Ga naar de inhoud

Op Sinterklaasdag (!), 6 december, gingen de originele tekeningen van zes speciale Suske en Wiske-albums onder de hamer ten voordele van SOS Kinderdorpen. De albums werden onlangs in de krant Het Nieuwsblad aangeboden en werden gemaakt door Tom Waes, Jan Verheyen, Pieter Aspe, Staf Coppens, Alex Agnew en Siska Schoeters die aan de slag gingen met tekenaars Charel Cambré, Jan Bosschaert, Kim Duchateau, Ivan Adriaenssens, Kris Martens en Ilah.

De opbrengst van de verkoop van de 138 originele tekenplaten van deze 6 verhalen (22.200 euro) gaat naar SOS Kinderdorpen en de tekenaars.

Ter gelegenheid van deze veiling had Veilinghuis Bernaerts een Suske en Wiske-luxealbum op groot formaat laten maken, waarvan de koper van een originele tekening uit de veiling, één exemplaar kon aankopen, aan een meerprijs van 240 euro. Het luxe-album was gemaakt op het formaat van de originele tekening en beeldt alle 138 tekeningen af.

Op het einde van de veiling zat nog een andere verrassing verscholen: originele tekeningen van André Franquin !

In de jaren ’60 deed het grootwarenhuis Au Bon Marché beroep op de bekendheid van de creaties van André Franquin om hun etalages te versieren, ter gelegenheid van de Sinterklaas-periode. Franquin werd gevraagd de schetsen te maken voor de decors en gadgets die moesten ontwikkeld worden. Eén van de tekeningen (hierboven afgebeeld) haalde 31000 euro.

Andere vermeldenswaardige hamerprijzen: eerste druk Rikki en Wiske (lot 2119, 2600 euro), Tintin au Congo (lot 2224, 3600 euro), Tintin en Amérique (lot 2225, 4800 euro) en Kuifjes Schat van de scharlaken Rackham (lot 2247, 2700 euro) terwijl ook uit een grote collectie Kuifje-sculpturen stevig geboden werd (lot 2337, buste Kuifje door Pigeon,  3700 euro en lot 2409, Kuifje en Bobbie op ware grootte, 2200 euro). Tot slot nog een originele tekening van Willy Vandersteen (lot 2313, Eenzame Eenhoorn, 2200 euro).

Kortom, een geslaagde stripveiling.

Klik hier voor enkele highlights