Ga naar de inhoud
Lot 68. Leo van Roy (1921-?), Clown, 1950. Est.: €300-500

5 t.e.m. 19 juli
Timed Online veiling
In the Summertime

Kijkdagen
5 t.e.m. 19 juli
maandag – vrijdag (geen weekendopening)
10u-12u en 13u-17u

Catalogi (online)
20ste-eeuwse schilderijen (lot 1- 78)
Na-oorlogse schilderijen (incl. collectie Freek van den Berg) (lot 100-208)
Decoratieve Afrikaanse objecten (lot 300-366)
Werk op Papier (lot 1000-1110)

Bij Veilinghuis Bernaerts is de zomer ondertussen ingezet, of het weer nu wil meezitten of niet. De Timed Online veiling van 5 t.e.m. 19 juli zit vol met landschappen, zomerse kleuren en decoratieve Afrikaanse kunst.

Lot 118. Freek van den Berg (1918-2000), 'Stilleven met tulpen', 1967. Est.: €650-800

20ste-eeuwse schilderijen
De zomerse insteek van deze veiling doet zich in deze eerste reeks gelden met verscheidene landschappen van onder meer Alfred Bastien, Jos Mous, Tony Van Os, Willem Paerels en Frederic De Smet. Ook portretten van Charles Hermans, Floris Jespers, Vic Dolphyn en Jean Laudy krijgen een plaats in deze zitting, naast een typisch kerkinterieur door Frans Ros en een contrastrijk stilleven van Rik Slabbinck.

Na-oorlogse schilderijen
Uit een belangrijke Nederlands-Belgische collectie komt een grote reeks werken van Freek van den Berg (1918-2000) onder de hamer. Deze Nederlandse aanhanger van het fauvisme specialiseert zich in het penselen van landschappen en sprekende vrouwenportretten, alles met een verfrissend kleurenpalet.

In deze zelfde veiling komen ook moderne portretten aan bod, van artiesten zoals Paule Nolens, Jef Wauters, Bernard Charoy, of ook een zeer sprekende Daniel You. De landschappen worden dan weer voorzien door onder andere Paul Permeke en Achille Van Sassenbrouck.

Lot 300. Mwenze Kibwanga (1924-1999), De haartooi, 1954. Est.: €800-1000

Decoratieve Afrikaanse objecten
De Congolese Mwenze Kibwanga wordt door drie schilderijen vertegenwoordigd in de derde veilingreeks. Zijn stijl wordt ook wel ‘zébrure’ genoemd, verwijzen naar de dikke penseelstreken die hij gebruikt om zijn voorstellingen vorm te geven. Ze weerspiegelen de kronkelingen van zijn vaders weefgetouw en tegelijkertijd zorgt deze techniek ervoor dat alles in elkaar overvloeit, aangezien de achtergrond op dezelfde manier is geschilderd.

Naast deze schilderijen zijn er ook meer dan zestig objecten, fetisjen, maskers en ceremoniële wapens in de aanbieding, vooral uit de D.R.C., maar ook Mali, Ivoorkust, Nigeria, Ghana, Tanzania en Gabon.

Lot 351. Kralenkroon van een stamhoofd. Yoruba, Nigeria. Est.: €200-300

Werk op papier
Startend met enkele oude boekbanden uit de 17de eeuw, belanden we vervolgens al vrij snel bij de 20ste eeuw. Zo worden er in deze veiling litho’s van James Ensor opgenomen, naast grafisch werk van onder meer Jef van Tuerenhout, Marcel Mariën, Robert Rauschenberg en Joseph Beuys. Originele werken zijn er van Jan Burssens, Alfred Ost, Mane-Katz, Alice Frey, Maurits Van Saene, Lionel Vinche en Victor Ramirez, om er slechts een handvol te noemen. Ten slotte citeren we nog een futuristische tekening van Paul Joostens en een reeks studietekeningen van Ronald De Winter.

Lot 1021. Marcel Mariën (1920-1993). 'Rubis de l 'espérance', 1972. Est.: €200-300

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 22 juli en vrijdag 2 augustus, tussen 9-12u en 13-17u.

Veelgestelde vragen

Bieden
Op de Timed Online veilingen worden alle loten uitsluitend online per opbod aangeboden op onze website en app, met een vaste einddatum waarop het bieden wordt afgesloten. Vanaf het moment deze veiling online komt, zal er op onze site rechtsboven een knop Timed Auction verschijnen waarop u kan klikken.
U kan na registratie op de betreffende veiling uw bod uitbrengen door op het aangegeven eerstvolgende bedrag te klikken of u kan een maximum bod instellen. In het laatste geval zal het systeem automatisch voor u opbieden tegen eventuele andere mededingers tot het bedrag van uw maximum bod, volgens de vaste biedtrappen. Indien u overboden wordt, krijgt u een melding via email en op de app. U kan dan desgewenst hoger bieden. Uw maximum bod is niet zichtbaar voor andere bieders.
Indien u een tegenbod krijgt, of als er reeds een hoger maximum bod door een andere bieder is doorgegeven, verschijnt bij het lot in kwestie de tekst ‘OVERBODEN’.

Indien verschillende bieders hetzelfde maximum bod hebben ingegeven, zal diegene die het eerst zijn of haar automatische bieding heeft ingesteld de andere overtreffen.
Wanneer het lot op het punt staat afgesloten te worden en er komt nog een bod binnen, zullen bieders telkens 10 minuten de tijd krijgen om te reageren.

Commissie: 30%