Ga naar de inhoud

Jan van Elsacker
& Thomas Boodts

12.02.2023

Tenor & Piano

Biografie Jan Van Elsacker

In 1996 werd Jan Van Elsacker laureaat van het internationale concours “Musica Antiqua Brugge” en was hij finalist bij de “Erna Spoorenberg-presentatie”. De grote internationale doorbraak van de dan nog maar 31-jarige Antwerpenaar wiens grote voorliefde uitgaat naar de vroeg Italiaanse barok. Het is, naast zijn Passie-vertolkingen, vooral in deze muziek dat Jan Van Elsacker een internationaal grote reputatie heeft opgebouwd waarmee hij uitgebreid naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië wordt gevraagd. In januari 2008 vertolkte hij in de Nationale Opera van Polen (Warschau) nog de titelrol in Monteverdi’s Orfeo in samenwerking met La Fenice, een productie dat in 2015 – 2016 met veel succes werd herhaald.
In 2005 verscheen op CD (label “Zig Zag Territoires”) “Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” met Jan als verteller (testo) ). Hiervan werd ook een DVD gemaakt rond “the making of…..”.
Bij hetzelfde label heeft hij de evangelistenpartij vertolkt in de grootste werken van Heinrich Schuetz. Deze opnames werden uitvoerig geprezen en bekroond in de bekende Europese muziektijdschriften (Diapason d’or, ffff de Télérama, 10 de Répertoire…….). In oktober 2014 verscheen “Die Winterreise” op CD in samenwerking met pianofortespeler Tom Beghin. Deze CD kreeg reeds erg lovende recensies in binnen- en buitenland (o.a. NRC Handelsblad).
Jan Van Elsacker werkt regelmatig samen met gereputeerde gezelschappen als Concerto Palatino, Le Poème Harmonique, Weser Renaissance, la Fenice en andere. Met Jos van Immerseel, Claire Chevallier, Tom Beghin en Anthony Romaniuk bracht hij reeds meerdere liederrecitals.
In 2003 was Jan nog festivalster tijdens het festival van Brugge “Musica Antiqua”.
Jan Van Elsackers palmares is nu al indrukwekkend, de vrucht van een lange en mooie zangcarrière die hij als jong talent in het Antwerpse Kathedraalkoor begon. Na zijn studies piano en zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium deed hij zijn eerste ervaringen op door de samenwerking met La Petite Bande, Collegium Vocale en Currende.
In 2007 heeft Jan het ensemble “Il Trionfo del Tempo” opgericht. Ze brachten reeds opgemerkte concerten in België ( o.a. in het vermaarde festival van Brugge “Musica Antiqua”), Nederland, Duitsland, Denemarken en Tsjechië. Jan wordt ook regelmatig uitgenodigd in het buitenland om daar masterclasses te geven rond de Italiaanse vroegbarok. Tevens is hij docent aan de academie te Lier (België) en aan de Musikhochschule van Trossingen (Duitsland). Op Goede Vrijdag 2011 zong Jan in Cuenca (Spanje) de tenorpartij in kantates van J.S.Bach o.l.v Gustav Leonhardt.

Biografie Thomas Boodts

Thomas begon zijn muzikale studies op 5 jarige leeftijd met viool, na lessen bij zijn vader studeerde hij aan het Conservatorium te Antwerpen. Daarnaast volgde hij lessen aan de Imola Piano Academy te Italië en de Jiri Hlinka Piano Academy in Noorwegen bij Christian Ihle Hadland en Leif Ove Andsnes.
Thomas specialiseert zich in het bespelen van historische instrumenten, met de focus op het vroeg romantisch repertoire. Zo is Thomas verbonden aan het museum Vleeshuis Klank van de Stad te Antwerpen als ambassadeur/promotor binnen de klavierinstrumenten. Zijn eigen collectie omvat een Pleyel vleugelpianoforte uit 1846, Girikowsky Weense pianoforte uit 1826, Erard vleugelpiano uit 1850, een kopie naar Silbermann 1747,… en hij verzorgde meerdere expertises en samenwerkingen rond restauraties en opnames voor verschillende musea en collecties in binnen – en buitenland.
Thomas volgde lessen en/of masterclasses op zowel hedendaagse als historische instrumenten bij o.a. Jacques De Tiège, Piet Kuijken, Claire Chevallier, Mai Shigeoka, Bart van Oort, Vitaly Samoshko, Eliane Rodrigues, Anton Kuerti, Eero Heinonen, Piero Rattalino, Polina Leschenko, Daniel Blumenthal, Christian Ihle Hadland, Leif Ove Andsnes.
Thomas is een veelgevraagd zangbegeleider voor wedstrijden en audities. Hij verzorgde workshops in de serie Udo Reinemann lied masterclasses te Brussel in De Munt/La Monnaie wat zorgde voor samenwerkingen met gerenommeerde docenten/solisten als Maciej Pikulski, Christine Schäfer, Barbara Bonney, Christianne Stotijn, Malcolm Martineau, Roger Vignoles, Christoph Prégardien, Kristiane Karg en anderen.
Naast solo loopt de voorstelling ‘Sand & Chopin, une invitation, un faire-part’ met actrice Antje De Boeck en het kamermuziekprogramma ‘Pour Ysaÿe’ met violiste Ann Cnop. Samen met gitariste Emma Wills vormt hij Duo Marotel, met de focus op vroeg-romantisch repertoire op historische instrumenten. Duo Marotel maakt deel uit van de reeks Next Generation te BOZAR in 2024.
“…die kombination aus atemberaubender Fingerfertigkeit und Tiefster Empfindung.” (Freier Schweizer Zeitung).

Tickets € 18 (-26jaar € 12)

Programma
Franz Schubert

Inkom Zaal Platform, Verlatstraat 20, Antwerpen (1ste verd.)
Deuren: 10u
Inleiding: 10u45
Aanvang concert: 11u

Reservatie via deze link of naar ilse@bernaerts.be
Betaling kan via overschrijving op rekeningnummer BE64 1112 5123 5552 met vermelding ‘Bernaerts Klassiek 12 februari en aantal tickets’