist op muziekfestivals van o.a. Lausanne, Genève en Lyon. Tal van optredens heeft hij op zijn naam staan in binnen- en buitenland, als lid van kamermuziekensembles en als solist. Op muzikaal-pedagogisch en organisatorisch vlak is Johan Rycken bijzonder actief. Sinds 1993 is hij leraar fluit aan het Kon. Muziekconservatorium van Antwerpen. Daarnaast geeft hij ook nog les aan de Kunsthumaniora’s van Brussel en Gent. Met zijn rijke ervaring, zijn enthousiasme en gedrevenheid heeft hij tal van cursussen en workshops verzorgd. Ruim 15 jaar organiseert hij een internationale cursus met gerenommeerde musici uit België, Nederland, Spanje, Roemenië en Polen.

Johan Rycken is oprichter en manager van het kamerorkest Kamerfilharmonie Vlaanderen o.l.v. Herman Engels en Philharmonic Orchestra Flanders.

Als manager van deze orkesten verzorgt hij naar de wensen van de klant een orkest op maat. Elk orkest heeft zijn vaste kern van muzikanten die zich een heel jaar verbinden aan de werking van elk orkest. Deze muzikale vrienden geven een homogeniteit en dynamisme in het orkest waardoor er vonken van enthousiasme en muzikale beleving overgaan naar een publiek…

Enkele solisten die met het orkest werkten: Placido Domingo, Elianne Rodrigues, Boris Belkin, Barbara Hendricks en zeker niet te vergeten, dirigent en maestro Ennio Morricone.
Dit jaar heeft het Philharmonic Orchestra Flanders drie tours door Europa met op het programma:
“Joker in concert”, de film Joker uit 2019 met live orkest.
“Our Planet”, de documentaire films over onze planeet met de live muziek van de oscar winnaar componist Oscar Price.
“Morricone Celebration” met als dirigent Andrea Morricone.
Meer info op http://papagenovzw.be/