Meteen naar de inhoud

3 – 4 oktober: Classic vs. Modern veiling

Pieter Claesz. (1597-1660). Stilleven met zoutvat, 1646. Est.: € 60000-80000

Kijkdagen
28 september – 2 oktober
10u-18u

Live veiling
3 oktober – 14u
4 oktober – 14u

Catalogus online
vanaf 7 september
PDF beschikbaar

Platformconcert Klassiek
Lode Leire & Michaël Boel
deuren 10u/ concert 11u
meer info + tickets

Veilinghuis Bernaerts zet de herfs in met een gevarieerd aanbod aan Oude en Moderne Meesters, grotendeels afkomstig uit een handvol voorname privé-collecties.

Zo omvat deze veiling de kunstverzameling van een prominente expert op het gebied van antiek en toegepaste kunsten in België met enkele uitmuntende 17de-eeuwse tekeningen van onder meer Paul Bril, Cornelis Schut en Tobias Verhaecht of schilderijen van Adriaen van Utrecht, Louis de Caullery, Pieter Neefs en Abraham Govaerts.
Voornamelijk het porselein heeft deze connoisseur verzameld met een uitstekend oog voor kwaliteit en smaak. Het Chinese porselein, dat grotendeels werd aangekocht bij J. Van Goidsenhoven in de late jaren ‘60, vroege jaren ‘70, bevat verscheidene mooie Wanli en Kangxi stukken.

Uit een andere nalatenschap komt ook een subliem en gedateerd stilleven met zoutvat van de hand van Pieter Claesz. (1597-1660) onder de hamer, voorheen ongekend in de literatuur. Een magnifieke Parijse skeletpendule uit het Directoire-tijdperk en een imposante ‘pendule à cercle tournant’ zijn enkele van de points-phare uit de sectie antiek.

Skeletpendule. Parijs. Directoire-tijdperk. Est.: € 12000-15000

Na deze zeer klassiek getinte stukken zal ook de collectie van wijlen architect Wim Van Opstal onder de hamer komen. Naast enkele loten persoonlijke documentatie, maquettemateriaal en literatuur over kunst en architectuur, bestaat deze sessie van ruim 80 loten uit werken van Zero-kunstenaars als Bernard Aubertin (10 stuks), Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, Paul Van Hoeydonck, Panamarenko, Erik Van Solm, Klaas Gubbels en Dan Van Severen, om er maar enkele aan te halen.

Daarnaast is het haast l’embarras du choix met twee prachtige bronzen sculpturen (w.o. Niobé, 1939) en drie olieverven van Constant Permeke, een kleine collectie Art Deco-glaswerk van o.m. Gallé en Tiffany Studios, twee assemblages en een monumentaal werk op triplex van Paul Joostens uit de collectie Lohaus/voormalige verzameling Raoul Tyriard en een doek doek van Jean Miotte. Last but not least, een uit 1951 daterend doek van Karel Appel dat in 1990 in Fréjus tentoongesteld werd en in 2001 in Amstelveen (‘Het Kind in Cobra’).

Panamarenko (1940-2019). 'Bing II', 2003. Collectie Van Opstal Est.: € 5000-6000

Parkeren 
Er is een laad-en loszone voor onze deur in de Verlatstraat, of u kan parkeren in één van de ondergrondse parkings vlakbij: parking Kooldok of Steendok (op 5 min wandelafstand).

Afhalen
Op afspraak en na ontvangst van betaling kan u uw werken komen afhalen tussen maandag 9 oktober en vrijdag 20 oktober, tussen 9-12u en 13-17u en op zaterdag 14 oktober tussen 10 en 13u.

Veelgestelde vragen

Bieden
U kan op vier verschillende manieren een bod uitbrengen:

 1. In onze zaal Platform, Verlatstraat 18, Antwerpen.
  U ontvangt een biednummer na registratie aan de balie, vanaf een half uur voor de start van de veiling.
  Commissie = 25%
 2. Online: u kan een ‘prebid’ instellen of u kan ‘live’ online mee bieden tijdens de live veiling zelf.
  Er zijn 3 online platformen die u hiervoor kan gebruiken: Bernaerts Live of de app ‘Auctioneers BernaertsInvaluable of Drouotonline 
  Tijdens de veiling meldt u zich aan en kan u de biedingen live volgen en uw bod plaatsen.
  Commissie = 28%
 3. Plaats met uw Bernaerts account een schriftelijk bod via de online catalogus, of mail het kooporder naar info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. De veilingmeester probeert uw lot aan een zo voordelig mogelijke prijs te verwerven.
  Commissie = 25%
 4. Vraag met uw Bernaerts account een telefoonlijn aan via de online catalogus of mail uw telefonische bieding door via info@bernaerts.be, ten laatste 12u voorafgaand aan de veiling. Eén van onze medewerkers belt u op tijdens de veiling om live mee te bieden.
  Commissie = 25%