Ga naar de inhoud

Op 8 november start de tentoonstelling “Please Painter Paint” bij veilinghuis Bernaerts.

In deze expo focust Peter Weidenbaum op de stad Antwerpen en haar mensen. Het veilinghuis Bernaerts stelt de zaal Museum en de ruimte Platform ter beschikking. Daarmee geeft één van onze bekendste veilinghuizen een levende kunstenaar carte blanche. Hij breekt als het ware in in het veilinghuis.

Peter Bernaerts motiveert: “Dagelijks staat een veilingmeester tussen tientallen doeken en panelen, klaar voor expertise, onderzoek of veiling. Met een diagnostische blik die niet teveel emotionele assimilatie met de artiest toelaat, maar het werk in een bepaalde tijd en context plaatst. ‘Een schilder moet schilderen’ is Weidenbaum’s adagio, waardoor hij per definitie kan rekenen op ons engagement. Hij is een kunstenaar die zeer hedendaags het ambacht nog beheerst.”

Peter Weidenbaum werd op 25 juli 1968 geboren in Antwerpen. Al op erg jonge leeftijd kwam hij daar in contact met de schilderkunst. Het werk van Weidenbaum laat zich niet inschrijven in bepaalde stijlelementen of constanten. Het is eerder een onderzoek naar onze beeldcultuur en het materialiseren van gedachten binnen de context van de kunst. De grootstad met haar straten, pleinen en monumenten, lijken alsof het prentjes zijn in een toeristische gids. Wanneer we goed kijken, herkennen we de sociale machtsverhoudingen die heersen in de stad. De tentoonstelling “Please Painter Paint” is een verplaatsing van het verlangen. Alsof de wereld verwacht om geschilderd te worden. Een reflectie ervan door de spiegel van de schilder. Do you ever look in the mirror? I mean, really look at your reflection. You stand there completely identical. A flat reflection of time and space. Your soul is not there. A painting is the opposite, it is a reflection of the soul. (Peter Weidenbaum)

Praktisch: Opening van de tentoonstelling op dinsdag 8 november 2016 van 19 tot 22 uur.
De tentoonstelling loopt van 8 tot 26 november 2016 in Museumstraat 25, 2000 Antwerpen.
Ze is vrij te bezoeken van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur en op afspraak.