Ga naar de inhoud

Zondag aanstaande om 10.00 uur start Behoud de Begeert de Antwerpse Boekenmaand met het Openingsfestival op het Zuid.

Het wordt een gevarieerd programma op diverse locaties, met auteurs uit de meest uiteenlopende genres, korte gesprekken en voorleesmomenten, workshops en signeersessies … Het is een uitgebreid menu geworden waarbij u, beste bezoeker, van alles kunt proeven – zelfs in de letterlijke zin. We zien u graag op het festival, om samen te luisteren naar de verhalen achter de boeken in kwestie, om te genieten van live muziek en dansende dichters.

In Platform Bernaerts is er een salon voor bijzondere boeken, met als gasten onder anderen Koen Stein, een paleontoloog die komt spreken over dinosaurussen; Pieter Serrien, historicus en auteur over de geuzenopstand in de Lage Landen; Koen Broucke, illustrator en pianist, naar aanleiding van een nieuwe uitgave van Boerenpsalm, samen met sopraan Britt Truyts.

Ingang: Verlatstraat 20

In het KMSKA zijn er panelgesprekken over literatuur en actualiteit. Met onder anderen Tom Lanoye, Judith Elseviers, Joke van Leeuwen, Annelies Verbeke, Martha Claeys en Stefan Hertmans. In de leeszaal van het KMSKA vertellen Wim Opbrouck en Bart Moeyaert welke boeken hen inspireren.

In Gallery Sofie Van de Velde geeft de kunstzinnige context de aanleiding voor gesprekken met schrijvers over hun inspiratiebronnen uit andere kunstdisciplines, met als gasten Angelo Tijssens, Charlotte Van den Broeck en Hind Eljadid.

In Hibernia, de middelbare steinerschool in de Volkstraat, combineren we verschillende programmalijnen en is er een festivalbookshop met alle boeken op deze editie. Er is een lijn voor kinder- en jeugdboeken, met als gasten Shamisa Debroey, Elisabeth Lucie en Dalilla Hermans. Er is een lijn voor young adults met als gasten Chinouk Thijssen, Emmelie Arents en Bjorn Van de Eynde. Er zijn ook workshops in samenwerking met Creatief Schrijven. En in de late namiddag verwelkomen we Martin Heylen en Tom Naegels, voor gesprekken met als thema migratie.

De festivalbookshop dient ook als locatie voor signeersessies. De aanwezige auteurs komen er langs in de loop van de dag, en ook Jeroen Meus en Tom De Cock zullen daar signeren.

In het M HKA worden twee programmalijnen gecombineerd: in het auditorium zijn er gesprekken met debuterende romanciers: Tülin Erkan, Stijn Vranken en Wided Bouchrika. In de residentie op de zesde verdieping geeft Bond Zonder Naam een workshop Samen Lezen.

In het knusse theaterzaaltje van DE HOE staat poëzie centraal. Het collectief Dans! Dichter! Dans! geeft ’s middags de aftrap, met als gasten Stefanie Huysmans-Noorts, Melanie Asselmans en Zindzi. In de namiddag zijn er gesprekken met Arno Van Vlierberghe, Frank Keizer, Dominique De Groen en Sara Eelen – en zij lezen uiteraard ook voor. Vonk & Zonen sluit af met een Watlab, met als gasten Tülin Erkan, Carmien Michels en Hans Depelchin.

In L’Entrepot du Congo, de brasserie op het Zuid, gaan we proeven van boeken: Karolien Olaerts (Karola’s Kitchen) en Soumia Aattaoui (Keuken van Sou) en Boker Tov (Een culinaire lovestory uit Tel Aviv) komen langs voor een gesprek, waarbij het publiek een hapje krijgt voorgeschoteld dat ter plaatse wordt bereid.

In het FOMU – Fotomuseum Antwerpen, meer bepaald in de twee cinemazalen aldaar, is onze mediapartner De Morgen present met een eigen programma, bestaande uit hun vaste pennen en columnisten. Met onder anderen Saskia De Coster, Joël De Ceulaer, Mark Coenen, Aya Sabi en Maud Vanhauwaert.

We hopen u zondag 30 oktober, tussen 10.00 en 18.00 uur, te mogen begroeten, op een van de festivallocaties of aan de infostand op het Museumplein.